Kapasitesi doğrultusunda küçük, orta veya büyük olmasına göre ya da farklı çeşitlerde yemek servis eden bir restoran, fast food restoranı, kebapçı, pizzacı, kahve işletmesi olmasına göre işletmelein endüstriyel mutfak ihtiyaçları çok değişken. Bu da elbette çok geniş bir yelpazede değişen bütçelerle yüzlerce çeşit endüstriyel mutfak kurulabilmesine sebep oluyor. Ancak hedef hepsinde ortak; müşteriye optimum kalitede yemeği ve servisi, en hızlı, temiz ve sorunsuz bir şekilde sunmak diyebiliriz. Peki bu doğrultuda, işletmeniz için endüstriyel mutfak kurulurken göz önünde bulundurmanız gereken kriterler ve seçenekleriniz neler? Unuttuğunuz bir şey var mı? Gelin hep birlikte heyecanlı olduğu kadar zor da bir süreç olan endüstriyel mutfak kurulumu sırasında adım adım nelere dikkat etmeniz gerektiğine bir bakalım.
1. İhtiyaç Belirleme
Bütçeden bile önce, neye ihtiyacınız olduğunu belirlemek seçeneklerinizi yarı yarıya azaltarak zaman kaybını önleyecektir. Fırın, ocak, soğutucu üniteler, servis üniteleri, bulaşık yıkama makineleri gibi endüstriyel mutfak ekipmanları arasındaki onlarca seçenek arasından hangisine ve kaçar adet ihtiyacınız var? Orta ölçekte bir fast food restoranı mı işleteceksiniz yoksa küçük bir pizzacı mı? Sadece sıcak, soğuk içecekler ve atıştırmalık yiyeceklerden oluşan bir bistro mu işletmek istiyorsunuz yoksa zengin bir menüye sahip bir restoran mı? İşte ihtiyacınız olan ekipmanın listesini belirleyecek olan kriter de bu. Elbette ihtiyaç listesi yaparken, başarı veya başarısızlık halinde restoranınızı gelecekte küçültmek veya büyütmek adına yapabileceğiniz değişiklikleri de öngörerek....
2. Satınalma Seçenekleri
Hala bütçeye gelmedik. Öncesinde endüstriyel mutfak ekipmanlarını satın almak mı yoksa leasing yöntemi ile kiralamak mı istediğinize karar vermelisiniz. Leasing – 5 Soruda Finansal Kiralama ve Leasing – Finansal Kiralama Mı Direkt Satınalma Mı Daha Avantajlı? isimli yazılarımızda her iki yöntemden de kısaca bahsedip birbirlerine kıyasla ne gibi avantajları olduğuna değinmiştik. Elbette size leasing yapın veya direkt satınalmayı tercih edin diyemeyiz ancak kurmayı planladığınız işletmenin finansal olanakları doğrultusunda endüstriyel mutfak ekipmanları için sizin adınıza en kârlı yönteme karar vererek devam etmelisiniz. Bu anlamda ikinci el mutfak ekipmanlarını da bir seçenek olarak değerlendirebilirsiniz.
3. Bütçe
İhtiyaçlarınızı belirledikten ve satınalma mı leasing mi yapacağınıza karar verdikten sonra artık endüstriyel mutfak ekipmanları için ne kadarlık bir bütçe ayırmanız gerektiğine karar verebilirsiniz. Elbette bu da finansal gücünüz doğrultusunda şekillenecek. Ancak restoran, cafe gibi servis sektöründeki en küçük bir işletme için bile eğer satınalma yapmayı planlıyorsanız –ki sadece temel mutfak ekipmanlarını düşünerek- 7-8.000 USD’den başlayan bir bütçe ayırmanız gerektiğini söyleyebiliriz. Muhtemelen ihtiyacınız bundan daha fazlası olacağından bütçeyi her ihtimali düşünerek planlamanız gelecekteki finansal yapınız açısından en sağlıklısı.
4. Marka ve Satış Sonrası Servis Desteği
Söz konusu endüstriyel mutfak ekipmanları olduğunda yerli ve ithal marka seçenekleri çok fazla. Üstelik bir markanın 500 USD gibi bir fiyata sattığı ürünün benzerini başka bir markada 3000 USD fiyatla da bulabilirsiniz. İşte o aradaki farkı yaratan ilgili markaların kalite, dayanıklılık ve satış sonrası servis desteği arasındaki fark. Burada yapılması gereken de titiz bir marka güvenilirlik araştırması. Üstelik endstriyel mutfak ekipmanları üreten markalar hakkında internetten bulabileceğiniz bilgiler de bir son tüketici ürünleri satan (örneğin Samsung, Apple, Arçelik, Vestel gibi) markalara kıyasla çok daha sınırlı. Bu durumda başvurmanız gereken adres “rakipleriniz”. Elbette bu bir ironi ancak yine servis sektöründe bir süredir çalışan, aynı işi değilse de benzer işleri yapan restoran ve cafe sahipleriyle görüşerek kullandıkları endüstriyel mutfak ekipmanları ve markaları hakkında görüşlerini dinlemenizi şiddetle tavsiye ederiz.
5. Enerji Tüketimi
Endüstriyel mutfak kurulumu sırasında başlangıç maliyetinizi belirlemeniz şimdiye kadar önemliydi ancak bu sırada unutmamanız gereken bir diğer detay da kullanım maliyeti, ki bunun da en önemli belirleyicisi “elektrik veya gaz tüketimi”. Ev tipi mutfak ekipmanlarına kıyasla çok daha fazla elektrik tüketen endüstriyel mutfak ekipmanlarında da seçeceğiniz marka veya modele göre %20-30 arasında değişen maliyet avantajı yakalayabilirsiniz. Dolayısıyla hem seçeneğiniz olan markaları araştırırken, hem de ilgilendiğiniz modellerin teknik dökümanlarına bakarken ilk dikkat etmeniz gereken detay enerji tüketimi olmalıdır.
6. Yerleşim Planı
Endüstriyel mutfak kurulumu işlerinin zor olduğu kadar heyecanlı bir süreç olduğundan yazının başında bahsetmiştik ancak en eğlenceli kısmının yerleşim planı olduğunu söylersek abartmış olmayız. Bu aşamaya kadar geldiyseniz işletmeniz için bir yer de kiralamışsınızdır. Dolayısıyla sahip olduğunuz mutfak alanında optimum düzenlemeyi yaparak, mutfak ve servis personelinin sirkülasyonun yüksek olduğu saatlerde bile rahatça hareket edebileceği bir alan tasarlamanız gerekiyor. Ve bu seçeceğiniz endüstriyel mutfak ekipmanlarının boyutlarını da ilgilendireceği için marka ve model seçimi sırasında da göz önünde bulundurmanız gereken bir kriter.
İşletmeniz için endüstriyel mutfak kurulumu yaparken tasarımla ilgili dikkat etmeniz gereken kriterlere Endüstriyel Mutfak Tasarlamanın 5 Sırrı yazısında değinmiştik. Bu yazıda da daha teknik kriterlerden bahsettik. Ancak hala göz önünde bulundurmanız gereken çok önemli bir nokta daha var, ki başlı başına bir yazıyı hak ediyor: Güvenlik. Buna da Hafife Almayın: 4 Adımda Endüstriyel Mutfaklarda Güvenlik yazısında değinelim.