Anaokulu ve Kreşlerde Dezenfeksiyon Uygulamaları

Yazar: Isil Arikan ,
Ocak 03, 2021
Anaokulu ve Kreşlerde Dezenfeksiyon Uygulamaları

Yaklaşık 1 yıldır istemesek de birlikte yaşadığımız Covid-19 salgını tüm mekanlarda olduğu gibi anaokulu ve kreşlerde dezenfeksiyon uygulamaları konusunu da gündemden düşürmüyor. Kasım ayından beri ülkemizde okul öncesi kurumların bir açılıp bir kapatılması kafaları biraz karıştırsa da salgının ivmesinin düşmesiyle birlikte tüm anaokulu ve kreşlerin kademeli de olsa faaliyete geçmesi bekleniyor. Dolayısıyla dezenfeksiyon, sterilizasyon ve hijyen konusunda hem biraz hatırlatma yapmanın hem de alınabilecek tedbirlere detaylarıyla yer vermenin tam zamanı. 

Salgının şiddetinin yüksek olmasına rağmen aşı haberleriyle umutlarımızın yeşerdiği bugünlerde vaka sayılarının düşmesi, aşılamaların başlaması ve büyük bir hızla devam etmesi ve elbette bunların ardından restoran, cafe, okullar, kreşler gibi toplu bulunulan mekanların açılması haberlerini bekliyoruz. Bu mekanlar arasında çocukların bir arada bulunduğu okul öncesi kurumlar herhalde en önemlisi. Zira çocukların genellikle semptom göstermemeleri sebebiyle süper taşıyıcı olmaları ve Covid-19 virüsünü hızlı bir şekilde yaymaları anaokulu ve kreşleri en tehlikeli yerler arasına sokuyor. Çalışan ve çocuklarını başka bir yere emanet edemeyen ebevynler içinse hayati önem taşıyan yerlerden diyebiliriz. 

Bu kadar önemli ve aynı derecede riskli yerlerin dezenfeksiyon ve sterilizasyonu, buralarda kusursuz hijyen sağlamanın yolu ise hem kolay hem de biraz yorucu. Okul ve Kreşlerde UVC Lambalı Cihazlar İle Dezenfeksiyon ve Covid-19 Sonrası Okul ve Kreş Açılışları: Hızlı ve Etkili Dezenfeksiyon yazılarında dezenfeksiyon yöntemleri, uygulama sıklıkları hakkında detaylı bilgiler vermiştik. Bu yazıda da biraz anaokulu ve kreşlerde etkili bir hijyen sağlamak için farklı dezenfeksiyon ve sterilizasyon uygulamalarının hangi objelere, yüzeylere, ne şekilde yapılması gerektiğine değinelim isterseniz. 

Anaokulu ve Kreşlerde Hava Dezenfeksiyonu

anaokulu ve kreşlerde dezenfeksiyon uygulamaları, dezenfeksiyon uygulamaları, dezenfeksiyon, sterilizasyon, hijyen
Hava dezenfeksiyonu duvara veya tavana monte edilen, havayı temizleyen filtrelere sahip klimalar ya da UVC lambalı hava dezenfeksiyon cihazları ile en kolay çözülebilecek konulardan. Üstelik kullanım için herhangi bir işgücüne gerek duyulmaması da sistemin bir başka avantajı. 

Hepa filtreli klimalar hava dezenfeksiyonu için normal zamanlarda yeterli iken anaokulu ve kreş gibi süper taşıyıcı çocukların bulunabileceği mekanlarda UVC lambalı hava dezenfeksiyon cihazlarını kullanmak çok daha etkin ve verimli bir dezenfeksiyon elde edilmesini sağlar. 

Bu tarz UVC lambalı hava dezenfeksiyonu cihazları kapalı sistem çalıştığı için çocukların ve çalışanların da hayatını riske atmaz. Ek olarak, cihazlar tüm gün boyunca veya istenilen aralıklarla kullanılabilir. 

Anaokulu ve Kreşlerde Yüzeylerin Dezenfeksiyonu 

Çocukların kişisel hijyen kavramı yeni yeni oluşmaya başladığı için onlardan bu konuda bir yetişkin bilincine sahip olmalarını beklemek gerçekci olmayacaktır. Bu durumda özellikle okul ve kreşlerde masalar, sandalyeler, lavabo veya tezgahlar gibi alanların da belirli aralıklarla dezenfeksiyonu sağlamak gerekir. Ve bunun için seçenekler fazlasıyla geniş.

UVC lambaları veya UVC lambalı yüzey dezenfeksiyon cihazları ile dezenfeksiyon sağlamak seçeneklerden ilki. Burada dikkat edilmesi gereken nokta uygulama sırasında ilgili odada hiç kimsenin olmaması gerektiği.

Antiviral Yüzey Kaplamaları ise belki başlangıç maliyeti biraz yüksek ancak kullanımı çok daha kolay bir yöntem. 

Dezenfeksiyon ve sterilizasyon istenilen yüzeyin bu tarz bir kaplama ile kaplanması sayesinde hem uzun süreli hem de başka bir uygulamaya gerek kalmayan (periyodik aralıklarla yüzeyi dezenfekte etmek gibi) bir hijyen elde edilebiliyor. 

Kimyasal maddelerle dezenfeksiyon ise maliyeti kısa vadede daha düşük ve yaygın olduğu için tercih edilen bir yöntem. Ancak bu yöntemi tercih ederseniz ve kurumunuzda çocuklara gerçekten etkili bir hijyen sunmak istiyorsanız gün içerisinde sık sık (her kullanımdan sonra veya en azından 2-3 saatte bir) ilgili yüzeyleri kimyasal maddelerle dezenfekte etmeniz/ettirmeniz gerekir. Dolayısıyla bu yöntem iş gücü açısından biraz maliyetli ve yorucu.

Anaokulu ve Kreşlerde Oyuncak ve Diğer Objelerin Dezenfeksiyonu

anaokulu ve kreşlerde dezenfeksiyon uygulamaları, dezenfeksiyon uygulamaları, dezenfeksiyon, sterilizasyon, hijyen
Çocukların oyun oynadığı, temas ettiği oyuncaklar, oyun hamurları gibi objelerin de sürekli temiz olması Covid-19 salgını döneminde en önemli hijyen tedbirlerinden. 

Bu tarz küçük objeler bir çalışan tarafından sık sık kimyasal maddelerle dezenfekte edilebilir ancak daha kolay ve dezenfeksiyon etkisi de daha güçlü bir yöntem tercih etmenizi öneririz. Kapalı kutu formunda olan UVC lambalı cihazlara dezenfekte etmek istediğiniz objeleri koyarak 2-5 dakika boyunca UVC ışığına maruz bırakmak, bu şekilde ilgili objeleri dezenfekte etmek uygulaması son derece kolay, etkisi de fazlasıyla güçlü bir dezenfeksiyon yöntemi diyebiliriz. 

Elbette anaokulu ve kreşlerde dezenfeksiyon uygulamaları bunlarla bitmiyor. Bu yazıda sadece hangi tür yüzeylerin, objelerin hangi yöntemlerle dezenfekte edilebileceğinden bahsettik. Bu konuda tüm çalışanların bilinçlenmesi, çocuklara kişisel hijyen eğitimi verilmesi de işin bir başka önemli boyutu. 


Dezenfeksiyon ve hijyen konularında daha detaylı bilgileri aşağıdaki yazılarımızda bulabilirsiniz:

Ultraviyole Işık Nedir? Nerelerde Kullanılır?

UVC Işığı ile Covid-19'dan Korunma

UVC Alanında Son Keşifler

Endüstriyel UVC Lambalı Cihaz Tipleri

Ev Tipi Antibakteriyel UVC Lambalı Cihazlar

Neden Dezenfeksiyon İçin Antibakteriyel UV Lambası Kullanmalısınız? 

Taşınabilir UV Lambası Satınalma Rehberi

UVC Lambalı Sterilizasyon Cihazı Satınalma Rehberi

UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
UVC Işığı Kalitesinin Öçülmesi

Okul ve Kreşlerde UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon 

Cafe ve Restoranlarda UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon   

Otel ve Pansiyonlarda UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon 

Spor Salonlarında UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon    

Ozon ile Dezenfeksiyon

Farklı Dezenfeksiyon Yöntemleri

Dezenfeksiyon Yöntemleri Karşılaştırması

En İyi UVC Lambalı Dezenfeksiyon Cihazları

UVC Lambalı Sterilizasyon Cihazları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

UVC Işığı Hangi Ürünler İçin Zararlı

UVC Işınlarının Kumaşlar Üzerindeki Etkisi

Ultraviyole Işınlarının Pamuk Üzerindeki Etkisi - Bilimsel Bir Çalışma

Dezenfeksiyon Seviyeleri: Nihai Amacınıza Uygun Dezenfeksiyon Seviyesi Nedir?

İyonizasyon Yöntemi ile Dezenfeksiyon 1: Hava İyonizasyonu

Ev ve İş yerlerinde Kullanıma Uygun Hava İyonizerleri

İyonizasyon Yöntemi ile Dezenfeksiyon 2: Bakır-Gümüş İyonizerler

Covid-19’dan Korunmada Nanoteknoloji 

Nanoelyaf Filtreleri ile Covid-19 ve Diğer Virüslerden Korunma 

Antiviral Yüzey Kaplamaları 

Nanoteknolojinin Dezenfeksiyon Konusunda En Etkili Yöntemlerinden Biri: Nano Gümüş Dezenfeksiyon

Covid-19 Sonrası Otel ve Pansiyon Açılışları: Hızlı ve Etkili Dezenfeksiyon

Covid-19 Sonrası Okul ve Kreş Açılışları: Hızlı ve Etkili Dezenfeksiyon

5 Adımda Okul ve Kreşlerde Hijyen 

Covid-19 ve Hijyen: Aldığımız Tedbirler Yeterli mi Abartıyor muyuz I?

Covid-19 ve Hijyen: Aldığımız Tedbirler Yeterli mi Abartıyor muyuz II?

Hızlı ve Etkili Hijyen: Mekanları En Çabuk Dezenfekte Etme Yollar
Antivirüs 36W Ultraviyole UV-C Hava / Ortam Sterilizasyon Lambası İncelemesi
 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha