UVC Lambalı Sterilizasyon Cihazı Satınalma Rehberi

Yazar: Isil Arikan ,
Mayıs 29, 2020
UVC Lambalı Sterilizasyon Cihazı Satınalma Rehberi

Covid-19 salgını sonrası normalleşme hayatımıza yavaş yavaş giriyor ancak bu salgının kalıcı etkilerinden biri olan sterilizasyon ve dezenfeksiyon gittikçe daha da önemli hale geldi. Dolayısıyla hem bireysel kullanım hem de şirketlerin kullanımı için UVC lambalı sterilizasyon cihazı satınalma konusu yeni gündemimiz oldu. 
fiyatimBu olarak bizler de bu konuda tüketicileri ve kurumsal satınalmacıları bilgilendirmek amacıyla bir yazı dizisi başlattık. Ultraviyole ışık ile dezenfeksiyon ve UVC lambalı cihazlar konusuna her yönüyle değindiğimiz bu yazı dizisinin bugünkü konusu ise ofisler, restoran ve cafeler, spor salonları, okul ve kreşler, otel ve pansiyonlarda kullanılmak üzere UVC lambalı dezenfeksion cihazı satınalma rehberi. 

UVC Lambalı Sterilizasyon Cihazı Kullanım Amacı 
Tabii kullanım amacı denilince "virüs ve bakterileri etkisiz hale getirmek için, başka ne gibi bir amaç olabilir" dediğinizi duyar gibiyim. Ve temelde haklısınız. Öte yandan bunun da bazı detayları var. 
Amacınız spor salonu, okul, kreş, otel ve pansiyon gibi bir yerde, müşterilerin, öğrencilerin olmadığı zamanlarda odaları ve kullanılan eşyaları dezenfekte etmek mi? Ki bu durumda ihtiyacınız işletmenizin büyüklüğüne göre UVC lambası da olabilir, UVC lambalı kapalı kutu veya açık haldeki cihazlar da olabilir. 
Yoksa; yine sport salonu, okul, restoran gibi insanların aynı zaman diliminde toplu halde bulunduğu yerlerde havadaki olası bakteri ve virüsleri etkisiz hale getirmek mi? Bu durumda da ihtiyacınız havayı dezenfekte eden kapalı kutu UVC lambalı cihazlar olacaktır. 
Ya da amacınız; gıda ürünleri ürettiğiniz atölyenizde kullandığınız suyu sterilize etmek mi? Eğer öyleyse siz de UVC lambalı su dezenfeksiyonu cihazlarını tercih etmelisiniz. 
Özetle; Endüstriyel UVC Cihaz Tipleriyazımıza bir göz atın ve amacınıza uygun UVC lambalı sterilizasyon cihazı tipini belirleyin. 

UVC Ampül Türü ve Gücü 
UVC lambalı cihazın türü ne olursa olsun, sonuçta UVC ampüller kullanarak dezenfeksiyon sağlayacak. Dolayısıyla bu durumda bir de amacınıza en uygun UVC ampül veya UVC lamba türünü belirlemeniz gerekiyor. 
Ultraviyole Işık Nedir? Nerelerde Kullanılır? yazısında detaylarıyla bahsetmiştik ancak yine hatırlatalım. Ultraviyole ışığın UVA, UVB ve UVC isimli farklı türleri var. Işığın dalga boyundaki farklılıktan kaynaklanan bu türlerden sadece UVC olanı bakteri, mikrop ve virüsler üzerinde öldürücü etkiye sahip. 
Hatta UVC ışığının da dalga boyu 210 - 280 nanometre dalga boyuna sahip olanları en verimli etkiye sahiptir. (Bu arada yeri gelmişken belirtelim: Aslında 210 nanometreden daha kısa dalga boylu UVC ışınlarının da bakteri ve virüsler üzerinde öldürücü etkisi vardır. Ancak bu biraz daha farklı bir teknolojiye giriyor ki ilerleyen günlerde o konuya da değineceğiz). 
Dolayısıyla UVC lambalı sterilizasyon cihazı satın alırken cihazın içerisindeki ampüllerin hangi tip olduğunu ve dalga boyunu öğrenerek karar vermelisiniz. 
UVC lambanın gücü de bir başka önemli kriter. Taşınabilir UVC Lambası Satınalma Rehberi yazısında 20 - 40 ve 60 Watt gücündeki UVC lambalarının dezenfekte etme sürelerini vermiştim. 
Elbette mesafe de önemli ancak daha güçlü lambalar, daha hızlı dezenfeksiyon sağlıyor. Bu sebeple ampül gücüne de dikkat edebilirsiniz. 

UVC Lambalı Cihaz Maliyeti
UVC Lambalı cihazlar 300 - 400 TL gibi rakamlardan başlayarak 5000 - 6000 TL rakamlarına kadar çıkıyor. Elbette burada marka değeri, servis desteği gibi konular da cihaz fiyatını etkileyecektir. Ancak ürünün kalitesini de atlamamak lazım. 
Ayrıca insan sağlığı konusundaki tehlikeleri sebebiyle güvenlik de bir başka önemli detay ve hatta en önemli detay. 
Bu sebeple; bu yazıda bahsettiğimiz kriterler hakkında bilgi edinerek fiyatları karşılaştırmanızı, daha ucuz diye kalitesiz veya güvenilir olmayan ürünlere yönelmemenizi öneririm. Sonuçta sizlerin, çalışanlarınızın ve/veya müşterilerinizin hayatı ve sağlığı söz konusu olan. 

UVC Lambalı Sterilizasyon Cihazı Kullanım Kolaylığı
Aslında genel olarak UVC lambalı sterilizasyon cihazlarının kullanımı kolaydır. Temelde bir kontrol paneli ile gelirler bu kontrol paneli ile de cihazı açma, kapama, kullanım süresi gibi aksiyonlar yönetilir. 
Ancak Türkçe kullanım kılavuzu, kontrol panelinin karmaşık olmaması gibi detaylara da bakmakta fayda var. Ben hayati risk yaratabilen tüm cihazlar konusunda kullanım kolaylığının atlanmaması gereken bir kriter olduğuna inanıyorum. 

UVC Lambalı Cihaz Servis Ağı
UVC lambalı cihazlar hem Türkiye'de üretilen hem de ithal seçenekleri bulunan cihazlardır. Ancak piyasada da onlarca farklı marka var. Reklama girmemesi açısından isim zikretmeyelim ancak satınalmadan önce ilgili markayı araştırmanızı, servis desteği konusunda bilgi sahibi olmanız gerektiğini hatırlatalım sadece. 

fiyatimbu ürün gamında yer alan UVC lambalı sterilizasyon cihazları alternatifleri için şu linke göz atabilirsiniz. 



UVC Lambalı Sterilizasyon Cihazı konusunda daha fazla bilgi edinmek isterseniz aşağıdaki yazılarımız da size yardımcı olacaktır: 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha