Tedarik Zinciri İçerisinde Önemli Bir Adım: 4 Maddede Talep Yönetimi

Yazar: Isil Arikan ,
Eylül 04, 2018
Tedarik Zinciri İçerisinde Önemli Bir Adım: 4 Maddede Talep Yönetimi


Hızla değişen trendler doğrultusunda beklentileri de değişen, sürekli daha kişiselleştirilmiş, belli bir kitlenin kişisel tercihlerine göre şekillendirilmiş ürünler arayan, üstelik bunları da daha hızlı, hep daha hızlı isteyen müşteriler sağolsun “talep yönetimi” her geçen gün daha da karmaşıklaşıyor. Ancak bu duruma negatif bir bakış açısıyla yaklaşmak yerine iyi tarafından da bakabilirsiniz. Özellikle küçük veya orta ölçekli bir işletmeniz varsa, müşteri talepleri ve beklentilerindeki değişikliklere daha büyük rakiplerinize karşı daha hızlı reaksiyon gösterebilirsiniz. Zira organizasyon olarak çok daha esneksiniz. Başarılı bir talep yönetimi hızlı olmalı, gereksiz datalarla kafa karıştırmamalı ve anlık karar alabilmeyi gerektirmeli. İşte bu da küçük ve orta ölçekli işletmelerin en önemli avantajı.

Yine de tedarik zinciri içerisindeki en karmaşık adımlardan biri olan “talep yönetimi” sadeleştirilebilir.  Bunun için aşağıdaki 4 adımı sırayla uyguladığınızda değişen trendlere müşterileriniz kadar hızlı hakim olup, onların beklentilerini belki daha kendileri bile fark etmeden öngörerek gereken aksiyonu alabilirsiniz. O halde lafı fazla uzatmadan tedarik zinciri içerisindeki bu en zorlu oyuncuyu başarılı bir şekilde yönetmenin püf noktalarına geçelim.

 

1.    Öngörü

İster bir restoran işletiyor olun, ister otel, isterseniz perakende sektöründe hazır giyim, dekorasyon, aksesuar gibi alanlarda satış yapın, isterseniz atölyenizde farklı sektörlere toplu üretim yapın ya da isterseniz internet siteniz aracılığıyla içerik üretiyor ve reklam geliri elde ediyor olun.  Hangi sektörde, nasıl bir iş yaparsanız yapın, nihai tüketicinizin takip ettiği sosyal gelişmeleri, izlediği televizyon programlarını, haftasonunda veya tatillerde gittikleri yerleri, okudukları kitapları, dinledikleri müziği yakından takip etmeli ve mümkün olduğu kadar bunlara siz de iştirak etmelisiniz. Zira onların beklentilerini bu gelişmeler şekillendiriyor. Bu doğrultuda da bir sonraki ayın, yılın yüksek talep görmesi muhtemel ürünlerini tahmin edeceksiniz. Elbette bu tek başına işe yarayacak bir kriter değil ve elbette her öngörünüz doğru çıkmak zorunda da değil. Ancak nihai müşteri kitlesinin alışkanlıklarını takip etmeyen rakiplerinize göre sizi 1 adım öne çıkaracak olduğu kesin.

 

2.    Esneklik

Tedarik zinciri içerisindeki oyuncularınızın (çalışanlarınız, tedarikçileriniz, nakliyecileriniz gibi) farklı koşullara adapte olacak şekilde esnek olmasını sağlamalısınız. Bunu işletmenizin büyüklüğü ve faaliyet gösterdiği alan doğrultusunda eğitimlerle de sağlayabilirsiniz, zaman zaman sıradışı senaryoları gündeme getirerek de. Her şekilde, değişen koşullara uyum sağlayabilecek esneklikte bir organizasyon değişen taleplere de uyum sağlayacaktır.

 

3.    Ekip Çalışması

Kişilerin veya departmanların bireysel hedefleri elbette önemli, özellikle motivasyonları açısından. Ancak tedarik zinciri içerisindeki her bir üye sadece kendi hedeflerine konsantre olup, herkesin aynı gemide olduğunu unuttuğunda müşteri talepleri onlar için bir “anlam” ifade etmeyecek. Her zaman hatırlamanız gereken bir gerçek var ki “en iyi talep yönetimi tedarik zinciri içerisindeki herkesin ortak sorumluluk bilinci ve katkısı ile gerçekleştirilebilir”.

 

4.    Teknoloji

Elbette büyük kurumsal firmalar gibi çeşitli yazılımlara milyon dolarlar yatırma lüksünüz yok. Teknoloji sağolsun buna gerek de yok. Çok daha uygun fiyatlı paket programlar ile tedarik zinciri içerisinde kullanılan tüm datanın toplandığı, işlendiği ve raporlandığı sistemler sayesinde talep planlama operasyonunu analitik olarak da mükemmelleştirmelisiniz. 

 

Direkt olarak nihai tüketiciye de hizmet veya ürün sunsanız, nihai tüketiciye hizmet veya ürün sunanlara da çalışıyor olsanız fark etmez. Hangi sektörde olduğunuzun da talep yönetimi temel ilkeleri açısından bir önemi yok. Her koşulda sürekli değişen beklentileri önceden tahmin etmek, anlık değişikliklere uyum sağlayabilecek esnekliğe sahip olmak ve teknolojiyi kullanmak rekabette öne geçmenin en önemli adımlarından.

 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha