Tablet Mi Laptop Mu? İş Yeriniz İçin En Uygunu Hangisi?

Yazar: Isil Arikan ,
Nisan 07, 2019
Tablet Mi Laptop Mu? İş Yeriniz İçin En Uygunu Hangisi?

Tabletler daha hafif olması, kullanım kolaylığı sağlayan aplikasyon ve arayüzleri ile son yıllarda gittikçe daha da popülerleşiyor. Hepsi değilse de yeni çıkan modellerden işlemcisi hızlı, depolama alanı yüksek olan bazıları sürekli hareket halinde olan insanlar için diz üstü bilgisayarların (laptop) yerine geçecek özelliklere bile sahip. 

Buna rağmen, sayısız faydaları olsa bile tablet bilgisayarlar laptopları hayatımızdan tamamen çıkarabilir mi? Neticede diz üstü bilgisayarlar da taşınabilir ve çok geniş bir yelpazede kullanılabilir. 

O yüzden bu makalede tablet ve laptoplar arasındaki farklardan bahsedip hangi konuda hangisinin daha avantajlı olduğunu bulmaya çalışacağız. Ve hangisinin sizin işinize iş yerinize daha uygun bir çözüm olduğuna karar verebilmeniz için gereken tüm kriterleri de inceleyeceğiz.   

Performans


İşlemciler açısından bir kıyaslama yapıldığında elbette diz üstü bilgisayarlar açık ara birinci olur. Tabletlerin çoğu düşük güçte işlemcilere sahiptir ve sadece bazı temel aplikasyonları çalışması, web sitelerinde gezinme gibi görece basit amaçlara hizmet etmek üzere tasarlanmıştır. Diz üstü bilgisayarlar, laptoplar ise karmaşık yazılım programları, kodlar, ofis programları ve çeşitli oyunlara da yetebilecek güçte, daha fazla ve büyük çekirdek ve işlemci ile donatılırlar. Haliyle bu durumda laptoplar çeşitli ve zorlu çalışmalar için daha uygundur. 

Tabletler ise değişken olmayan, sadece bir veya birkaç görevden oluşan işlerin yapılabilmesinde kolaylık sağlarlar. 

Veri ve Bilgi Girişi

Tablet ile laptoplar arasındaki en belirgin farklardan biri veri ve bilgi girişi. Tabletlerde tüm girişler için bir dokunmatik ekran arayüzü kullanılırken laptoplarda kullanıcının işini çok kolaylaştıran klavye ve ped bulunuyor. 

Eğer işiniz veya iş yerinizde bilgisayar kullanacak olan kişilerin görevleri herhangi bir program içinde gezinmek, çok fazla yazı yazmamak, daha çok çeşitli sayfalarda veya raporlarda dolaşmaktan oluşuyorsa tablet ideal bir seçenek olur. Ancak iş bol bol yazı yazmayı, mail atmayı, hatta belki excel’de raporlar oluşturmayı içeriyorsa geniş klavyesi ile laptoplar sadece en iyi değil, tek seçeneğiniz. 

Bir de ara çözüm olarak, klavye eklenebilen tabletler var, ki bunlar da iş sebebiyle zaman zaman yazı yazması gereken, ancak genelde sadece programlar arasında dolaşan kişiler için önerilir. 

O zaman özetle diyebiliriz ki; 

-          Fazla yazı, mail yazılması gerekmeyen, tasarım odaklı, ürün seçimi odaklı, grafik odaklı, hatta yönetim odaklı işler için tablet, 

-          Çok fazla mail ve yazı yazılması gerken işler için de laptop 

en ideal çözüm olur. 

Şarj Süresi 


Tabletler aslında daha düşük güç tüketimi ile daha verimli çalışma esasına göre üretilir. Bu yüzden de bir tabletin donanım kısmının büyük bölümü batarya ve bileşenlerinden oluşur. Diz üstü bilgisayarlarda ise batarya önemli bir bileşen olsa da donanımın diğer parçaları da çok güçlüdür ve yer kaplar. Haliyle laptoplar tabletlere göre aynı oranda güçlü –hatta bazen daha güçlü- bataryaya sahip olsa da diğer donanım bileşenleri sebebiyle daha çok şarj tüketirler. 

Örneğin tabletler, şarj edilmeden ortalama olarak 10 saate kadar kullanılabilir, ancak bu durum laptoplarda 4 – 6 saat arasındadır. Dolayısıyla sık sık şarj etme imkanı olmayan ancak uzun süre kullanım gerektiren durumlarda tablet bilgisayarlar laptoplara göre çok daha avantajlıdır.  

Aslında hepimiz bu iki cihaz tipinin birbirine göre üstünlüklerini az çok biliyoruz. Ancak yazıda vurgulamak istediğimiz, tablet mi laptop mu diye düşünerek seçim yaparken hangi tür görevler için hangisinin daha uygun olacağı konusuna dikkat etmek. Dolayısıyla; 

-          Eğer daha çok web sitelerinde gezinmeyi, bazı applikasyonları sadece kullanmayı veya kısa bilgiler girmeyi gerektiren,  kısa mesajlarla iletişimin yeterli olduğu tasarım, grafik, ürün seçimi, rapor okuma ağırlıklı işler için tablet,

-          Birden fazla yazılımın aktif olarak kullanılmasını gerektiren, excel, power point gibi ofis programlarının hem okuma hem de yazma amaçlı kullanıldığı, email trafiğinin yoğun ve uzun emaillerin yazılmasının gerektiği diğer her tür iş için de laptoplar

şeklinde özetleyebiliriz.  Ki eğer iş yeriniz için laptop satınalma kararını verdiyseniz Ofisiniz İçin Önerebileceğimiz 2018’in En Çok Tercih Edilen 8 Laptop Modeli yazımızı okumanızı da öneririz. 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha