Spor Salonlarında UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon

Yazar: Isil Arikan ,
Haziran 03, 2020
Spor Salonlarında UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon

Spor Salonlarında UVC lambalı cihazlar ile dezenfeksiyon 

Covid-19 salgınının etkisinin azalmaya başlamasıyla "normalleşme" sürecine geçtiğimiz bugünlerde biz de UVC lambalı cihazlar ile dezenfeksiyon konusu altında çeşitli sektörlerdeki dezenfeksiyon uygulamalarına değiniyoruz. Ki bu sektörler ve işletmeler arasında spor salonları alması gereken ekstra önlemlerle özel önem taşıyor. 

Sizlerin de bildiği gibi spor salonları insanların kapalı bir ortamda terlediği, terli elleri ile çeşitli yüzeylere dokunduğu, spor yapıldığı için nefes alış verişinin ve bununla sağlanan her türlü mikroorganizma transferinin yüksek olduğu, duşları ve giyinme odalarıyla bakteri ve virüslerin yayılımına fazlasıyla müsait yerler. 

Ancak bu durum spor salonlarından uzak durmak anlamına da gelmemeli. Bunun için de spor salonu işletmecileri ve yöneticileri insanların sağlıklı kalmak için geldiği bu yerlerde sağlık adına en ufak riske izin vermemeli. 

Peki konumuz da UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon ise spor salonları özelinde çözümler nelerdir diye bakarsak...

Spor Salonlarında Hangi Tip UVC Lambalı Dezenfeksiyon Cihazları Kullanılmalı? 

Daha önceki yazılarımızdan hatırlayabilirsiniz, otel ve pansiyon gibi işletmelere UVC lambalı yüzey dezenfeksiyonu cihazlarını, cafe ve restoranlara da UVC lambalı hava dezenfeksiyonu cihazlarını önermiştik. 

Spor salonlarına ise, işletmenin özelliğinden ötürü, her iki yöntemi de uygulamalarını önerebiliyoruz. 

UVC Lambalı Hava Dezenfeksiyonu Cihazları
spor salonlarında UVC lambalı cihazlar ile dezenfeksiyon

Öncelikle; spor salonları insanların yüksek nabızda egzersiz yaptığı ve nefes verdiği, ayrıca terleyerek de vücuttan sıvı attıkları kapalı bir ortam. Dolayısıyla içeride dolaşan havanın dezenfeksiyonu son derece kritik. Bu sebeple kapalı ortamlardaki havayı vakumlayarak içeride ultraviyole ışığa maruz bırakan, bakteri ve virüsleri etkisiz hale getiren UVC lambalı hava dezenfeksiyonu cihazları bu tarz işletmelerde mutlaka kullanılmalı. 

Bu konuda sizlere portföyümüzdeki Dia Tek Hysafe Air  veya türevi cihazları tavsiye ederiz. 

UVC Lambalı Yüzey Dezenfeksiyonu Cihazları

Ancak; spor salonları yüzeylerle temasın da yoğun olduğu yerler. Müşteriler sürekli olarak spor aletlerine dokunuyor ve bu aletleri art arda farklı müşteriler kullanıyorlar. 

Bu sebeple; spor salonlarında mutlaka UVC Lambalı Yüzey Dezenfeksiyonu cihazları hava dezenfeksiyonuna ek olarak kullanılmalı. Ki bu konuda da 4 farklı seçenek mevcut: 

1. Sabit (duvara veya tavana monte edilmiş) UVC Lambaları: Son derece etkili bir yöntem olmakla birlikte UVC lambaları açıkta olduğu için ve insan sağlığına da zarar verdiği için bu lambaların çalışması sırasında salonun boş olması gerekiyor. Dolayısıyla dezenfeksiyon sırasında müşterileri ve çalışanları salondan çıkarmanız gerekir. Mümkün mü? Ya da mümkün bile olsa günde kaç kez bunu yapabilirsiniz? 
spor salonlarında UVC lambalı cihazlar ile dezenfeksiyon

2. Mobil UVC Lambalı Dezenfeksiyon Cihazları, Robotlar: Bu yöntemde de dezenfeksiyon sırasında salonda hiç kimsenin olmaması gerekeceğinden uygulama sıklığı çok az olacaktır. 

Sık sık dezenfeksiyon yapmazsanız, ya da bir aleti arada dezenfekte etmeden art arda iki farklı müşteri kullanırsa virüs yayılım riski hala devam ediyor olacaktır.

Aslında bu ilk 2 yöntemle kardiyo ekipmanları ve fitness ekipmanlarını dezenfekte edebilirsiniz, ancak bunu gün içinde çok sık tekrarlamak gerekir ki ne kadar mümkün olduğu göreceli bir konu. 

3. Kapalı Kutu UVC Lambalı Dezenfeksiyon Cihazları: Spor salonlarındaki ebadı küçük tüm aletlerin dezenfeksiyonunda kullanmak üzere en ideal yöntemdir. Her bir kullanıcıdan sonra ilgili ekipman (örneğin dumbellar, toplar gibi) kapalı kutu UVC lambalı yüzey dezenfeksiyonu cihazına koyularak dezenfekte edilir ve bir sonraki kullanıcıya bu halde teslim edilir. 
spor salonlarında UVC lambalı cihazlar ile dezenfeksiyon

Hatta bu amaçla kullanılabilen cihazlardan, portföyümüzdeki Eurotech UVC DM 1 modelini inceleyebilirsiniz. 

4. Taşınabilir UVC Lambaları: Her ne kadar kullanımı sırasında emek gerektirse de hem güvenlik, hem ideal uygulama sıklığı, hem de her türlü yüzeyde kullanılabilecek olması açısından en ideal seçenektir. 

Mor ötesi ışığı ilgili yüzeye tutarak dezenfekte sağlanan bu yöntemde bir çalışan tüm ekipmanları kullanım sonrası dezenfekte ederek bir sonraki kullanıcıya hazırlayabilir. 
Yalnız burada bir hatırlatma da yapalım: Mor ötesi (ultraviyole) ışık yayan tüm lambalar dezenfektan özelliğe sahip değildir. Dezenfektan etki elde etmek için lambanın yaydığı ışığın 210 - 280 nanometre dalga boyu arasında olması gereklidir. Aksi halde ultraviyole ışık elde edersiniz ancak bakteri ve virüsler üzerinde bir etkisi olmaz.  

Belirttiğimiz gibi emek gerektiren ancak tek bir yöntemle spor salonundaki tüm yüzeyleri dezenfekte edebilen bir yöntemdir. 

Buraya kadar okuduysanız seçeneklerinizin de net olduğunu fark etmişsinizdir. Çalışanlarınızı ve müşterilerinizi başta Covid-19'a sebep olan virüsten ve diğer virüs ve bakterilerden korumak adına bir spor salonunda bulunması gereken cihazlar: 

UVC Lambalı hava dezenfeksiyonu cihazı & Taşınabilir UVC Lambaları

veya

UVC Lambalı hava dezenfeksiyonu cihazı & Kapalı Kutu UVC Lambalı Dezenfeksiyon Cihazı & Mobil UVC Lambalı Dezenfeksiyon Cihazı

şeklindedir. 

UVC lambalı cihazlar ile dezenfeksiyon konusunda daha fazla bilgi edinmek için diğer yazılarımızı da okuyabilirsiniz: 

Ozon ile Dezenfeksiyon

Farklı Dezenfeksiyon Yöntemleri

Dezenfeksiyon Yöntemleri Karşılaştırması

En İyi UVC Lambalı Dezenfeksiyon Cihazları

UVC Lambalı Sterilizasyon Cihazları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

UVC Işığı Hangi Ürünler İçin Zararlı

UVC Işınlarının Kumaşlar Üzerindeki Etkisi

Ultraviyole Işınlarının Pamuk Üzerindeki Etkisi - Bilimsel Bir Çalışma

  


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha