Satın Alma Yöneticileri İçin Öneriler Ve Satın Almada Yeni Trend

Yazar: Elif ,
Mayıs 21, 2015



Artık kâr etmenin yolu, satın alırken de kazanmaktan geçiyor. Satın alma yöneticilerinin asıl işi ise bunu mümkün kılmak. Kimi uzmanlar onlara bu nedenle “paranın esas patronları” diyor. En önemlisi; en iyi ürünü, en uygun fiyattan, en hızlı şekilde elde eden satın almacılar şirketlerini rekabette de bir adım öne geçiriyor. Şirket cirolarının büyük bölümünü oluşturan satın alma maliyetlerini ise tedarikçileri iyi analiz ederek, ürünlerin maliyetlerini yakından takip ederek kısıyorlar. Bu sayede kızışan rekabet ortamında şirketlerine avantaj sağlıyorlar. Satın almacıların her birinin izlediği taktik ve yöntem farklı… Ortak noktaları ise şirket kârlılıklarında her geçen gün artan bir öneme sahip olmaları.

“Satın almanın şirket süreçleri içindeki önemi her geçen gün artıyor. Geçmişten beri pek çok firmanın satın alma sürecini iyi yönetmediği için sorunlar yaşadığını görüyoruz. Şirketin ürettiği ürünün hammaddesinin tedariğinden, ürünün yapılış aşamasına ve sonunda da müşteriye ulaşmasına değin süren karışık ve zor bir süreç aslında bu. Oturmuş bir satın alma süreci bu karmaşık sistemi, şirket için avantaj haline getirebilir.”

Bu sözler, tedarik zinciri yönetimi konusunda dünyaca ünlü uzmanlardan Prof. Dr. Douglas Lambert’e ait. Ona göre, şirketler artık sadece pazarlama ve satış departmanlarına yatırım yaparak rekabette öne geçemeyeceklerinin bilincinde. Bu nedenle de satın almaya ve satın alma yöneticilerine daha fazla önem veriyorlar.

Türkiye’de de satın alma departmanlarının önemi giderek artıyor. Uzmanlara göre ise bunun nedeni, para çıkışı gibi görülen satın alma sürecinin maliyetlerde büyük avantaj yaratacak bir süreç olabileceğinin anlaşılması. İşte bu nedenle bu süreci yöneten satın alma patronları şirketler için kritik önem taşıyor. Hatta onlar artık “paranın esas patronları” olarak görülüyor. Satın almacıların en büyük amacı ise tüm masrafı çıkardıktan sonra aradaki brüt kârdan şirkete para kazandırmak.

Satın almada Yeni Trend

Yeni trend daha önce teklif alarak pazardan haberdar olan satın alma yöneticilerinin artık internet ortamında ihale usülü sitelerden uygun fiyat temin edebilmesi şeklinde değişmiştir. Piyasayı iyi bilmek yetmez. Piyasanın hakimi olan satın alma yetkilileri araştırmalarını yaptıktan sonra kendileri tekliflerini sunarak hem kendi başarısını ön plana çıkarıyor hem de karlılığı arttırmış oluyor. Kendi belirlediği tekliflerin kabul edilmesi bir satın alma görevlisi ve şirketi için en iyi fiyatı bulmaktan daha iyi prim getirisi sağlıyor.

Fiyatımbu.com kendi teklifinizi verebileceğiniz ve işletmenizin tüm satın alma işlemlerini kolayca yapabileceği bir platform. Siz pazara hakim fiyatları iyi biliyorken, pazarlık aşamasını FiyatımBu.com yapıyor ve ardaki tüm zaman kaybınızı önlüyor. Satın alma yetkililerinin iş birliği yapabileceği gerçek bir dost gibi güvenilir ve ürün tedariğinde garantili. İşletmeniz için aklınıza gelen tüm ihtiyaçlarınız için teklif verebilirsiniz.


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha