
Projeksiyon cihazları gerek okul ve kurslarda, gerekse ofis ve iş yerlerinde, hatta artık evlerde kullanımı son derece yaygınlaşmış sunum cihazlarıdır. Teknolojik gelişmeler sayesinde bugün çok çeşitli özelliklere sahip ve her bütçeye uygun projeksiyon makinesi satın almak mümkün. Ancak bu teknolojik gelişmeler aynı zamanda kafa karıştırıcı da olabiliyor. O yüzden gelin en sadeleştirilmiş haliyle projeksiyon cihazlarını inceleyelim ve sizlere almayı düşündüğünüz cihaz için yardımcı olalım.
Projeksiyon Cihazlarının Ana Özellikleri
Çözünürlük
Bir görüntüyü oluşturmak için kullanılan en hüçük birimin (pixel, veya Türkçe ifadesiyle gözek) sayısı çözünürlük olarak ifade edilir. Yüksek çözünürlük, o görüntünün yüksek sayıda pixel ile elde edilmesi anlamına gelir ve çözünürlük ne kadar yüksekse o kadar iyi kalitede görüntü alınır.
Çözünürlük iki farklı rakamla ifade edilir. Örneğin 800x600 pixel; yatay düzlemde 800, dikey düzlemde 600, toplamda 480.000 pixel olduğunu gösterir. Gelin hep birlikte bazı çözünürlük standartlarını kısaca inceleyelim:
-
VGA 640x480 pixel: Çok eski televizyonlarda ve bilgisayar ekranlarında bulunan, büyük ekranlar için uygun olmayan çözünürlüktür.
-
SVGA 800x600 pixel: Basit data ve grafik sunumları için uygun olan düşük bir çözünürlüktür.
-
XGA 1024x768 pixel: Çoğu bilgisayar ekranında kullanılan, orta seviyede çözünürlüktür.
-
WXGA 1280x800 pixel: XGA’nın geniş ekran uyarlamasıdır. Dikeyde aynı, yatayda daha yüksek çözünürlük sunar. Laptop ve akıllı telefonlarda yaygın olarak kullanılır. HD Ready olarak da isimlendirilir.
-
WUXGA 1920x1200 pixel: İyi kalite laptop ve bilgisayarlarda kullanıır. Büyük mekanlarda parlak ve kaliteli görüntü gerektiren projeksiyon cihazlarında da tercih edilir. Full HD olarak da isimlendirilir.
Işık Gücü (Parlaklık)
Bir projektörün ürettiği ışık miktarı Parlaklık veya Işık Gücü olarak tanımlanır ve Lumen olarak ifade edilir. Daha parlak projeksiyon demek, daha yüksek lumen demektir. Projeksiyon cihazı satın alırken dikkat etmeniz gereken iki parlaklık kriteri vardır; renk parlaklığı ve beyaz parlaklığı. Farklı marka ve modeller arasında çok ciddi farklar olacağı için her ikisine de dikkat etmenizi öneririz. Eğer incelediğiniz modelin sadece Lumen oranı verilmişse, o projektörün sadece beyaz parlaklığını belirtiyordur. Diğer renklerin parlaklığı bundan biraz daha (%30 civarı) düşük olacaktır.
Satın alacağınınız projektör için en uygun parlaklık seviyesini cihazı kullanacağınız mekanın büyüklüğüne göre seçmelisiniz. Ev kullanımı için 1.500 lumen, sınıf, konferans salonu gibi mekanlar için 2.500 lumen, daha büyük salonlar için daha yüksek lumen tercih edilmelidir.
Kontrast
Projeksiyon Cihazlarının Ek Özellikleri
Kullanım Kolaylığı
Kablosuz Bağlantı
Bilgisayarınızdan, herhangi bir kablo kullanmadan projeksiyon yapabilmenizi sağlayan özelliklerdir.
Kablosuz bağlantı entegre projektörler; cihazın entegre bir Wireless LAN özelliğine sahip olduğunu ifade eder.
Opsiyonel kablosuz bağlantılı projektörler; normalde kablosuz bağlantı seçeneği olmayan, ancak ek olarak Wireless LAN satın alırsanız cihaza entegre edebileceğiniz cihazlardır.
Bağlantı Yöntemleri
Projeksiyon cihazları kendi içerisinde bir harddisk bulundurmadığı için bir cihaza bağlanamanız gereken makinelerdir. Satın alacağınız cihazda aşağıdaki bağlantı yöntemlerinden bir veya birkaçı olmalıdır.
USB, USB Plug ‘n Play, PC-Free, HDMI, Display Port
Görüntü Ayarlama
Projeksiyon cihazlarında görüntü ayarlama, manuel ve otomatik olabilir. Manuel ayarlamalarda menü sekmesinde istediğiniz ayarı kendiniz yapabilirsiniz. Otomatik ayarlamada ise kullanıcı kontrolüne gerek olmaksınız cihaz kendiliğinden en uygun görüntüyü ayarlar. Her iki şekilde de, zoom ve görüntü boyutu, yatay ve dikey eksenlerde ayarlama, ekrana dik veya açılı yansıtma özellikleri ayarlanabilir.
Fiyatimbu ürün gamındaki projeksiyon cihazlarını görmek için tıklayın.