Ofisler İçin 5 Maddede Laptop Satınalma Rehberi

Yazar: Isil Arikan ,
Mayıs 25, 2018
Ofisler İçin 5 Maddede Laptop Satınalma Rehberi


Büyük şirketlerde hem kullanılan yazılımlar hem de donanım ihtiyaçları gereği şirketin büyüklüğüne göre bir veya birkaç kişiden (ya da belki daha kalabalık ekiplerden) oluşan IT departmanları mevcut. Ve her ne kadar şirketin ihtiyacı olan bilgisayarlar satınalma departmanları tarafından opere edilerek alınsa da deneyimli IT uzmanları doğru bilgisayar seçiminde destek oluyor. Öte yandan daha küçük ve orta ölçekli işletmelerde bu konu diğer her detayda olduğu gibi patronun veya satınalma yöneticisinin sorumluluğunda. Ki bu patronun uzmanlığının da başka konular olduğunu, bilgisayar teknolojilerinin sadece görevi yapmak için gerekli araçlardan ibaret olduğunu düşünürsek, şirketler için bilgisayar satın almak içinden çıkılmaz bir konu haline geliyor. Daha da iyisi, söz konusu bilgisayarlar veya laptoplar olduğunda “en iyi” diye bir şey yok. Bir kullanıcıya göre en iyi olan laptop, bir başkasına göre tamamen gereksiz özelliklere sahip veya aşırı zayıf olabilir. Çünkü bilgisayarları iyi ya da kötü yapan şey, o bilgisayarla ne yapılacağıyla doğrudan ilgili.  Ofisler İçin 5 Maddede Laptop Satınalma Rehberi yazısında herhangi bir işletmede kullanılabilecek laptop satınalmalarında nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsedelim. Ardından ise Ofisiniz İçin Önerebileceğimiz 2017’nin En Çok Tercih Edilen 8 Laptop Modeli yazısında en güncel ve en çok tercih edilen laptoplara bir bakalım. 

 

1.    Bütçe Belirleme

Laptop satınalma rehberi yazısına en önemli kriterle başlamakta fayda var. Bütçe belirlemek aslında her türlü ofis ve işletme ihtiyacını karşılarken önemli ancak söz konusu laptop ve bilgisayarlar olduğunda önemi artıyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi bilgisayarlar arasından en iyi veya en kötü diye bir kavram yok, kendinize bir sınır çizmemeniz halinde binlerce marka ve model seçeneği arasında kaybolmanız başınıza gelebilecek en hafif şey olur. O halde; 

300 USD altı bir bütçe ile düşük işlemci gücüne ve düşük kapasiteye sahip Chromebooks veya Windows modelleri alabilirsiniz. Öte yandan en küçük işletmeler için bile bu bilgisayarların yetersiz kalacağını belirtmemiz gerekiyor. 

300 – 600 USD arası bir bütçe ile orta seviye Chromebooks veya Windows modellerini rahatlıkla bulabilirsiniz. Eğer işiniz word, excel gibi ofis programları üzerinde yürüyor, en fazla sosyal medya üzerinden çalışmalar yapıyorsanız bu bütçe ile işletmenize gayet uygun seçeneklere sahip olabilirsiniz. 

600 – 1000 USD arası bir bütçe ile hem işlemci hızı hem de kapasite olarak yüksek modelleri satın alabilirsiniz. Üstelik bu yelpazedeki bilgisayarlar bir işletmenin ihtiyacı da düşünerek tasarlanıldığı için kolay kullanılan klavye, daha uzun şarj ömrü gibi özelliklere de sahiptir. 

1000 USD üstü laptop modellerini ise ancak grafik tasarım, video veya özel programlar kullanılmasını gerektiren işler için tavsiye edebiliriz. 

 

2.    İşletim Sistemi Seçimi

Küçük ve orta ölçekli ofisler için 300 – 1000 USD aralığında bir laptop arayışında olacağınızı düşünerek birkaç işletim sistemi alternatifiniz olduğunu söyleyebiliriz. Ki bu bilgisayarın hızı ve performansı ile doğrudan alakalı bir özellik.

Apple (Mac) İşletim Sistemi rakiplerine göre çok daha pahalı ancak fonksiyonel olarak da rakiplerine kıyasla daha avantajlı ve kullanımı kolay. 

Windows İşletim Sistemi ise en çok tercih edilen diyebiliriz. Fiyat / Fayda dengesi daha yüksek, fonksiyonel olduğu kadar da uygun fiyatlı bir seçenek. Üstelik Apple ve Googlechrome işletim sistemlerine göre çok daha fazla modelde kullanılıyor. 

Googlechrome İşletim Sistemi de rakiplerine göre fiyat avantajlı bir seçenek olarak piyasaya sürüldü. İlk başta ev kullanıcıları ve öğrenciler tarafından tercih edilse de ofis kullanımına yönelik, daha gelişmiş modelleri de mevcut artık. Eğer çok fazla program indirmiyor, daha çok cloud tabanlı çalışıyorsanız tercih edebilirsiniz.

 

 

3.    Tasarım

Belki size yeteri kadar önemli bir konuymuş gibi gelmeyebilir ancak laptop satınalma rehberi yazısında mutlaka bahsetmemiz gereken bir diğer kriter de işletmeniz için ihtiyaç duyduğunuz bilgisayarların tasarım özellikleri. Çünkü ofislerde kullanılmak üzere laptop seçerken tasarım da fonksiyonellik ve hız kadar önemli. Elbette tasarımın her detayı değil ancak bazıları. 

Geleneksel Laptop Mu, “2 in 1” Modeller Mi? 

Geleneksel laptop modelleri taşınabilir bilgisayarlardır. Ancak son zamanlarda tablet bilgisayarların da yaygınlaşmasıyla “2 in 1” denilen, başka bir deyişle hem tablet bilgisayar hem de laptop olarak kullanılan modeller piyasaya sürüldü. İşinizin ihtiyaçlarına göre size uyanını seçebilirsiniz. 

Klavye

Klavye laptop sözkonusu olduğunda en ihmal edilen ancak kullanımı direkt etkileyen faktörler. Klavye ne kadar büyük olursa kullanım da o kadar kolay. Öte yandan büyük klavyeler büyük bilgisayarlarda bulunduğu için sadece klavye rahatlığını göz önüne alarak seçim yaparsanız büyük ve ağır modeller arasında sıkışıp kalabilirsiniz. Dolayısıyla bilgisayarın küçüklüğü ve hafifliği ile klavye kullanımı arasında optimum dengeyi bulmanızı öneririz. 

Ağırlık ve Büyüklük

Laptoplar kolayca bir yerden bir yere taşınıp kullanılabilmesi için tasarlanmış bilgisayarlardır. Elbette işletmenizde çalışan herkesin laptopu taşıması gerekmeyebilir ancak mobil çalışanlarınız da olacaktır. Hatta işiniz seyahat de gerektiriyorsa bu konu çok daha önemli oluyor. Daha önce çalıştığım bir şirkette sırf laptop çok ağır diye kullanacağım dosyaları kendi laptopuma kaydedip, ofis bilgisayarını almadığım seyahatler olmuştur. Dolayısıyla hafif ve boyut olarak da çok büyük olmayan modelleri tercih etmeniz çalışanlarınızı ve sizi taşıma yükünden kurtarır. 

 

4.    Teknik Özellikler 

Gelelim laptop satınalma rehberi yazısının en zorlu, çünkü en teknik kısmına. Aslında batarya ömrü, ekran çözünürlüğü, işlemci hızı, SD card, HDMI girişleri gibi bir bilgisayarı oluşturan teknik özellikler çok fazla ve hepsini bir kriter olarak ele alıp bu doğrultuda bir seçim yapmaya çalıştığınızda işin içinden çıkamamanız kuvvetle muhtemel. Dolayısıyla bir ofis bilgisayarı için en önemli teknik özelliklere odaklanmak seçimi sizin için basitleştirecektir. Kısaca bunlardan da bahsedelim. 

CPU (İşlemci Hızı)

Bilgisayarın çalışma hızını gösteren CPU Intel Atom, Intel Pentium, Intel Core m3, m5, m7 veya Intel Core i3, i5, Intel Core Xeon gibi ifadelerle gösteriliyor. Fazla bilgi kirliliği yaratmadan bir sınıflandırma yapmak gerekirse; 

-          Intel Atom, Intel Pentium, AMD E serileri iş kullanımı için çok uygun olmayıp daha kişisel kullanımda tercih edilmeli, 

-          Hafif laptoplar ve tablet bilgisayarlarda kullanılan Intel Core m3, m5, m7 tipi işlemciler de sadece word, excel veya sosyal medya kullanımı yapılan işler içn tercih edilmeli, 

-          Intel Core i3, i5 veya i7 ise her büyüklükte işletmede aynı anda birden fazla programı çalıştırabilmek ve farklı operasyonları hızlı bir şekilde yapabilmek için tercih edilmeli (ki bu sınıflandırmada da eğer yaptığınız iş çok çeşitli operasyonlar gerektirmiyorsa, i3 veya i5 arasından seçim yapabilirsiniz, i7 modelleri birden fazla özel yazılımın ve programın da kullanıldığı büyük işletmeler için daha uygun),

-          Intel Xeon gibi çok yüksek performansla çalışan işlemcilere sahip olan laptopları ise ancak yazılım, grafik tasarım, 3D modelleme gibi özel işler için tercih etmelisiniz. 

 

Hafıza

Aslında tüm bilgisayarlarda iki türlü hafıza bulunuyor. Long-term Memory (uzun süreli hafıza) ve Short-term Memory (kısa süreli hafıza). 

Short-term Memory (RAM): Laptop kılavuzlarında RAM ifadesiyle de gösterilen hafıza 2GB’dan 16 GB’a kadar değişen seçeneklere sahip. 2GB hafıza ofis tipi kullanım için çok zayıf olmakla birlikte 16 GB hafıza ise gereksiz yüksek. Dolayısıyla ofisler için laptop satın alırken 4 GB veya 6GB RAM özelliğine sahip modeller arasından seçim yapabilirsiniz. 

Long-term Memory (HDD): Bilgisayara yüklenen her türlü programın, word, excel, Powerpoint, video, fotoğraf gibi dosyaların kapladığı alan olan HDD (ve bazı modellerde buna ek olarak SDD) 256 GB’dan başlıyor. Aslında laptop üzerinde pek kayıt tutmuyor, daha çok cloud tabanlı çalışıyorsanız bu yeterli ancak yine de zayıf olduğunu söyleyebiliriz. İyi bir ofis laptopunun en az 500 GB veya 1 TB HDD hafızasına sahip olması gerektiğini belirtmekte fayda var. 2 TB’dan büyük HDD özelliğine sahip olan laptop modelleri ise çok sıradışı bir iş yapmıyorsanız fiyatı ihtiyaç duymayacağınız şekilde yükselten bir özellik olacaktır. 

 

Şarj Ömrü 

Laptopların şarj edilme süresi ve şarj ömrü mobil olarak kullanılabilmelerine olanak sağlayan en önemli özellikleri. Bu kriter için belirli bir saat süresi vermek mümkün değil. Ancak diğer tüm kriterlere göre bir eleme yaptığınızda elinizde kalan seçenekler arasında şarj süresi en uzun olanını tercih etmelisiniz. 

 

5.    Teknik Servis Desteği

Ofisler İçin 5 Maddede Laptop Satınalma Rehberi yazısının en sonunda bir başka çok önemli kriterden de bahsederek konuyu kapatalım: Teknik servis desteği. Eğer bir veya birden fazla çalışana sahip bir IT departmanınız yoksa herhangi bir sorunda sık sık teknik servise ihtiyaç duyacaksınız. Kaldı ki IT departmanınız ve çalışanlarınız varsa bile zamanlarını arızalanan bilgisayarları tamir etmek yerine daha verimli işlerle geçirmelerini tercih edersiniz. Bu durumda ihtiyacınız olan; 

a.       Mümkün olduğunca seyrek teknik destek ihtiyacı gerektiren laptop seçeneklerine odaklanmak,

b.      Teknik servis hizmetleri hızlı ve sorunsuz işleyen markalara yönelmektir. 

Hatta yeri gelmişken farklı bilgisayar markalarının teknik servislerini karşılaştıran bir yazı ve karşılaştırma tablosuna şu linkten  ulaşabilirsiniz.  Tercih yapmanıza yardımcı olacaktır.


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha