Nesnelerin İnterneti (IoT) VI: Bağlantılı Arabalar

Yazar: Isil Arikan ,
Nisan 13, 2018
Nesnelerin İnterneti (IoT) VI: Bağlantılı Arabalar


Motorlu taşıtların günlük hayata girdiği 90’lı yılların ilk yarısından itibaren teknolojik anlamda gelişmesi hiç durmadı. Çakmak, radyo, CD player, hava yastığı, ABS fren sistemleri, son 20 yılda araç içerisine eklenen her türlü elektrikli donanım (aynı ayarları, pencere ayarları gibi) ve son olarak elektrikli arabalar motorlu taşıt dünyasında yaşanan inovasyonların sonucuydu. Tabii son olarak dedik ancak şimdilik. Artık nesnelerin interneti sayesinde “bağlantılı arabalar” hayatımıza girmeye başladı. Dolayısıyla bize de Nesnelerin İnterneti yazı dizisinde bugün de bağlantılı arabalardan bahsetmek düştü. 

 

Bağlantılı Araba Nedir?

Sahip olduğu yazılım ve donanım aracılığıyla hem bir kontrol merkezine bağlanarak buradan yönetilebilen (kullanıcının cep telefonu veya bilgisayarı gibi) hem de diğer araçlarla birbirine bağlanabilen motorlu taşıtların tamamı bağlantılı araba kapsamına giriyor. 

Peki bu bağlantı nasıl sağlanıyor derseniz, günümüzde o da 2 şekilde uygulanıyor; Embedded (gömülmüş) arabalarda yer alan antenler ve çiplerle; Tethered (bağlanmış) arabalarda bir donanım sayesinde kullanıcının akıllı telefonu ile bağlantı kurarak.

Ayrıca internet bağlantılı arabalara yüklenebilen aplikasyonlar sayesinde en yakındaki benzin istasyonlarını bulabilme (hatta en uygun fiyatlı olanları), Spotify uygulaması sayesinde artık radyoya gerek kalmaması gibi ek faydalar da sağlanabiliyor. 

 

Bağlantılı Arabaların Ekosistemi

Bağlantılı araba tanımı yaparken bir kontrol merkezine ve diğer arabalara internet ile bağlanabilen araçlar dedik ancak konsept bu kadar basit değil. Nesnelerin İnterneti uygulamaları arasında belki de hayatımıza en önemli faydayı getirecek olan bağlantılı arabaların birden fazla ekosistemi olabilir ve bunları; 

-          V2I: Araç – Altyapı bağlantılı,

-          V2V: Araç – Araç bağlantılı,

-          V2C: Araç – Bulut yazılımları bağlantılı,

-          V2P: Araç – Yaya bağlantılı,

-          V2X: Araç – Her şey bağlantılı

olarak sıralayabiliriz.

 

 Beyond the basic concept of a connected vehicle equipped with Internet access, new markets have emerged, such as Vehicle-to-Infrastructure (V2I), Vehicle-to-Vehicle (V2V), Vehicle-to-Cloud (V2C), Vehicle-to-Pedestrian (V2P), and Vehicle-to-Everything (V2X).

 

Bağlantılı Arabaların Tüketiciler Açısından Faydası 

Aracınızla sizinle şöyle konuştuğunu hayal edebiliyor musunuz? 

“Saat 22:00’yi geçti ve yaklaşık 7 saattir araba kullanıyorsun, yakınlarda bir otelde rezervasyon yapmamı ister misin? 

“Facebook’da en sık iletişim kurduğun arkadaşların Ali ve Nesrin yarım kilometre ötede bir restorandalar, istersen onları arayıp katılabilirsin”.

“Eve giden yolda trafik çok yoğun, kardeşinin GPS’inden evde olduğunu görüyorum ve evi de yolumuzun üstünde, uğramak ister misin?”

Hem güzel, hem gerçek dışı, hem de kabul edelim biraz ürkütücü aslında... O yüzden biraz daha spesifik avantajlara değinelim isterseniz. Tüketiciler açısından bağlantılı arabaların faydaları biraz da bu taşıtların yaygınlaşmasına bağlı aslında. Ancak uzun vadede ön görülen avantajlar arasında; 

-          Arabaya binmeden belirli bir süre öncesinde uzaktan aracı çalıştırarak motoru veya soğuk iklimlerde aracın içini ısıtma (ki buna Machine Learning’in entegre edilmesi halinde, aracın kullanıcının günlük rutini öğrenerek uzaktan kumandaya bile gerek kalmadan her gün belirli bir saatte kendini çalıştırması), 

-          Trafikte diğer araçlarla bağlantı kurarak hız, takip mesafesi, güvenlik gibi diğer konularla uyarı vermesi, 

-          Elektrikli arabalarda built-in (entegre) güneş panelli tavan ile aracın ihtiyaç duyduğu enerjiyi kendisi üretmesi,

-          Trafik yoğunluğuna göre en hızlı rotayı sunması,

-          Yakınlık sensörleri ve rota uygulamalarını kullanarak kendi kendine giden (autopilot) özelliğine sahip arabalar,

yer alıyor.

 

Bağlantılı Arabaların Otomotiv Sektörüne Sunacağı Faydalar

Elbette nesnelerin interneti sadece tüketiciler lehine çalışmıyor, otomotiv sektörü de bundan sonuna kadar faydalanacak. 

Bağlantılı arabaların şimdilik öngörülebilen en önemli avantajları arasında; 

-          İnternet bağlantısı sayesinde güncellemeler anlık olarak yapılabilecek,

-          Otomotiv şirketleri ürettikleri araçlardan ihtiyaç duydukları tüm datayı toplayabilecek ve bunu performans analizi ve ileriye yönelik ar-ge çalışmalarında kullanabilecekler, 

-          Otomotiv şirketleri yine bu toplanan dataları kullanarak sürücülere (müşterilerine) yedek parça, servis veya ek ürün pazarlamasında kullanabilecekler. 

 

 

Nesnelerin interneti (IoT) ve bağlantılı arabalar hem gelişim hem de hayata karışma hızıyla tahmin edilenden çok daha hızlı büyüyor. Business Insider’a göre çok değil 2020’li yıllara gelindiğinde yılda 100 milyona yakın bağlantılı araba üretiliyor olacak ve bu rakamın yıllık araba üretiminin %82’si olacağı öngörülüyor. Dolayısıyla istesek de istemesek de ayak uydurmamız gereken bir inovasyon bu.

Nesnelerin İnterneti serisindeki diğer yazılarımızı okumak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz: 
Nesnelerin İnterneti I: Giriş ve Tanımlamalar 
Nesnelerin İnterneti II: IoT Cihazları
Nesnelerin İnterneti III: IoT Uygulamaları
Nesnelerin İnterneti (IoT) IV: Akıllı Ev Teknolojileri
Nesnelerin İnterneti (IoT) V: Akıllı Şehirler 
Nesnelerin İnterneti (IoT) VII: Giyilebilir Teknolojiler 
Nesnelerin İnterneti VIII: Endüstriyel İnternet (IIoT)  


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha