İŞ YERİ AÇMA KREDİLERİ

Yazar: Isil Arikan ,
Kasım 21, 2017
İŞ YERİ AÇMA KREDİLERİ


Kendi işini yapmak, şüphesiz genç veya yaşlı herkesin hayali. Kimisi çalıştığı işi bırakıp bir iş yeri açmak ister, kimisi emekliliğinde hem uğraş olacak hem de az çok gelir getirecek bir dükkan açmak ister, kimisi de iş bulamadığı için buna mecbur kalır.

Üstelik ticaretin kabuk değiştirdiği son 10 yılda küçük girişimciler için yapılacak iş alternatifleri de çoğaldı. Eskiden bakkal, aktar, kitapçı, butik, cafe, restaurant gibi sınırlı bir alanda dönen ticaret bugün çok farklı sektörlerde teknoloji tabanlı start-up’larla genişledi.

Öte yandan, ticaret dünyası ve teknoloji ne kadar değişirse değişsin yeni bir iş kurmak için hala sermaye gerekiyor. İşin hacmine göre 15-20 bin TL gibi küçük rakamlardan yüzbinlerce liraya çıkan sermayelerin finansmanını herkesin kendi yapabilmesi çok zor. Dolayısıyla bankalar ve finans sektörü de girişimciler için iş yeri açma kredileri gibi ürünler çıkarıyorlar piyasaya. Bu krediler devlet destekli, faizsiz olabileceği gibi uygun oranlarda ve vade sürelerinde de olabiliyor. Bu yazıda iş yeri açma kredilerine değinerek Türkiye genelinde bankaların güncel uygulamalarından bahsedelim.

 

İş Yeri Açma Kredisi İçin Gerekenler (Genel)

-          Öncelikle bankalar nezdinde kredi notunuzun düşük olmaması gerekir.

-          Güncel olarak veya daha eski tarihlerde bankaların kara listesine girmemiş olmalısınız.

-          Henüz planlama aşamasında olan bir iş yeri için kredi almak mümkün değil. İş yerinin en azından kağıt üzerinde açılmış, ruhsatının ve vergi levhasının alınmış olması gerekir. 

 

Farklı Bankalardan İş Yeri Açma Kredileri

Ülkemizdeki bankaların hemen hemen tamamı Ticari Krediler adı altında yeni girişimcilere veya işletmesi bir süredir çalışan firmalara farklı koşullar altında krediler veriyor. Bununla beraber bazı bankalar yeni bir iş kurmak isteyen girişimcileri desteklemek adına çok çeşitli alternatifler sunabiliyor. Bu konuda yelpazesi en geniş bankalardan birkaç örnek vermek gerekirse;

 

TEB: Küçük girişimci, teknolojik girişimci, kadın girişimci gibi kategoriler altında her sektörün ve işletmenin farklı ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunan TEB’de teminatlı 350.000 TL, teminatsız 150.000 TL’ye varan miktarlarda yeni iş yeri açma kredisi almak mümkün. Geri ödemeler ise 36 aya kadar çıkabiliyor. Bunlar dışında yine her bir kategori için KGF tarafından desteklenen teminatsız 500.000 TL’ye varan, vadesi 60 aya kadar çıkabilen krediler de var.

 

Ziraat Bankası: Bireysel veya ortaklı iş yeri açma kredilerinin yanında KOSGEB hibe ve faizsiz kredilerini ve Esnaf Ve Santkarlar Odası’nın faizsiz kredilerini de veriyor.

 

Garanti Bankası: Turizm, Tarım, Mobilya, Otomotiv Yan Sanayii gibi sektörlerin ihtiyaçlarına özel iş yeri destek veya iş yeri açma kredileri veriyor.

 

Diğer Ticari Krediler

İş yeri açmanın yanında, ister yeni kuracağınız iş için isterseniz bir süredir devam eden işletmeniz için farklı sebeplerle kredi almak istemeniz durumunda da:

-          İş yeri için gayrimenkul satın alma kredileri;  çalışılan dükkan veya atölye binasını satın almak için, genellikle ekspertiz bedelinin %75’ine kadar

-          Ekipman satın alma veya yenileme kredileri

-          Sezona hazırlık kredileri; turizm sektöründeki işletmeler için sezon açılışı öncesinde gerekli yenilemelerin yapılması için

gibi çok farklı kredi seçenekleri mevcut.

 

Aslında kredi almanın, işletmeniz için ekipman satın almaktan pek bir farkı yok. Dolayısıyla bu konuda da alternatifleri dikkatli incelemek, faiz oranlarını, dosya ve işlem masrafları gibi küçük görünen tutarları, ödeme vadelerini, toplam ödenecek olan faiz tutarını bankalar arasında karşılaştırarak işletmeniz ve finansal durumunuz için en uygun krediyi seçebilirsiniz.


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha