Her Türlü Pazarlıkta Işinize Yarayacak 6 Taktik

Yazar: Elif ,
Şubat 20, 2015


Taktik 1 - Bilgi Paylasın:

Çoğumuz tam tersini düşünsek de araştırmalar bilgi paylaşımının aslinda pazarlıkta bize avantaj sağladığını gösteriyor.
Güvenilmek için önce kendimiz güvenilirlik sunmalıyız.Tabi ki bütün bilgilerimizi açıklamamız gerekmiyor ama kendimizle ilgili bazı bilgileri paylaşmak karşı tarafta pozitif hava yaratıyor.

Taktik 2 - Önceliklerinize Göre Sıralama Yapın:

Pazarlık yaparken genelde sadece en önemli konuyu dikkate alıp, bu konuda anlaşamazsak devam etmeme kararı alıyoruz.
Oysa önceliklere göre birden çok konuyu sıralayıp, bunları pazarlık unsuru haline getirmek daha verimli sonuçlar doğurabilir. Her iki tarafın da önceliklerini sıralayarak, bunları karşılıklı kıyaslaması işleri kolaylaştıracaktır.
Örneğin, fiyatta istediğimiz rakamda ulaşamazsak bile, ürün/hizmet beklentilerimizde değişiklikler yaparak ortak bir yol bulabiliriz.

Taktik 3 - Hedef Fiyatınızı ve Ne zaman Bırakacağınızı Bilerek Pazarlığa Başlayın:

Buradaki kritik nokta, pazarlıktan evvel gereken araştırmayı düzgün bir şekilde yapmış olmakta. Araştırma ile kendimize daha çok güven ve güç kattığımız gibi, mantıksız teklifler sunmamızı da engellemiş oluruz. Pazarlık aralığımızı bilmek, anında kararlar vermemizi kolaylaştıracaktır ve limitlerimizde net olmamızı sağlayacaktır.

Taktik 4 - İlk Teklifi Yapan Siz Olun:

Araştırmalar, ilk teklifi yapanların hedef fiyatlarına daha yakın sonuçlar elde ettiğini söylüyor. Psikolojik olarak "referans noktası alma" (anchoring) ilkesi nedeniyle, her iki taraf da ilk bahsedilen fiyat çevresinde düşünmeye başlıyor.
Yüksek fiyatlar, alıcının pozitif noktalara, düşük fiyatlar da olumsuz noktalara odaklanmasını kolaylaştırıyor.
İdeal olan ilk fiyat teklifi, karşı tarafın 'ancak kabul edeceği sınır'ın hemen dışında bir rakam olmalı ki -sınırdan çok uzakta bir rakam olmamalı- bu rakam akıllarda kalsın.

Taktik 5- Çok Düşük İçin Karşı Teklif Vermeyin:

Eğer ilk teklifi yapamadıysanız, kendinizi bahsedilen 'referans noktası'ndan korumalısınız. Karşı teklifiniz, her zaman ilk teklifi yapacakken kullanmış olacağınız bilgilere dayanmalıdır.
Bir başka yöntem de yeni bir 'referans noktasi' yaratmak. Karşı tarafın teklifinin kabul edilemez olduğunu anlamasını sağlamak ve pazarlıklara adeta yeniden başlamak.

Taktik 6- Karşı teklifler her iki tarafı da daha çok tatmin eder:

Her alıcı, uygun bir anlaşma yaptığını hissetmek ister. Her satıcı zor bir pazarlık sürecinden geçmiş olduğunu hissetmek ister. Pazarlık esnasında ilerlemeler-gerilemeler, iki tarafı da daha çok tatmin eder. Pazarlığı sevmeyenler için bu oldukça hayret vericidir aslında.

Aslında ilk teklifi kabul edecek olsanız bile, karşı taraftan ödün vermesini istemek, hem sizin daha uygun bir anlaşma yapmanızı sağlar, hem de karşı tarafın daha çok tatmin olmasını sağlar.
Genel olarak daha çok tatmin olmuş taraflar, sonuç odaklı düşünmeye imkan sağlar.

Bunları yapamıyor musun ? Üzülme !  Pazarlığı bize bırak.


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha