Güneş Enerjisi I – Nedir, Ne Değildir, Faydaları ve Kullanım Alanları

Yazar: Isil Arikan ,
Ağustos 06, 2018
Güneş Enerjisi I – Nedir, Ne Değildir, Faydaları ve Kullanım Alanları


Aslında uzun yıllardır, genenllikle Akdeniz Bölgesi’nde, evlerde su ısıtma amacıyla kullanılan güneş panellerinden bahsedeceğiz bu yazı dizisinde. Ancak kapsamı çok daha genişletilmiş bir şekilde. Güneş enerjisi sistemleri ve güneş panelleri sadece su ısıtma amacıyla değil, yenilenebilir, temiz ve uygun fiyatlı enerji üretimi amacıyla farklı alanlarda da kullanılıyor ve çevreci yaklaşımlar sağolsun kullanım alanı hızla genişliyor. Ancak konuya en başından, enerji üretiminde kullanılan yakıtlardan başlayalım isterseniz.

Petrol, doğal gaz, kömür enerji üretimi için uzun zamandır kullanılan fosil yakıtlardan. Doğal olarak bunlar sınırlı kaynaklar. Verimli ve bir zamanlar bol bir enerji kaynağı olarak insanlığa uzun süre hizmet etmiş olmasına rağmen, yakın gelecekte kıtlık da başgöstermesi de öngörülüyor. Dolayısıyla bu tür enerji kaynaklarının fiyatlarının bugün bile artıyor olması herkes tarafından görülen bir gerçek. Üstelik atmosfere zehirli gaz olarak bıraktıkları atıklar ve çevreye verdikleri zarardan bahsetmiyoruz bile.

Haliyle insanoğlu yüzünü doğada her zaman bulunan, tükenmeyecek ve uygun maliyetlerle enerji üretiminde kullanılabilecek kaynaklara döndü ki bunların en başında da güneş geliyor.

 

Güneş Enerjisi Sistemleri

Güneş ışınlarını toplamak amacıyla kullanılan güneş panelleri ve sistemin amacı doğrultusunda su tankı veya iletken teller kullanılan enerji sistemlerinin tamamı güneş enerjisi sistemleri olarak adlandırılıyor. Ancak biraz önce de bahsettiğim “amaç” sistemin tamamen farklı şekillerde oluşmasına sebep olabiliyor.

Su Isıtma Amacıyla Kullanılan Güneş Enerjisi Sistemleri; güneş ışınlarını toplayan panellerin tank içinde bulunan suyu ısıtmasını sağlarlar ve son derece basit sistemlerdir. Bir veya birden fazla sayıda kullanılan paneller kolay ve hızla ısınır ve sahip olduğu ısıyı hızla transfer edebilir.

Elektrik Üretmek İçin Kullanılan Güneş Enerjisi Sistemleri ise; biraz farklı bir yapıdadır. Fotovoltaik (FV) de denilen bu sistemlerde iletken teller de kullanılır. Paneller aracılığıyla toplanan güneş ışınlarındaki eksi yüklü elektronlar bu iletken teller üzerinde hareket ederek elektrik akımı oluşturur ve enerji üretilir. Bu şekilde elde edilen enerji ücretsizdir ve sadece kurulum maliyeti gerektirir.

 

Güneş Enerjisi Kullanımının Sağladığı Faydalar

Aslında yazının başında güneş enerjisinin çevreye duyarlı ve sürdürülebilir olduğundan bahsetmiştik. Ancak bunu biraz açmakta fayda var.

Maliyet Açısından Güneş Enerjisi Faydaları

-          Tükenmeyen bir enerji kaynağı olması sebebiyle maddi değeri zamanla artmaz,

-          Kurulum masrafları dışında masraf yaratmaz,

-          İşletme ve bakım masrafları düşüktür,

-          Aydınlatma, su ısıtma gibi amaçlarla kullanıldığında ev veya işyerlerindeki eletrik tüketimini de düşürür

Çevresel Açıdan Faydaları

-          Temiz ve ekolojiye saygılı bir enerji kaynağıdır,

-          Duman, kükürt, radyasyon gaz gibi çevreye zararlı atıklar üretmez,

-          Doğal bir kaynak olduğu için insan sağlığına zararı yoktur

 

Güneş Enerjisi Kullanım Alanları

Sade bir girişten sonra asıl konumuza geliyoruz nihayet. Güneş enerjisinin kullanım alanları... Güneşin yılın büyük kısmında görüldüğü bölgelerde su ısıtma ve aydınlarma amacıyla kullanılan güneş enerjisi aslında bundan çok daha geniş bir kullanım alanına sahip. Evlerde ve endüstride enerji üretimi amacıyla tercih edilen güneş enerjisinin en çok kullanıldığı alanları;

-          Ev veya küçük işletmelerde elektrik enerjisi üretimi,

-          Cep telefonlarının şarj edilmesi,

-          Yapay uydular,

-          Güneş külelerinde elektrik üretmek amacıyla,

-          Saat ve hesap makineleri

olarak sıralayabiliriz. Ancak çok daha önemlisi güneş enerjisinin yakında kullanılacağı alanlar. Şimdilik çalışmalar prototip aşamasında olmakla birlikte güneş enerjisini çok yakında;

-          Uçaklarda (şimdilik NASA casus uçakları üzerinde denemeler yapıyor),

-          Arabalarda (elektrikli arabalar için direkt elektrik üretimi amacıyllla)

görebileceğiz.

 

Şimdiye kadar kısaca güneş enerjisi sistemlerinden bahsettik. Yazı dizisinin devamında bu sistemlerin en önemi oyuncularından olan güneş panelleri ve sonrasında da kullanım alanlarıyla ilgili daha detaylı yazılarla devam edeceğiz.

   


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha