Ev ofis kullanımı için çalışma sandalyesi seçimi rehberi yazmak uzun süredir aklımdaydı. Ancak sadece kişisel tercih olarak evden çalışanların değil, Covid-19 pandemisi sebebiyle mecburen evden çalışanların sayısının da belirgin olarak artması sebebiyle yalnızca çalışma sandalyesi değil tüm ev ofis gereksinimleriyle ilgili bir mini seri yazmak şart oldu. Tabii fiziksel sağlığımızla doğrudan ilgisi olması dolayısıyla çalışma sandalyeleri de bu mini serinin en önemli konusu diyebilirim.
Herhangi bir iş yerinde çalışırken bizlere hangi tip çalışma sandalyesi verilirse onu kullanıyoruz. Eğer çalışma sandalyesi yeteri kadar ergonomik değilse bazen şikayet ediyoruz, bazen de bel desteği gibi kendi kişisel çözümlerimizi üretiyoruz. Ancak evinizde, kendi ofisinizde çalışacaksanız konunun önemini ve tüm seçeneklerinizi anlayarak araştırma yapmanızı ve seçiminizi bu doğrultuda gerçekleştirmenizi öneririz. Ki sonradan ekstra çözümler üretmek zorunda kalmayasınız. Hazırsanız başlayalım.
Çalışma Sandalyesi ile Fiziksel Sağlık Arasındaki İlişki
En son söylenecek şeyi en başta söyleyebiliriz sanırım: çalışma sandalyesi ile bel ve sırt ağrıları arasında direkt ilişki mevcut. Eğilerek ya da dik oturuyor olmanız, otururken bel boşluğunun desteklenmesi veya boşlukta kalması, ayaklarınızı sarkıttığınız yükseklik ve zaman zaman sırt kaslarını rahatlatmak için geriye doğru esneyerek yaslanabilme konforu bel ve sırt sağlığını doğrudan etkiliyor.
Yapılan araştırmalarda da, doğru pozisyonda oturmayan (ağırlığı bele vererek, öne fazla eğilerek gibi) kişilerin bel ve sırt sorunlarıyla karşılaşma oranlarının doğru pozisyonda oturabilenlere göre daha yüksek olduğu görülmüş.
Kısacası; ergonomik ve doğru seçilmiş bir çalışma sandalyesi daha sağlıklı bir kas ve iskelet sistemi anlamına geliyor. Peki doğru sandalye nasıl seçilir?
Ev Ofis Kullanımı için Çalışma Sandalyesi Seçimi Kriterleri
Yemek masası için veya başka amaçlarla sandalye seçerken çok da uzun düşünmeyebilirsiniz, sonuçta o sandalyelerde geçireceğiniz zaman kısıtlı. Ancak çalışma sandalyesi demek belki de aralıksız 2-3 saat oturmanız anlamına geleceği için tüm detayların üzerinde tek tek durmalısınız. Bu detaylar ise:
Yükseklik
Doğru yükseklikte bir sandalyede oturmanız çalışırken öne eğilmek veya sürekli yukarı bakmak zorunda kalmamanız adına şart. Doğru yükseklik ise kişiden kişiye (daha doğrusu kişilerin boyuna göre) değişken. İdeali; oturduğunuzda bacaklarınızın yere paralel şekilde durduğu yüksekliktir diyebiliriz.
Bu sebeple eğer boyu sabit bir çalışma sandalyesi alacaksanız bu yükseklikte olmasına dikkat etmelisiniz. Ama bundan çok daha iyisi, yüksekliği ayarlanabilir çalışma sandalyelerinden almanız ki zaten pazarı domine eden de bu ikinci grup olduğundan alternatifleriniz fazlasıyla zengin olacaktır.
Derinlik
Çalışma sandalyesinin derinliği de sırt ve bel sağlığı açısından önemli bir başka kriter. Buradaki ideal durum ise; sırtınızı sandalyenin arkalığına dayayarak dik oturduğunuzda dizinizin arkası ile sandalyenin ucu arasındaki mesafenin 5 ila 10 cm arasında olması.
Sırt Desteği
Aslında tüm sandalyelerde sırt desteği vardır. Ancak alçak, orta ve yüksek bir sırt desteği de vücutta farklı tepkiler yaratır. Dolayısıyla yaptığınız işin niteliği ve kendi çalışma tarzınıza göre seçim yapmalısınız. Size yardımcı olabilecek bilgiler ise;
Alçak sırt desteği; bu tarz sırt desteği sırtın alt kısmını ve bel boşluğunu destekler. Sık sık yerinizden kalkmanız gereken bir iş yapıyorsanız tercih edebilirsiniz.
Orta yükseklikte sırt desteği; bu tarz bir sandalye sırt desteğini eğer bel boşluğunu destekleyen kavisi varsa tercih edebilirsiniz. Bu tarz sırt destekleri de uzun süre oturanlar için değil, sık sık yerinden kalkan, hareket edenler için uygundur.
Yüksek sırt desteği; bel boşluğunu da destekleyen kavisi olduğu sürece uzun süre boyunca rahat ve sorunsuz oturmayı sağlayabilen tiptir.
Sırt desteğinin tabii sadece yüksekliği değil göz önüne almanız gereken. Aynı zamanda bu desteğin biraz ağırlık vererek ittirdiğinizde geriye doğru hafifçe esneyebilmesi de çok önemli. Böylece sırtınızda veya belinizde gerginlik hissettiğiniz zamanlarda geriye doğru yaslanarak vücudunuzu esnetebilir, bir süreliğine bel ve sırtınızı rahatlatabilirsiniz.
Bel Boşluğu Desteği
Ev ofis kullanımı için çalışma sandalyesi seçimi sırasında ergonomik ve doğru bir tercih yapabilmek için insan anatomisinin detaylarını atlamamalı ve en sağlıklı sandalyenin omurgayı tam destekleyen sandalyeler olduğunu bilmelisiniz.
Omurganın da bel ve sırt arasında kalan kısmı içe doğru kavisli olduğundan, almayı düşündüğünüz çalışma sandalyesinin bu kısmının dışa doğru kavisli olması gerekmekte.
Gerçi bu sorunu ayrıca bel destek yastığı alarak da çözebilirsiniz ancak sıfırdan çalışma sandalyesi alırken en idealini almakta fayda var.
Kol Desteği
Hep bel ve sırt sağlığından bahsediyoruz ancak kolların pozisyonunun da omuz ve boyunlarda yaratabileceği rahatsızlığı atlamamak lazım. Her ne kadar bilgisayar da kullansanız, yazı da yazsanız zaman zaman kollarınızı sarkıtmak veya bir yere dayamak ihtiyacı hissedeceksiniz. Bu sebeple almayı düşündüğünüz çalışma sandalyesinde kol destekleri de olmalı. Ki bunun ideali de yüksekliği ayarlanabilen kol destekli sandalyelerdir. Böylece birkaç denemede sizi en rahat hissettiren kol desteği yüksekliğini bulabilirsiniz.
Hareket Kabiliyeti (Tekerlekler)
Aslında günümüzde hemen hemen tüm çalışma sandalyeleri tekerlekli zaten. Dört ayak üzerinde duran çalışma sandalyesi ben son zamanlarda görmedim pek. Ancak burada size göz ardı etme ihtimali yüksek olan bir detayı hatırlatmak istiyorum ki o da; tekerleğin malzemesi.
Eğer çalışma sandalyeniz bir halı üzerinde olacaksa sizin için en ideali plastik tekerlekli bir sandalye olacaktır. Diğerleri (kauçuk kaplı olanlar) halı üzerinde hareket etmenizi zorlaştırır.
Ancak çalışma sandalyeniz çıplak zeminde olacaksa (ve zemininiz de pahalı bir ahşapsa) plastik tekerli sandalyeleri hemen eleyin. Plastik ahşap zemine zarar vereceği için sizin tercihiniz kauçuk kaplı tekerlekleri olan çalışma sandalyeleri olmalı.
Çalışma Sandalyesi Materyali
Ev ofis kullanımı için çalışma sandalyesi seçiminde malzeme, materyal seçimi önemsiz gibi görünebilir ancak bunu da göz ardı etmemekte fayda var. Seçenekleriniz arasındaki;
File malzemeden üretilmiş sandalyeler; dayanıklı olma, kolay temizlenebilme ve hava geçirgenliği,
Kumaş malzemeden üretilmiş sandalyeler; yumuşak tuşesi, yumuşak dolgu ile desteklenebiliyor olması ve sonsuz renk seçeneği,
Deri sandalyeler; yumuşak tuşesi ve dayanıklılığı
Özelliklerinden dolayı tercih edilebilir. Aslında burada bir malzeme diğerinden daha iyi veya kötüdür diyemiyorum. Sizin tercihleriniz, beklentileriniz ve kullanım şekliniz doğrultusunda kendinize en uygun materyali seçebilirsiniz.