Ev Ofis Kullanımı için Çalışma Masası Seçimi Rehberi

Yazar: Isil Arikan ,
Eylül 11, 2020
Ev Ofis Kullanımı için Çalışma Masası Seçimi Rehberi


Ev ofis kullanımı için çalışma masası seçimi uzaktan çalışmanın tercih olmanın ötesine geçip zorunluluk haline geldiği bugünlerde belki de yapacağımız en önemli tercihlerden birisi. Verimli bir çalışma ortamı yaratmanın yanı sıra beden sağlığı açısından da önemli olan çalışma masası titizlikle seçilmesi gereken ev ofis ihtiyaçlarından diyebiliriz. 

Eğer siz de evde var olan bir masayı çalışma masasına dönüştürmek yerine az ya da çok bir bütçe ayırıp işinize, beden yapınıza ve çalışma ortamınızın büyüklüğüne göre en doğru çalışma masasını seçmeyi amaçlıyorsanız doğru yerdesiniz. 

Tabii bazılarımız herhangi bir eşya alırken içgüdüsel olarak nelere dikkat etmesi gerektiğini bilir ve çoğunukla da doğru alışverişi yapar. Ancak bunun yanında çoğumuz da hangi kriterlere dikkat etmemiz gerektiği bilemeyebiliriz. Ya da bilsek bile bazılarılarını unutabiliriz. O yüzden bu yazıda eksiksik bir kiste yapalım. Ve ev ofis kullanımı için çalışma masası seçimi rehberi ile hiçbir kriteri, hiçbir detayı atlamadığımızdan emin olalım isterseniz. 

1. Çalışma Alanınınızın Büyüklüğü 


Eğer evden çalışma düzenine geçtiyseniz ve de bunun uzun süre devam edeceğini biliyorsanız evinizde sadece çalışma amacıyla düzenlenmiş, işinize konsantre olmanızı sağlayacak ya da kolaylaştıracak bir alana ihtiyacınız olacaktır. Ki bu konuda Ev Ofis Kurulumu için 8 Temel İhtiyaç: Pratik Bir Kılavuz ve Küçük Alanlarda Ev Ofis Kurulumu yazılarımızı da okumanızı öneririz.

İşte bu alanaın büyüklüğü ve şekli çalışma masası seçiminizde değerlendirmeniz gereken ilk kriter. Ev ofis olarak kullanmak üzere bir odayı tamamen ayırabiliyorsanız şanslısınız, istediğiniz model ve boyutta bir çalışma masası seçme özgürlüğünüz var. 

Ancak çalışmak için bir oda ayıramıyor, salonda veya başka bir odada bir köşeyi ev ofis olarak kullanmayı planlıyorsanız öncelikle bu alanı bir paravan yardımıyla odanın diğer kısımlarından ayırmalısınız. Ve bu alanın büyüklüğü doğrultusunda da bir çalışma masası seçmelisiniz. Burada en önemli detay; çalışma alanının tamamını masa ile kaplamamanız, dolaplar ve çekmeceler için yer ayıramasanız bile (çünkü bunları dikey mobilyalar ile çözebilirsiniz) arada bir yerinizden kalktığınızda sağa sola dönebilecek kadar yer bırakmanız gerektiğidir. 

2. İşinizin Niteliğine Göre İhtiyaçlarınız

Her işin farklı gereksinimleri mevcut. Kimimiz sadece bir laptop ile işini yapabilirken, bazılarımızın aynı anda kullanabileceği birkaç ekrana ihtiyacı var, bazılarımızın masada çizim de yapması gerekiyor ve bazılarımızın da fazlaca evrak işi olabiliyor. Dolayısıyla çalışma masası modeli ve diğer detaylarına geçmeden önce ne tip bir masa ihtiyacınız olacağını da işin niteliği belirliyor. Standart olarak piyasada bulunan masa tipleri ise;

L ve U tipi çalışma masaları; ki bunlar en geniş çalışma alanına sahip, çok yer kaplasa bile üzerinde hem çizim yapmak, hem bilgisayar bulundurmak hem de evrak konumlandırmak mümkün. 

Yazı masaları; dikdörtgen şeklinde olup fazla geniş olmayan masalardır, sadece bilgisayarda işini yapan, ekstra alana ihtiyacı olmayanlar için idealdir. 

Bilgisayar masaları; aslında yazı masalarına çok benzeyen, ancak ayrı klavye kullananlar veya ufak tefek evrakları sürekli ortada görmek ismeyenler için altında çekmece şeklinde bir rafı bulunan masalardır. 

Yüksek masalar; sürekli oturmaktan rahatsız olan veya bunu tercih etmeyenler için bar masaları yüksekliğinde olan, isterseniz ayakta durarak isterseniz de yüksek bir tabure veya sandalye ile oturarak kullanılabilen masalardır. 

Compact masalar; Sadece masa olmayıp, yanında veya üst tarafında duvara monte olabilecek şekilde raflar ve çekmeceler olan masalardır. Az ya da çok evrak işi olan çalışanlar için idealdir. Burada bahsettiğimiz her tip masanın compact masa versiyonu da bulunabilir. 

Sözün özü; işinizin niteliği ve gereksinimlerine göre ne tip bir masa kullanmanız gerektiğini belirlemeniz ardından da bu masanın ayırdığınız çalışma alanına sığıp sığmadığına kontrol etmeniz gerekmekte. Eğer ev ofis kullanımı için masa seçimi yaparken ihtiyacınız olan tipte masa çalışma alanınıza sığmıyorsa (muhtemelen fazlaca çekmece, dolap, raf ihtiyacınız olduğu için) bu masa tipinin compact versiyonuna bakabilirsiniz. 

3. Bütçeniz

Aslında üçüncü madde olarak yazdık ancak ev ofis kullanımı için masa seçimi rehberinde belki de en önemli kriterlerden biri bütçe. Bu işe 300 TL de ayırabilirsiniz 5000 TL de. Bu durum masanın tipini ve boyutlarını belirlemekten çok kalite seçiminde belirleyici olacaktır. Ancak ev ofis kurarken tek ihtiyacınızın masa olmayabileceğini, sandalye ve başka eşyalar da almanız gerekebileceğini düşünerek baştan bir bütçe belirlemenizi ve bunun dışına çıkmamanızı tavsiye ederiz. 

4. Sağlıklı Bir Oturma Pozisyonu için İdeal Masa Yüksekliği 

Aslında çalışma masalarının ortalama yüksekliği 70 – 75 cm arasında değişir. Ve yapılan bilimsel çalışmalara göre herhangi bir kişi için ideal çalışma masası yüksekliği kişinin boyunun 2,3’de 1’i kadardır. Kısacası boyunuzu 2,3’e bölün ve almanız gereken masanın yüksekliğini bulun. Eğer çok beğendiğiniz bir masa varsa, yüksekliği de olması gereken kadar değilse masayı yine de alıp bilgisayarınızı masa üzerinde daha yüksek konumlandırabilirsiniz (tabii sadece bilgisayarda çalışıyorsanız). 

5. Estetik Detaylar

ev ofis kurulumu için çalışma masası seçimi, ev ofis, home office, çalışma masası, çalışma masaları
Çalışma alanının büyüklüğü, işinizin gereksinimleri ve bütçe ev ofis kullanımı için masa seçimi konusunda en önemli ve en kritik belirleyiciler, bunu inkar edemeyiz. Ancak bütçeniz de müsaitse, biraz psikolojik faktörleri de (konsantrasyon gibi) göz önüne alabilir, zevkinize göre belirli bir renkte ve belirli bir materyalden üretilmiş masa tercih edebilirsiniz. 

Çalışma masaları temelde 3 farklı materyalden üretiliyor. 

Ahşap masalar; fazlasıyla şık ve estetik, uzun ömürlü ancak pahalı,

Metal masalar; uzun ömürlü, uygun renkte alınırsa şık da olabilecek, görece daha uygun fiyatlı,

PVC, sahte ahşap veya plastik masalar; fiyat açısından en avantajlısı, boyaması doğrultusunda şık da olabilecek ancak diğer seçeneklere göre daha kısa ömürlü.

Dolayısıyla, bütçenize ve kişisel zevkinize göre en ideal masa materyalini, rengini ve şeklini belirleyerek hiçbir kriteri atlamadan seçiminizi yapabilirsiniz. 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha