Covid-19 Sonrası Otel ve Pansiyon Açılışları: Hızlı ve Etkili Dezenfeksiyon

Yazar: Isil Arikan ,
Ağustos 06, 2020
Covid-19 Sonrası Otel ve Pansiyon Açılışları: Hızlı ve Etkili Dezenfeksiyon


Covid-19 pandemisinde normalleşmeye geçilmesiyle ve tabii ki yaz mevsiminin de gelmesiyle pek çok otel ve pansiyon sezonu açtı. Ancak pek çoğu da bu sezon tam kapasite çalışamama ihtimali sebebiyle beklemede. Elbette bu açılış hazırlığı günlerinde en önemli gündem maddesi de yeni normalin hijyen ve dezenfeksiyon protokolü. 

Aslında bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın konaklama tesisleri için hazırladığı bir “hijyen genelgesi” mevcut. Haliyle; misafir kabulü, odalar ve toplu kullanım alanları gibi yerlerde uyulması gereken hijyen kuralları açık ve net bir şekilde belirlenmiş durumda.  Girişte misafirlerin ateşlerinin ölçülmesi, toplu kullanım alanlarında sosyal mesafeye uygun şekilde planlama yapılması, tüm çalışanların maske takılması gibi kuralları içeren bu hijyen protokolü tüm konaklama tesislerinin uyması, uymamaları halinde ciddi para veya kapatma cezaları alabilecekleri bir genelge. 

Ancak bu protokolde yer alan tedbirleri hakkıyla uygulayabilmek için hazırlık nasıl olmalı? Hem misafirlerinizin hem de çalışanlarınızın sağlığı ve güvenliği için açılış öncesi nelere dikkat edilmeli, neler yapılmalı? 

Otel ve Pansiyonlarda Açılış Öncesi Hızlı ve Etkili Dezenfeksiyon İçin Hazırlıklar

Aslında sadece hijyen tedbirleri değil, hemen her iş doğru bir “planlama” ile başlar. Dolayısıyla otel ve pansiyon açılışlarında hızlı ve etkili dezenfeksiyon için tüm süreçleri listelemek ve bu liste üzerinden ilerlemek en doğru yoldur. Biz de bu şekilde ilerleyelim isterseniz. 

Hızlı ve Etkili Dezenfeksiyon için Planlama

Planlama tüm işlerde olduğu gibi otel ve pansiyon açılışlarında, özellikle de Covid-19 pandemisi sonrası açılış sürecinde, son derece önemli bir süreç. Bu aşamada yapılabilecek herhangi bir hata, unutulacak bir süreç veya tamamen plansız hareket etmek, ileride en iyimser olasılıkla yüklü tutarda masraf, kötümser olasılıkla da müşteri kaybı veya çeşitli sebeplerden dolayı kapatma cezası olarak geri dönebilir. 

Hızlı ve etkili bir dezenfeksiyon için planlama yaparken izleyebileceğiniz adımlar ise: 

-        Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “hijyen genelgesi” incelenmesi ve uyulması gereken tedbirlerin listelenmesi. 

-        Hijyen sağlanacak alanların belirlenmesi; işletmenizin büyüklüğü doğrultusunda aşağıdaki alanlardan hangilerine sahipsiniz? 

=        Misafir karşılama

=        Odalar

=        Restoran, varsa havuz, lobi gibi toplu kullanım alanları

=        Mutfak

=        Personel odaları

=        Ofisler

-        Hangi bölümde hangi dezenfeksiyon yönteminin uygulanacağının belirlenmesi; farklı bölümlerde farklı dezenfeksiyon yöntemleri tercih edilebilir. 

=        Kimyasal maddelerle dezenfeksiyon (sadece yüzeyler)

=        UVC lambalı cihazlar ile dezenfeksiyon (yüzeyler, hava ve/veya su)

=        İyonizasyon yöntemi ile dezenfeksiyon (yüzeyler, hava ve/veya su

=        Ozon ile dezenfeksiyon (yüzeyler, hava ve/veya su)

-        Dezenfeksiyon için satın alma planlaması; seçilen yöntemler için hangi miktarda malzeme, araç gereç ihtiyacı mevcut? Satın alma tek seferlik mi (örneğin UVC lambalı cihazlar veya hava iyonizerleri) yoksa tekrarlanacak mı (örneğin; kimyasal dezenfektanlar)? 

-        Dezenfeksiyon işlemleri için eleman ihtiyacı; hangi alanların ne sıklıkta dezenfekte edileceği doğrultusunda belirlenmeli.

-        Dezenfeksiyon operasyonu organizasyonu.

-        Dezenfeksiyon işlemlerinin kaydı ve kontrolü; yapılan dezenfeksiyon işlemlerinin kaydının kim tarafından ne şekilde tutulacağı, kayıtların kontrolünün kim tarafından ne sıklıkta yapılacağının belirlenmesi. 

-        “Kriz Yönetimi Planı” hazırlanması; misafirlerden veya çalışanlardan birinde Covid-19 virüsüne raslanması durumunda neler yapılacağına dair aksiyon planının yapılması. 

Hızlı ve Etkili Dezenfeksiyon için Satın alma ve Pazar Araştırması

Planlama aşamasından sonra ise hızlı ve etkili dezenfeksiyon için satın alma sürecine geçilmeli. Burada tek seferlik mi tekrarlayan satın alma mı yapılacağı önemli. 

Eğer işletmenizde belirli alanları UVC lambalı cihazlar veya hava iyonizerleri gibi cihazlarla dezenfekte etmeyi planlıyorsanız başlangıçta tek seferlik bir yatırım yapmanız gerekecektir. Ancak bu sistemlerin ilerleyen dönemde ek malzeme satın alma ihtiyacı yoktur. Ki bu konuda en etkili modellerle ilgili fiyat almak için şu linkten bize ulaşabilirsiniz.

Kimyasal maddeler ile dezenfeksiyon yöntemi içinse belirli aralıklarla alkol, klorine, formaldehit, glutaraldehit, ortofitalaldehit, hidrojen peroksit, perasetik asit gibi kimyasal dezenfektan satın almanız gerekir. Burada da maliyeti düşük tutabilmek için öncelikle hangi alanların ne sıklıkta dezenfekte edileceğine, ardından da her bir dezenfeksiyon işleminde ne kadar kimyasal kullanılacağına karar vermelisiniz. Ki böylece örneğin 1 yıllık toplu ihtiyacınızı belirlemiş olursunuz. 

Ardından tedarikçilerinizle toplu fiyat pazarlığı yapabilirsiniz (kimyasal dezenfektanları parti parti alsanız bile). 

Hızlı ve Etkili Dezenfeksiyon için Organizasyon

hızlı ve etkili dezenfeksiyon, dezenfeksiyon ve sterilizasyon, Covid-19, Covid19
Otel veya pansiyon gibi işletmelerde hangi alanların ne sıklıkta dezenfekte edileceği, bu işlemlerin kim tarafından yapılacağı da açılıştan önce belirlenmeli. 

Misafirlerin kalacağı odalar her gün dezenfekte edilmeli. Ancak mutfak, restoran, varsa havuz gibi alanları her gün dezenfekte etmek yeterli mi? Bu alanları günde 2 veya 3 defa, hatta daha da iyisi 2 saatte bir dezenfekte etmek daha doğru olmaz mı? 

Hava iyonizerleri veya UVC lambalı hava dezenfeksiyon cihazları zaten 7/24 çalışabilir ve herhangi bir zarar da vermez. Ancak restoranlardaki masa, sandalye, mutfaklardaki tezgahlar, yemek araç gereçleri gibi yüzeylerinin dezenfekte edilmesi gereken eşyalar 7/24 dezenfekte edilebilecek durumda değiller. Dolayısıyla bu eşyaları belirli aralıklarla dezenfekte etmelisiniz. Ki bu süre de otelinizdeki sirkülasyona göre belirleyebileceğiniz bir süre. 

İşte dezenfeksiyon sıklığına karar verdikten sonra da bu işin organizasyonunu yapabilirsiniz.

Hızlı ve Etkili Dezenfeksiyon için Prova

Hem misafirler hem de çalışanların sağlığı açısından hijyen tedbirleri son derece kritik bir konu. Ne kadar planlama yapmış ve bu planı adım adım uygulamış olsanız da uygulamaya geçildiğinde bir aksilik çıkmayacağının, unutulan bir detayın fark edilmeyeceğinin garantisi yok. 

Dolayısıyla açılıştan önce 2 veya 3 gün süren bir deneme süreci geçirmeniz riski azaltacaktır. Bunu uygulayabilmek için kendiniz de otelde misafir gibi kalabilir ve her şeyi misafirler varmışcasına prova edebilirsiniz. 

Dezenfeksiyon İşlemlerinin Standardize Edilmesi ve Hijyen Tedbirlerinin Uygulamaya Alınması

Prova aşamasında fark edilen eksikliklerin de giderilmesiyle işletmeniz açılışa hazır hale gelecektir. Bundan sonra geriye kalan sadece tüm bu hızlı ve etkili dezenfeksiyon işlemlerinin bir rutine oturtulması, takip ve kontrolünün yapılması olacaktır. 

Hijyen, dezenfeksiyon ve sterilizasyon konusunda daha fazlası için: 

Ultraviyole Işık Nedir? Nerelerde Kullanılır?

UVC Işığı ile Covid-19'dan Korunma

UVC Alanında Son Keşifler

Endüstriyel UVC Lambalı Cihaz Tipleri

Ev Tipi Antibakteriyel UVC Lambalı Cihazlar

Neden Dezenfeksiyon İçin Antibakteriyel UV Lambası Kullanmalısınız? 

Taşınabilir UV Lambası Satınalma Rehberi

UVC Lambalı Dezenfeksiyon Cihazı Satınalma Rehberi

UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

UVC Işığı Kalitesinin Öçülmesi

Okul ve Kreşlerde UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon

Cafe ve Restoranlarda UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon  

Otel ve Pansiyonlarda UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon   

Spor Salonlarında UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon    

Ozon ile Dezenfeksiyon

Farklı Dezenfeksiyon Yöntemleri

Dezenfeksiyon Yöntemleri Karşılaştırması

En İyi UVC Lambalı Dezenfeksiyon Cihazları

UVC Lambalı Sterilizasyon Cihazları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

UVC Işığı Hangi Ürünler İçin Zararlı

UVC Işınlarının Kumaşlar Üzerindeki Etkisi

Ultraviyole Işınlarının Pamuk Üzerindeki Etkisi - Bilimsel Bir Çalışma

Dezenfeksiyon Seviyeleri: Nihai Amacınıza Uygun Dezenfeksiyon Seviyesi Nedir?

İyonizasyon Yöntemi ile Dezenfeksiyon 1: Hava İyonizasyonu

Ev ve İş yerlerinde Kullanıma Uygun Hava İyonizerleri

İyonizasyon Yöntemi ile Dezenfeksiyon 2: Bakır-Gümüş İyonizerler

Covid-19’dan Korunmada Nanoteknoloji 

Nanoelyaf Filtreleri ile Covid-19 ve Diğer Virüslerden Korunma 

Antiviral Yüzey Kaplamaları 

Nanoteknolojinin Dezenfeksiyon Konusunda En Etkili Yöntemlerinden Biri: Nano Gümüş Dezenfeksiyon

Covid-19 Sonrası Okul ve Kreş Açılışları: Hızlı ve Etkili Dezenfeksiyon

5 Adımda Okul ve Kreşlerde Hijyen  


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha