Çim Biçme Makinesi Satın Alma Rehberi

Yazar: Isil Arikan ,
Ocak 20, 2018
Çim Biçme Makinesi Satın Alma Rehberi


Metropollerde yaşamayı tercih eden, zaman zaman da buna mecbur kalan bir ülke olarak yeşillik göremeden bir hayat geçiriyoruz. Ancak bu eksikliğin farkında olanlar imkanları varsa bahçeli evlerde, yoksa en azından müstakil yazlıklarda bu ihtiyacı giderirken artan sayıda kurum ve işyerleri de mekanlarının nezih bir bahçesi olmasına dikkat ediyorlar. Tabii bahçe güzel de biraz yorucu. Ekmesi, dikmesi, sulaması, bakımı... Farklı amaçlarla dizayn edilmiş bahçelerin ihtiyaçları da farklı oluyor ama herkesin üzerinde hemfikir olacağı bir ihtiyaç var ki her türden ve her büyüklükte bahçeye lazım: Çim biçme makinesi. 

Bu yazıda da çim biçme makinesi satın almak isteyenler için olabildiğince sade bir dille bu aletleri tanıyalım ve alış veriş sırasında nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsedelim. 

 

Çim Biçme Makinesi Çeşitleri

Aslında çim biçme makineleri birkaç farklı şekilde sınıflandırılıyor. Kesme Teknolojisine veya Kullanma Şekline göre yapılan sınıflandırmalar da en bilinenlerinden. 

Kesme Teknolojisine Göre Çim Biçme Makineleri

Silindirik çim biçme makineleri önde sabitlenmiş ana bıçağın tersi yönünde dönen bir seri bıçak yardımıyla kesme işlemini yapıyor. Elektrikli, benzinli veya elle çalıştırılan çeşitleri de olan bu makineler daha çok kısa çimlerin kesilmesi için uygun. 

Döner çim biçme makineleri elektrik veya benzinle çalışıyor ve yatay düzlemde dönen bıçaklar yardımıyla çimleri kesiyor. Bu şekilde çalışması da daha uzun çimlerin kesilmesine veya eğimli arazilerde daha rahat çalışılmasına olanak sağlıyor.  

Hareketli çim biçme makineleri ise hava yastığı üzerinde yüzen bıçaklardan oluşan aletlerdir ve çok hafif olması sebebiyle çiçekli, keskin dönüşleri olan bahçelerde tercih edilebilir. 

Kablosuz çim biçme makinelerinin aslında kesme teknolojisi diğerlerinden pek farklı değil. Daha çok benzin veya pille (batarya) ile çalışan makineleri tarif etmek için kullanılan bir terim. 

 

Kullanma Şekline Göre Çim Biçme Makineleri

Teknolojisi ne olursa olsun çim biçme makinesinin nasıl hareket ettirildiğini belirten bir sınıflandırma. 

Yürütmeli modeller arkasında ittirilerek yönlendirilen modellerdir ve benzin, elektrik veya batarya gücüyle çalıştırılabilir. Orta veya küçük ölçekteki bahçeler için ideldir. Ayrıca en uygun fiyatlı modellerdendir.
 

 

 

Sürmeli modeller ise büyük bahçelerde kullanılan ve minyatür bir traktör şeklinde sürülebilen çim biçme makineleri aynı zamanda en pahalı gruptur.

 

 

 

Arkadan Çekilen modeller de kullanan kişinin arkadan çekeren yönlendirmesiyle çim biçer. Bu aletler de elektrikli, benzinli veya bataryalı olabilir. Daha düz bahçeler için tercih edilebilir. 

 

 

 

Çim Biçme Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? 

Küçük Bahçeler (100 metrekareye kadar) için elektrikle çalışan yürütmeli modeller idealdir. Çimler de uzun değilse bu kategoride silindirik çim biçme makinelerine yönelebilirsiniz. 

Orta Büyüklükte Bahçeler (100 – 250 metrakare) içinse elektrikli modeller de uygun olabileceği gibi en ideali kablosuz modellerdir. Aynı zamanda hızlı çalışmak veya uzun çimleri biçmek gerekiyorsa benzinli modeller daha güçlü olacağı için bu gruba yönelebilirsiniz. Bu şekilde çalışan makinelerden döner bıçaklı çim biçme makinelerini tercih etmeniz küçük alanlarda daha kolay manevra yapılabileceğinden ekstra kolaylık da sağlar. 

Büyük Bahçeler (250 metrekareden fazla)  için ise daha geniş bir alanda daha kolay hareket sağlamasından dolayı mutlaka kablosuz modellere yönelmelisiniz. Bu tür bahçelerde alan eğer düz ise silindirik çim biçme makineleri, eğimli ve inişli çıkışlı ise döner bıçaklı modelleri tercih edebilirsiniz.  

 

Bu konuda daha sade ve net bir sınıflandırma için aşağıdaki tablo da size yardımcı olabilir. 

ÇİM BİÇME MAKİNESİ ÖZELLİKLERİ

Küçük

Orta

Büyük

Güç Kaynağı

Elektrikli, Bataryalı

Elektrikli, Bataryalı, Benzinli

Benzinli

Kesme Uzunluğu

300 mm

350 - 400 mm

400 mm ve daha uzun

Çim Biçme Makinesi Tipi

Yürütmeli, Silindirik

Kablosuz (betaryalı veya benzinli), Döner Bıçaklı

Kablosuz (betaryalı veya benzinli), Silindirik veya Döner Bıçaklı


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha