Bulaşık Makinesi Alırken Nelere Dikkat Etmeli ?

Yazar: Yunus ,
Ocak 22, 2015

“Bulaşık makinesi işte, kaç farklı özelliği olabilir ki?” diyenlerden misiniz? O zaman sizin için hazırladığımız liste sizi sadece şaşırtmakla kalmayacak, aynı zamanda sizin için en uygun bulaşık makinesini seçmenize de yardımcı olacak. Listeye göz atmadan bulaşık makinenize karar vermemenizi öneririz. 

Program özellikleri: 
Artık günümüzde, iyi bir bulaşık makinesinin en az dört programa sahip olması gerektiği konusunda yaygın bir kanı oluşmuş durumda. Neden mi? Çünkü o genellikle öğrenci evlerimizde kullanmış olduğumuz az programlı makineler, hassas tabak ve bardaklarımızda çiziklere ve kireçlenmeden dolayı beyaz lekelere yol açıyor. Bunun nedeni, genelde tabak ve bardakların 45 derece ve üzerindeki sıcaklıklara dayanıksız olmasıdır. Bu nedenle, hassas tabak ve bardaklarımızı yıkayabileceğimiz 40 derece programlarının sunulduğu dört ya da daha fazla programlı makineler, bardak ve tabaklarımızı uzun seneler ışıltısını kaybetmeden kullanmamızı sağlar. 
Özellikle kalabalık aileler sık yıkama ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, kısa program bulunduran ve yüksek kapasiteli makineleri tercih etmelidir.  Bulaşıkların yağını ve kirini algılayarak yıkama derecesini otomatik olarak seçen programlar da bizi program seçme derdinden kurtarmaktadır. Bu özellik bazen tek tuş fonksiyonu olarak da adlandırılmaktadır. Artık makineler gerçekten çok akıllı! 
4 ve üzeri programa sahip bulaşık makinelerini incelemek için tıklayınız.

Enerji, yıkama ve kurutma performansı:
Bu özellikler bulaşık makinelerinin ön kapaklarındaki etiketlerde kısaltma ve kodlarla belirtilmektedir. Online alışveriş yapıyorsanız ürün detayı sayfalarından, mağazada alışveriş yapıyorsanız satış personelinden ürünün enerji, yıkama ve kurutma performansı hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. Tüm beyaz ve elektronik eşyalarda olduğu gibi, bulaşık makinesinin de enerji tüketimi cebimiz ve çocuklarımızın geleceği açısından son derece bilinçli olmamız gereken bir özelliktir. Araştırmalar, A+++ enerji sınıfındaki makinelerin A enerji seviyesinden yaklaşık %30 daha az elektrik tükettiğini göstermektedir. Bir diğer sınırlı kaynak olan suyun tüketimini de göz ardı etmemek gerek! Yine hem cebimizi hem de çevreyi düşünmeli ve su tüketim sınıfına da dikkat etmeliyiz. Ortalama bir bulaşık makinesi yılda 6 ton su tüketirken, yıkama performansı yüksek bir makinenin su tüketimi bunun yarısı kadar, yani üç tondur.  Kurutma performansının da A sınıfı olması bulaşıklarımızın kuru ve hijyenik olmasını sağlar. Makineyi boşaltırken bardaklarınızın üzerinde kalan sıcak su birikintileri sizin de hoşunuza gitmiyor değil mi? A+++ bulaşık makinelerini incelemek için tıklayınız.

Sensörler:
İyi bir bulaşık makinesinde evimizi olası zararlardan koruyacak ve makinemizin ve bulaşıklarımızın ömrünü uzatacak bazı sensör ve ikaz ışıklarının bulunması gereklidir. Bunların başlıcaları su sızıntılarından doğan tehlike ve zararlara karşı bizi ve evimizi koruyacak su taşma emniyet sensörü; yıkama, bitirme, su alma göstergeleri ve parlatıcı, tuz seviye göstergeleri ve tablet deterjan algılayıcılarıdır. Özellikle deterjan algılayıcı sistemler toz deterjana uygun programların tablet kullanımında yol açtığı eksik ve masraflı yıkama işlemini engeller.

Sepet özellikleri:
Alt sepette tencerelerin rahatça yerleştirilmesi için katlanabilir teller, yüksekliği ayarlanabilir bardak rafları, alt ve üst sepet tutamağı ve çok amaçlı servis sepeti neredeyse tüm bulaşık makinelerinde bulunan standart özellikler haline gelmiştir. Ancak, doluyken tek bir hareketle yüksekliği ayarlanabilir üst sepet her cihazda bulunmayan son derece kullanışlı bir seçenektir. Yükseklik ayar sistemi sayesinde üst sepeti tek tek boşaltmanıza gerek kalmadan, kocaman tencerenizi alt sepete yerleştirebilmek gerçekten hoş olsa gerek. Ya da tam tersi, uzun bardaklarınızı yerleştirebilmeniz için sepeti tek aşağı indirebilmek de! Böylece yorucu bir davetin ardından sizi bekleyen son dakika bulaşıklarının dolu bir makineye yerleştirilmesi sorun olmaktan çıkar (ya da daha az sorun olur ?). Ayarlanabilir sepet özelliklerine sahip bulaşık makinelerini incelemek için tıklayınız.

Dijital gösterge:
Dijital göstergeli modellerde ‘zamanlayıcı’ fonksiyonu bulunmaktadır. Bu sayede makinemizi programlayarak bulaşıklarımızı istediğimiz saatte yıkamasını sağlayabilir, ayrıca yıkamanın hangi aşamada bulunduğunu ve kalan süreyi de takip edebiliriz. Göstergeye sahip bir bulaşık makinesini incelemek için tıklayınız.

Bulaşık makinesinin kullanımı konusunda da birkaç tüyo da fena olmaz değil mi?
Bulaşıkları, makineye yerleştirmeden önce elle neredeyse tamamen yıkayıp tertemiz yerleştirenlerden misiniz? Eğer öyleyse size iyi bir haberimiz var: Uzmanlar, makinenizin daha verimli çalışması için bulaşıkların makineye yerleştirilmeden önce sadece bir peçete ile temizlenmesini öneriyorlar. Ayrıca siz siz olun, üzerinde sigara külü, mum artığı, ürün etiketi bulunan bulaşıklarınızı makinenizde yıkamayın. 

Peki siz bulaşık makinenizi seçerken nelere dikkat etmiştiniz? ‘Makinemde keşke şu da olsaydı’ dediğiniz bir özellik var mı?
Kendi istediğiniz farklı özelliklere göre seçtiğiniz bir ürün mevcut var ise , teklif vermek için tıklayınız.


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha