Bambu Tekstil Ürünleri Gerçekten Sağlıklı Mı? Ve Neden Tercih Etmelisiniz?

Yazar: Isil Arikan ,
Nisan 20, 2018
Bambu Tekstil Ürünleri Gerçekten Sağlıklı Mı? Ve Neden Tercih Etmelisiniz?


Antibakteriyel ve sağlıklı olması başta olmak üzere pek çok nedenden dolayı tekstil ürünlerinde de son yıllarda kullanımı artan bambu bu alanda gerçekten de söylenilen faydaları sağlıyor mu? Aslında bambu bitkisinin organik olması konusunda bir soru işareti yok. Gerçekten de yağmur suyu dışında ek bir su ihtiyaçı dahi duymadan, kimyasal ya da doğal gübre bile kullanılmadan kendi kendine ve çok hızlı büyüyen organik bir bitki. Dolayısıyla bu bitki bazı ülkelerde gıda olarak da tüketiliyor ve çoğu zaman mutfak ürünleri yapımında kullanılıyor. Ancak konu tekstil ürünleri olduğunda işin rengi biraz değişiyor. Ki burada işin rengini değiştiren de bambu bitkisinin kendisi değil, bambudan elyaf üretirken uygulanan işlemler. Yazının devamında daha detaylı bahsedeceğimiz bu prosesler bambu tekstil ürünleri alırken mutlaka aklınızda olması gerekenlerden.

 

Bambu Bitkisinden Elyaf Elde Edilmesi

Bambu elyafı aslında Bambuseae isimli ağaç türü bambulardan değil, Olyreae isimli çalı türü bambulardan elde ediliyor. Ve bunun için iki farklı yöntem var; mekanik ve kimyasal. Ki mekanik yöntemler bambu bitkisinde var olan bamboo kun isimli antibakteriyel ajanı kaybetmeden ve başka kimyasallar eklemeden elyaf elde edilmesini sağladığı için çok daha sağlıklı bir yol. Öte yandan çok fazla insan gücü gerektirmesi ve maliyetinin yüksek olmasından dolayı yaygın bir metod olduğunu söyleyemeyiz. Kısaca her ikisinden de bahsetmek gerekirse;

Mekanik Yöntemlerle Bambu Elyafı Üretilmesi

Bu yöntemlde bambu bitkisi eziliyor ve doğal enzimler kullanılarak sert bambu kabuğundan elyaf elde ediliyor. Ardından bu elyaftan da iplik üretiliyor. Herhangi bir kimyasal madde kullanılmadığı için de bambu doğasında var olan organik özelliklerini korumaya devam ediyor.

Kimyasal Yöntemlerle Bambu Elyafı Üretilmesi

Bambu yaprakları ve dallarının sodyum hidroksit ve karbon disülfit gibi kimyasal çözücülerle çözünmesi ve ağartılmasıyla elyaf haline getiriliyor ve ardından bu elyaftan iplik üretikiyor. Kullanılan bu kimyasalların kanser başta olmak üzere önemli sağlık sorunlarına zemin hazırladığını da belirtmemiz lazım. Üstelik bu yöntem sağlıksız olduğu kadar bıraktığı kimyasal atıklar sebebiyle çevreye de zararlı. Mekanik yönteme göre çok daha ucuz olan kimyasal bambu elyafı üretimi özellikle Çin’deki üreticilerde uygulanıp dünyanın her yerine ihraç ediliyor.

*** Rayon Bambu Elyafı

Rayon ise aslında her türlü bitkisel ürünün içindeki selülözün işlemden geçirilerek elyaf haline getirilmesiyle elde ediliyor. Hammaddesi doğal olmakla birlikte uygulanan işlemler sebebiyle kimyasal içeren Rayon bambu bitkisinden de elde edilebildiği için bu yazıda bahsetmek istedim. Dolayısıyla bambu rayon adıyla görebileceğiniz tekstil ürünlerinin de, her ne kadar “antibakteriyel, antiallerjik gibi ifadelerle pazarlansa da” sağlıklı olmadığını bilmelisiniz.

 

Organik ve Sağlık Bambu Tekstil Ürünleri Nasıl Anlaşılır?

Yukarıda bahsettiklerimize bakarak bütün bambu tekstil ürünleri için sağlıksız diyemeyiz elbette. Ancak ister hazır giyim eşyası, ister çarşaf, uyku seti gibi ev tekstili ürünleri, sağlık ve çeveye duyarlılık sebepleriyle bambu ürün kullanmak istiyorsanız, ki istemelisiniz, hala güvenilir seçenekler mevcut. Bunun için ilk bakmanız gereken ise almak istediğiniz ürünlerin organik ürün sertifikasına sahip olup olmadığı. Oeka-Tex (Ökoteks), SKAL, KRAV, Soil Association gibi bağımsız kuruluşlar tarafından test edilen ve onaylanan bambu ürünlerde “organic” ve “eco-friendly” lisanslarını görmeniz ürünü güvenle almanız için yeterli olacaktır. Hatta Oeka-teks bu alanda en güvenilir kuruluşlardan.

 

Neden Bambu Tekstil Ürünleri Kullanmalısınız?

Buraya kadar bambu ürünlerin hangi koşullarda organik ve sağlıklı, hangi koşullarda ise zararlı olduğundan bahsettik. Elbette zararlı olanları bir yana bırakarak, organik bambu tekstil ürünleri kullanmanız için son derece önemli sebepler mevcut. Özetle söylersek;

-          Organik bambu tekstil ürünleri son derece yumuşaktır. İpek ve kaşmir yumuşaklığına sahip olan bu ürünler maliyet olarak ipek ve kaşmir kadar pahalı da değildir.

-          Organik bambu kumaşlar zararlı UV ışınlarının %97,5’unu absorbe ederler, dolayısıyla özellikle yaz aylarında koruyucu olarak giyilmesi önerilir.

-          Diğer elyaflardan daha faz nem absorbe ederler ve çok daha hızlı kururlar (hatta pamuklu kumaşlardan %50 daha hızlı sürede kuruduğu test edilmiştir).

-          Organik bambu kumaşlar nemi absorbe etme ve hızlı kuruma özelliğinden dolayı nefes alan kumaşlardandır dolayısıyla hem hazır giyim hem de ev tekstilinde kullanımı son derece sağlıklıdır.

-          Gerçekten organik olan bambu kumaşlar hem üretimi sırasında kimyasal madde kullanılmadığı, hem de yapısındaki bamboo kun isimli antimikrobiyal ajandan dolayı antibakteriyel ve antiallerjiktir.

 

Son söz olarak, evet imkanınız varsa organik bambu tekstil ürünleri kullanın. Ancak ürünün gerçekten organik olup olmadığından emin olduktan sonra.


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha