Antiviral Yüzey Kaplamaları

Yazar: Isil Arikan ,
Ağustos 04, 2020
Antiviral Yüzey Kaplamaları


Hepimizi haftalarca evlere hapseden, bir çoğumuzun işinden olmasına veya çeşitli maddi kayıplar yaşamasına ancak daha da önemlisi dünya çapında 700 bine yakın insanın (Temmuz 2020 itibariyle) hayatını kaybetmesine sebep olan Covid-19 pandemisi hijyenin önemini bizlere kolay kolay unutamayacağımız şekilde hatırlattı. 

Bu sebeple fiyatimBu bloglarında bir süredir dezenfeksiyon ve sterilizasyon konusuna değiniyor, bu konuda uygulanabilecek tüm alternatifler hakkında bilgi vermeye çalışıyoruz. 

Tabii dezenfeksiyon denildiğinde de havayı mı, içtiğimiz suları, yediğimiz gıda ürünlerini mi, yoksa dokunduğumuz yüzeyleri mi dezenfekte etmeliyiz? Ya da hepsini birden mi? Merak etmeyin, bu konuya da değineceğiz. Ancak bugün sık sık dokunduğumuz yüzeylerde dezenfeksiyon sağlamadan bahsedelim. 

Antiviral Yüzey Kaplamalarının Covid-19 ve Diğer Virüslere Karşı Korunmada Önemi ve Gerekliliği 

Şöyle bir düşündüğümüzde her gün binlerce farklı yüzeye temas ediyoruz. Kapı kolları, musluklar, toplu taşıma kullanıyorsanız oradaki tutacaklar, evde ve iş yerinde masalar, sandalyeler, tezgahlar gibi. Elbette bunların hepsinin 7/24 steril olmasını beklemek ütopik bir düşünce. Kaldı ki bazıları sizin sorumluluğunuzda da değil. Ancak en riskli yüzeyleri sürekli steril tutmak mümkün.

Hatta özellikle cafe, restoran, mağaza, kreş veya okul gibi çocukların zaman geçirdiği bir işletmeniz varsa en sık dokunulan yüzeyleri sık sık dezenfekte etmek, buraları her zaman steril tutmak şart. 

Bu tarz yüzeyleri dezenfekte etmek için klorine, formaldehit, hidrojen peroksit gibi çeşitli kimyasallar kullanabilirsiniz. Ancak bunun için bir veya birkaç çalışan sık sık temizlik yapmak zorunda. 

UVC lambalı cihazlar ile dezenfeksiyon da mümkün. Ki aslında tavsiye ettiğimiz bir yöntem bu. Yalnız bu yöntemde de belirli (mümkünse sık) aralıklarla UVC lambalı cihazlarla aynı yerlerin dezenfekte edilmesi gerekiyor. 

Eğer bu işe sürekli zaman ayırmak, aynı dezenfeksiyon işlemini tekrar tekrar yapmak ya da yaptırmak istemiyorsanız fazlasıyla avantajlı bir başka yöntem ise antiviral yüzey kaplamaları ile istediğiniz yüzeyleri kaplayarak, sürekli hijyen sağlamak olabilir. 

Antiviral Yüzey Kaplamalarının Çalışma Mekanizması 

Covid-19’dan Korunmada Nanoteknoloji yazısında nanoteknoloji ve nanoteknoloji ürünlerinden, İyonizasyon Yöntemi ile Dezenfeksiyon 1: Hava İyonizasyonu yazısında ise iyonizasyonun ne olduğundan, nasıl sağlandığından bahsetmiştik. Burada bu iki yazıda anlattıklarımızı bir araya getirelim isterseniz.

Gümüş, bakır gibi yüklü parçacıkların (iyonlarının) bakteri ve virüsleri yakalayarak hücre duvarlarını parçalamaları, mikroorganizmaların besin alımına engel olarak ölmelerini sağlamaları yöntemiyle hem hava, hem su hem de her türlü yüzey dezenfekte edilebilir. Hatta bu konuda Ben-Gurion Universitesi’nden Profesor Angel Porgador liderliğinde bir ekibin geniş kapsamlı bir araştırması da mevcut.

Bu çalışmada Porgador ve ekibi bakır elementinin nanopartiküllerini içeren bir yüzey kaplaması üreterek (bu kaplama yüzeylere sprey yoluyla veya sürülerek uygulanabiliyor) dezenfektan özelliğini araştırıyorlar. 

Yüzey bu antiviral kaplama ile kaplandıktan sonra bakır iyonları üreterek salınım yapıyor ve bu iyonlar da yüzeye temas eden zıt yüklü bakteri ve virüsleri yakalayarak etkisiz hale getiriyorlar. Ki daha önceki çalışmalarda da bakır elementinin influenza, herpes ve diğer virüs türlerine karşı son derece etkili olduğu ortaya konmuş. 

Porgador ve ekibinin çalışmasının bir başka önemli sonucu ise antiviral yüzey kaplamalarının dezenfektan etkisinin uzun süreli olması. Kaplanan yüzeydeki iyon salınımının yavaş ve sürekli olması, dezenfektan etkisinin de haftalar ve hatta aylar boyunca devam etmesini sağlıyor. 

Antiviral Yüzey Kaplamalarının Diğer Dezenfeksiyon Metodlarına Göre Avantajları 

Yüzeylerde kullanılan antiviral kaplamalar diğer dezenfeksiyon yöntemleriyle kıyaslandığında oldukça avantajlı. www.azonano.com’da yayımlanan makaleye göre ve kolay akılda kalması açısından maddeler halinde özetlemek gerekirse: 

=        Dezenfeksiyon işlemi kimyasal maddelerle (hidrojen peroksit, klorine gibi) yapıldığında bir süre sonra bu maddelerin buharlaşıp uçması, dolayısıyla yüzeyin tekrar savunmasız kalması söz konusu. Antivral yüzey kaplamaları ise böyle bir risk taşımıyor. 

=        Çoğu metal kaplamalar zamanla paslanma sorunu yarattığı için antiviral özellikli olsa da olmasa da ömrü kısa oluyor. Ancak bakır veya gümüş gibi metallerin nanopartikülleri (500 nanometreden küçük parçacıkları) paslanma veya korozyona sebep olmadığı için çok daha uzun süreli kullanım ve dezenfeksiyon sağlıyor. 

=        Son olarak; nanopartiküller çok geniş bir alana incecik bir tabaka halinde kaplanabiliyor ve büyük alanlarda uzun süreli ve etkin dezenfeksiyon sağlanıyor. 


Dezenfeksiyon ve sterilizasyon hakkında daha detaylı bilgileri aşağıdaki yazılarımızda da bulabilirsiniz:

Ultraviyole Işık Nedir? Nerelerde Kullanılır?

UVC Işığı ile Covid-19'dan Korunma

UVC Alanında Son Keşifler

Endüstriyel UVC Lambalı Cihaz Tipleri

Ev Tipi Antibakteriyel UVC Lambalı Cihazlar

Neden Dezenfeksiyon İçin Antibakteriyel UV Lambası Kullanmalısınız? 

Taşınabilir UV Lambası Satınalma Rehberi

UVC Lambalı Dezenfeksiyon Cihazı Satınalma Rehberi

UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

UVC Işığı Kalitesinin Öçülmesi

Okul ve Kreşlerde UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon

Cafe ve Restoranlarda UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon   

Otel ve Pansiyonlarda UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon    

Spor Salonlarında UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon   

Ozon ile Dezenfeksiyon

Farklı Dezenfeksiyon Yöntemleri

Dezenfeksiyon Yöntemleri Karşılaştırması

En İyi UVC Lambalı Dezenfeksiyon Cihazları

UVC Lambalı Sterilizasyon Cihazları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

UVC Işığı Hangi Ürünler İçin Zararlı

UVC Işınlarının Kumaşlar Üzerindeki Etkisi

Ultraviyole Işınlarının Pamuk Üzerindeki Etkisi - Bilimsel Bir Çalışma

Dezenfeksiyon Seviyeleri: Nihai Amacınıza Uygun Dezenfeksiyon Seviyesi Nedir?

İyonizasyon Yöntemi ile Dezenfeksiyon 1: Hava İyonizasyonu

Ev ve İş yerlerinde Kullanıma Uygun Hava İyonizerleri

İyonizasyon Yöntemi ile Dezenfeksiyon 2: Bakır-Gümüş İyonizerler

Covid-19’dan Korunmada Nanoteknoloji 

Nanoelyaf Filtreleri ile Covid-19 ve Diğer Virüslerden Korunma 

Nanoteknolojinin Dezenfeksiyon Konusunda En Etkili Yöntemlerinden Biri: Nano Gümüş Dezenfeksiyon

Covid-19 Sonrası Otel ve Pansiyon Açılışları: Hızlı ve Etkili Dezenfeksiyon

Covid-19 Sonrası Okul ve Kreş Açılışları: Hızlı ve Etkili Dezenfeksiyon


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha