Yüksek Çalışma Masaları: Sağlıklı Bir Alternatif

Yazar: Isil Arikan ,
Eylül 11, 2020
Yüksek Çalışma Masaları: Sağlıklı Bir Alternatif


Evden çalışmanın hepimizin gündemine oturduğu bugünlerde sizlere ilginç bir çalışma masası alternatifinden daha detaylı olarak bahsetmek istiyorum. Yüksek Çalışma Masaları

Eğer sık sık ofis dışına çıkmanızı gerektiren bir işiniz yoksa, bütün gün oturmaktan şikayet ettiğiniz dönemler mutlaka olmuştur. Hatta bazılarımız sırt ve bel ağrıları, fazla kilolar gibi sağlık sorunlarını da bizzat yaşadık, yaşıyoruz. Bu sebeple biraz hareketin sağlığa faydalı olduğunu hiçbirimiz inkar edemeyiz. 

Aslında elbette masa başında çalışırken saatte bir mola vererek de hareket edebiliriz ancak yoğun iş temposu bazen buna da izin vermiyor. Aralasıksız 2-3 saat çalışılması gereken zamanlar oluyor veya sadece tempo da değil. Bazen zorla işe konsantre olmuşken, dikkatimiz dağılmasın diye aslında acelemiz yoksa bile çalışmaya devam ediyoruz tekrar odaklanmak zorunda kalmamak için. 

İşte yüksek çalışma masaları tüm bunların hepsine tek başına bir çözüm. Hatta bu tip masaların “treadmill desk” de denilen bi türü var ki (yazının devamında bahsedeceğim) “spor yapmaya zamanım yok” diyenleri tek kalemde susturur. 

Ayakta Durmanın Faydaları
yüksek masa, yüksek masalar, ev ofis, home office, bel ve sırt ağrıları

Aslında uzun yıllardır her saat 15 dakika ayakta durmanın sağlığa faydalı olduğu düşünülmüş. Kan dolaşımının hızlanması, sırt ve bel kaslarına fazla yüklenmemek ve arada bir bu kasları rahatlatmak adına en azından 15 dakika ayakta durmak gerekliliği öne çıkmış.

Öte yandan günümüzdeki bilimsel araştırmalar bu 15 dakikanın bile yeterli olmadığını söylüyor. Ki buna Waterloo Üniversitesi’nden Profesör Jack Callaghan yaptığı araştırmayı örnek verebiliriz. Profesöre göre sağlıklı bir beden için ideal “oturma/ayakta durma” oranı 1/1 ila 1/3 arasında olmalı. Başka bir deyişle; 30 dakika oturduğunuzda 30 dakika ile 90 dakika arasında bir süre de ayakta durmalı ve biraz hareket etmelisiniz. Bu oran hem fazla oturmaktan hem de fazla ayakta durmaktan kaynaklanan fiziksel problemleri en aza indiren oran diyebiliriz.

Kısacası, sürekli oturmanızı gerektiren masa başı bir işiniz varsa ve artık uzun bir süre de evden çalışacaksanız sağlığınız adına yapabileceğiniz en önemli yatırım yüksek çalışma masaları oluyor. 

Yüksek Çalışma Masaları Özellikleri

Ernest Hemingway, Charles Dickens, Vladimir Nobakov ve Winston Churcill gibi isimlerin de kullandığı rivayet edilen yüksek çalışma masaları için yüksekliği 95 cm ve üzerinde olan masalardır diyebiliriz. Ve aslında bu kadar basit. Bu masaların da çekmeceli, çekmecesiz, büyük, küçük onlarca versiyonu var. Ancak en önemli özelliği klasik masalardan en az 30 cm daha yüksek olması. 

Bu masaları ayakta durarak kullanabileceğiniz gibi, yüksekliğine uygun tabure ve sandalye alarak istediğiniz zaman oturarak da kullanabilirsiniz. Dolayısıyla yazının başında bahsettiğim 1/1 ila 1/3 oturma/ayakta durma süresi oranını tutturabilirsiniz.

Sağlık Açısından Yüksek Çalışma Masaları 

yüksek masa, yüksek masalar, ev ofis, home office, bel ve sırt ağrıları
Yazının başından itibaren ayakta durma ve oturma süresi arasında belirli bir oranı korumanın (yani çalışırken yüksek masa kullanmanın) sırt ve bel ağrılarına iyi geldiğini ve kan dolaşımını hızlandırdığını söylemiştim. Ancak sağlığa fayda açısından yüksek çalışma masaları bunlarla sınırlı değil. 

Yapılan bilimsel araştırmalara göre özellikle öğle yemeğinden sonra 180 dakika ayakta durmanın kan şekeri düzeyini yemekten sonra oturanlara kıyasla %43 oranında azalttığı görülmüş. Dolayısıyla yüksek çalışma masaları başta diyabet hastaları olmak üzere kan şekeri düzeyini korumada son derece faydalı.

Bunun dışında 1953 yılında sürekli oturmanın kalp krizi riskini de arttırdığı görülmüş. Başka bir deyişle; çalışırken yüksek masa tercih edip, bir süre ayakta bir süre oturarak çalışmanız kalp krizi riskini de azaltıyor. 

Sürekli oturmadığınız için enerji seviyesi de oturanlara kıyasla daha yüksek olup, psikolojik olarak da yüksek masaların faydalı olduğunu söyleyebiliriz. 

Yüksek Masa Seçenekleri

yüksek masa, yüksek masalar, ev ofis, home office, bel ve sırt ağrıları
Yüksek masaların çekmeceli, dolaplı, duvara monte şeklinde tüm diğer klasik masalar gibi seçeneklerinin olduğundan yazının başında bahsettim. Bu kısımda ise biraz daha fonksiyonel özelliklerine bakalım isterseniz. 

Ayarlanabilir Yüksek Çalışma Masaları; manuel veya otomatik olarak ayarlanabilir ayak yüksekliği sayesinde hem masanın yüksekliğini kendi boyunuza göre hem de oturma/ayakta durma tercihlerinize göre ayarlayabildiğiniz masalardır. 

Sabit Yükseklikte Yüksek Çalışma Masaları; yüksekliği sabit olup oturmak istediğinizde bu yüksekliğe uygun bir tabure veya çalışma sandalyesi kullanmanız gereken masalardır. 

Treadmill Yüksek Çalışma Masaları; “çalışmaktan, çocuklarla ilgilenmekten, ev işlerinden spor yapmaya fırsat bulamıyorum” diyenler için ideal bir çözüm olan Trademill yüksek çalışma masaları sıradan yüksek bir masanın koşu bandı ile kombine edilmiş halidir diyebiliriz basitçe. Elbette burada koşu bandında koşmak imkansız. Ancak bir yandan bilgisayarda işinizi yaparken bir yandan da hafif tempolu yürüyüş yapılabilir ki spor yapmaya hiç zaman bulamayanların ekstra zaman ayırmak zorunda kalmadan spor yapabileceği düşünüldüğünde daha ne olsun. 

Çalışma Amacıyla Yüksek Masa Satınalma Rehberi

Burada “çalışma amacıyla” diye özel olarak belirtmemin sebebi yüksek masaların mutfakta veya yemek odasında kullanılan versiyonlarının da olması. Evet, çalışma amacıyla yüksek masa satınalmayı amaçlıyorsanız ve bu konuda araştırma yapıyorsanız şu kriterleri mutlaka göz önüne almalısınız:

-        Çalışma alanınızın büyüklüğüne göre masa büyüklüğü,

-        İşinizin gereksinimlerine göre masanın tipi (çekmeceli, dolaplı, sade vs,

-        Bütçeniz,

-        Oturma/ayakta durma için belirlediğiniz süre (kimimiz sık sık oturup kalkar ki bu kişiler için ayarlanabilir yüksek masalar idealken, kimimiz daha uzun süre oturup daha uzun süre ayakta kalmayı tercih edebilir ve onlar için de sabit yüksek masalar ideal olabilir).


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha