Küçük Alanlarda Ev Ofis Kurulumu ve Önemli Detaylar

Yazar: Isil Arikan ,
Eylül 11, 2020
Küçük Alanlarda Ev Ofis Kurulumu ve Önemli Detaylar


Küçük alanlarda ev ofis kurulumu son zamanlarda çoğumuzun ihtiyacı haline geldi. Kimimiz bir kuruma bağlı olmadan, evden serbest çalışma amacıyla bir ev ofis ihtiyacı duyarken, Covid-19 pandemisi sebebiyle kimimiz de ofise gidemediği için evden çalışmak zorunda. Bir grup daha var ki; normalde bir iş yerine giderek çalışmasına rağmen, gerek fazla mesailer gerekse belirli periyotlarda evden çalıştığı için bir ev ofis kurulumuna ihtiyaç duyuyor. 

Aslında Ev Ofis Kurulumu için 8 Temel İhtiyaç: Pratik Bir Kılavuz yazısında bir ev ofis kurulumu için en temel ihtiyaçlardan bahsetmiştik. Ki orada da belirttiğimiz üzere burada en önemli ihtiyaç sadece çalışma amacıyla kullanılan, içinde herhangi bir iş yerinde olabileceğiniz kadar işe konsantre olabileceğiniz bir çalışma odası. Ancak bu da günümüz şartlarında, özellikle de büyük şehirlerde yaşayan herkes için mümkün değil. Dolayısıyla ofis olarak kullanmak üzere bir odanın tamamen ayrılması mümkün olmayan, gerek küçük gerekse büyük ancak aile veya arkadaşlarla yaşanan evlerde, küçük alanlarda ev ofis kurulumu konusunda da değinmek istedik. 

Küçük Alanlarda Ev Ofis Kurulumu Neden Önemli? 

Sonuçta hayatınızı kazandığınız işi yapmak zorundasınız. Ve bu işi de mümkün olduğunca verimli bir şekilde yapabilesiniz ki hem motivasyonunuz yüksek olsun hem de hobilerinize ve diğer işlerinize, ailenize, sevdiklerinize zaman ayırabilesiniz. 

Dolayısıyla bir ev ofis, içinde çalışan kişinin işe odaklanmasını, motive olmasını ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlayabilecek nitelikte olmalı. 

Bazılarımız –ne şanslılar ki- her durumda, her ortamda çalışmaya motive olabiliyor. Ancak bu tarz insanlar da toplumda çok küçük bir kesimi oluşturuyor. Eğer siz de koşullar ne olursa olsun konsantre olup çalışabilen tiplerdenseniz bu yazı size göre değil zaten. Laptopu kucağınıza alıp kanepede uzanarak, ya da yemek masasının bir köşesinde bile işinizi yapabilirsiniz. 

Ancak toplumun geride kalan büyük kesimi gibi çalışmak, yaratıcı olmak veya herhangi bir konuya konsantre olmak için dış uyaranlara ihtiyaç duyuyorsanız yazıyı okumaya devam edin. İşinize çok yarayacak tüyolar bulacaksınız. 

 

Çalışma Alanı Seçimi

Yazının ana konusu küçük alanlarda ev ofis kurulumu olduğu için baştan bu işe bir oda ayıramayacağınızı, yani ideal çözümü yaratamayacağınızı kabul ediyoruz. Alternatifleriniz de pek zengin sayılmaz aslında. 

Çalışma Alanının Konumu

Eviniz küçükse, örneğin 1+1 bir dairede yaşıyorsanız, ya da eviniz büyük olsa da aileniz veya arkadaşlarınızla kalıyorsanız, ofis olarak kullanmak üzere bir oda ayıramıyorsanız en iyi ikinci seçenek salonda bir alanı çalışma ofisine dönüştürmek diyebiliriz. Yatak odası, mutfak gibi kısımları bu iş için mümkün olduğunca tercih etmemenizi öneririz. 

Fakat evde birden fazla kişinin yaşadığı, gün içinde diğerlerinin de evde olup salonu kullandığı durumlarda son çare olarak yatak odasında bir bölümü çalışma ofisi olarak düzenlemek de işe yarar. Ancak bunu son çare olarak düşünmenizi öneririz. 

Çalışma Alanının Odanın Diğer Kısımlarından Ayrılması

küçük alanlarda ev ofis kurulumu, ev ofis kurulumı, ev ofis, home office
Ev ofis olarak kullanmak üzere bir oda ayıramasanız bile salonun veya yatak odasının bir bölümünü bu işe adamanız halinde bu kısmı odanın diğer kısmından belirgin bir şekilde ayırmalısınız. Ki katlanabilen paravanlar bu iş için ideal. 

Aslında ses yalıtımı açısından paravanın hiçbir etkisi olmasa da görüntü yalıtımı için buna ihtiyacınız var. İçinde bulunduğunuz oda her zaman düzenli olmayabilir, nadiren de olsa odaya girip çıkanlar olabilir. Bunların hepsini görüş alanınızdan çıkarmak verimli bir çalışma açısından işinize fazlasıyla yarayacaktır. 

Hatta sadece paravan ile kalmayıp, ev ofis olarak kullanacağınız alana minik bir kilim sererek bu bölgeyi daha da belirginleştirebilirsiniz. 

Çalışma Alanının Özellikleri 

Çalışma alanınız ister salonda ister yatak odasında olsun, mutlaka duvara yakın bir alan olmalı. Ve hatta burayı ev ofis şeklinde kullanırken yerleşimi de yüzünüz duvara dönük olacak şekilde tasarlamanızı tavsiye ederiz. Böylece ev içinde akıp giden hayata sırtınızı dönmeniz, varsa dağınıklık ve diğer detayları görmemeniz işinize konsantre olmanızı kolaylaştırır. 

 

Çalışma Alanı Tasarımı

Aslında küçük alanlarda ev ofis kurulumu konusunda en zor kısım çalışma alanının belirlenmesi idi. En maliyetli kısım da bu alanın tasarımı diyebiliriz. Ancak tabii ki maliyet de değişken.

Bilgisayar, telefon gibi en pahalı ancak en de gerekli cihazların zaten var olduğunu düşünürseniz, küçük alanlarda ev ofis kurulumu maliyeti sıfır ila 2 bin TL arasında değişecektir. Bu değişkenlik de sizin masa, sandalye, dolap gibi ihtiyaçlardan hangilerini hangi kalitede satın alacağınız, hangilerini evde var olanlardan kullanacağınıza göre değişken. Biz size hem alanı hem de zamanınızı en verimli şekilde kullanmanıza yardımcı olacak alternatiflerden bahsedelim. 

Çalışma Alanında Kullanılacak Mobilyalar

Ev Ofis Kullanımı için Çalışma Masası Seçme Rehberi yazısında detaylarıyla bahsediyoruz ancak burada da kısaca özetleyelim. Öncelikle bütçeniz el veriyorsa mutlaka bir çalışma masası satın alın. Mutfaktaki veya balkondaki masayı taşıyarak çalışma masası olarak kullanma fikri son çareniz olsun. Alanınız küçükse kullanım alanı geniş ancak az yer kaplayan modelleri tercih etmeye çalışın. Ve hatta masanın fonksiyonelliğine de dikkat edin. 

Bazı masalar dikey saklama ünitelerine de sahip olan tek parça formda üretiliyor. Küçük alanlarda bu tarz bir mobilya hem üzerinde çalışmak hem de üstteki raflarında, dolaplarında evraklarınızı veya iş için ihtiyaç duyduğunuz diğer şeyleri saklamak açısından çok güzel bir çözüm. 

Çalışma Alanında Renkler

Bu kısım aslında ev ofis alanınız küçük de olsa büyük de olsa değişmeyen bir konu. Çalışma alanınız mümkün olduğunca açık renkli eşyalarla dekore edilmiş olsun. Karanlık ortamlar ve koyu renkli eşyaların insanların ruhsal halini etkilediği, motivasyonu azalttığı bilimsel olarak ortaya konmuş. Bu sebeple küçük alanlarda ev ofis kurulumu sırasında seçeceğiniz mobilya ve eşyaların açık renkli olmasına dikkat etmeniz işe odaklanabilmeniz açısından önemli. 

Çalışma Alanı Aydınlatması

Bulunduğunuz odada bir tavan lambası varsa ve yeteri kadar da aydınlatma sağlıyorsa aslında bir masa lambasına ihtiyacınız yok. Dolayısıyla bu bir şart değil. Ancak az yer kaplayan bir masa lambası hem çalışma alanını diğer kısımlarda ayırmada psikolojik bir etkiye sahip hem de daha fazla aydınlık hem de daha fazla motivasyon ve verimlilik gibi bir etkisi var. Çalışma masanızda yer varsa bu tarz bir lamba almayı da ihmal etmemenizi öneririz. 

Çalışma Alanında Bulunacak, İşinizle Direkt İlgili Olmayan Objeler

Konu küçük alanlarda ev ofis kurulumu olunca “sadece işle ilgili olan nesneleri koyacak yer bulsak yeter” diye düşünüyor olabilirsiniz. Mecbursanız yeterlidir de. Ancak hepimizin motivasyonunu arttıran dış uyaranlar farklı. Kimimiz çalıştığı ortam şık olduğunda kendini daha iyi hisseder kimimiz de dağınıklıkta daha verimli olur. Özetle; eğer ihtiyaç hissediyorsanız (ama sadece ihtiyaç hissediyorsanız) karşınızdaki duvara güzel bir resim asmalı, çalışma alanınızdaki raflara ortamı güzelleştirecek bir çiçek veya ufak tefek süsler koymalısınız. 

Dekorasyon ve alan kullanımı konusunda da ufak tefek tüyolar vermeye çalıştık ama konunun özü kaçmasın diye tekrar hatırlatalım. Çalışma alanlarımız hayatımızı kazandığımız işi yaptığımız yerler. Ve hem zaman hem de iş verimliliği adına mümkün olduğunca dikkat dağıtıcı faktörlerden uzak, mümkün olduğunca da konsantrasyon arttırıcı şekilde organize edilmeli. Bunun ilk ve en önemli adımı da sadece bu işe özel bir alan tahsis etmek. İster ayrı bir oda, ister salonda veya yatak odasında bir bölüm. Ancak her şeyden ayrı, sınırları net bir şekilde çizilmiş ve sizden başka kimsenin siz çalışırken giremeyeceği bir alan. 

 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha