Antivirüs 36W Ultraviyole UV-C Hava / Ortam Sterilizasyon Lambası İncelemesi

Yazar: Isil Arikan ,
Eylül 11, 2020
Antivirüs 36W Ultraviyole UV-C Hava / Ortam Sterilizasyon Lambası İncelemesi


Günümüzde hijyen, dezenfeksiyon ve sterilizasyon hiç olmadığı kadar önemli. Hatta artık kimyasal temizleyiciler gibi geleneksel metodların da ötesine geçerek gerek daha etkili, gerekse zamandan tasarruf ettiren yöntemler hijyen sağlama adına öne çıkmaya başladı. Bu konuda sitemizde de son derece geniş kapsamlı bir yazı dizimiz mevcut. 

Bugün de sizlere ürün gamımızda yer alan, bizzat kullanarak tecrübe ettiğimiz Antivirüs 36W Ultraviyole UV-C Hava / Ortam Sterilizasyon Lambası hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. 

Bu şekilde hem bu UVC lambası ile ilgili daha ayrıntılı bilgi edinebilir, hem de benzer ürünlerle kıyaslayabilirsiniz. Ya da en azından kıyaslamak için nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz. 

UVC ışınları ile sterilizasyon nedir?

Lambanın detaylarına girmeden önce daha önceki yazılarımızı okumayanlar için birkaç cümleyle UVC ışınları ile sterilizasyon konusundan da bahsedelim. 

Mor ötesi ışık da denilen UVC ışınları elektromanyetik spekturumun gözle görülmeyen kısmında yer alan, 10 – 400 nanometre arasındaki dalga boylarında bulunan ışık türüdür. Dalga boyu en uzun olan 320 – 400 nanometre arasındaki UV-A ışınları güneşten dünyaya ulaşabilen ışık türü olup zararlı olmakla birlikte uzun süre maruz kalınmadığında ciddi bir sorun yaratmaz. 

100 – 290 nanometre arasında dalga boyuna sahip olan UV-C ışınları ise atmosferde absorbe edilerek yeryüzüne ulaşamaz ancak yapay ışık kaynakları (UVC lambaları) ile elde edilebilir ve dezenfeksiyon, sterilizasyon alanında da bu ışık kullanılır. 

Neden UVC lambası ile sterilizasyon?


100 – 290 nanometre dalga boyundaki UV-C ışınlarının her türlü canlı organizmaların hücre yapısını bozarak üremelerini engellemesi ve/veya direkt öldürmesi sebebiyle sterilizasyon alanında kullanımının geçmişi aslında 100 yıl öncesine dayanıyor. 

Bu tür ışın kullanımı; 

-        ilk baştaki yatırım maliyeti “görece” yüksek olsa da uzun vadede sürekli kimyasal dezenfektan alımından daha uygun fiyatlı olması, 

-        doğru mesafede ve yeterli süre uygulandığında mikrop ve bakterileri %99 gibi yüksek bir oranda etkisiz hale getirebilmesi, 

-        uygulama sırasında bir kullanıcıya ihtiyaç duyulmaması sayesinde zamandan tasarruf ettirmesi,

sebebiyle tercih edilebilirler.

Antivirüs 36W Ultraviyole UV-C Hava Ortam Sterilizasyon Lambası Özellikleri 

Aslında UV-C lambalı cihazlarla dezenfeksiyon ve sterilizasyon farklı yöntemler kullanılarak sağlanabiliyor. Örneğin; UVC lambasının kapalı bir kutu içerisinde yer aldığı, ortamdaki havayı vakumlayarak içerideki UVC lambaları ile dezenfekte edip tekrar ortama veren hava sterilizasyon cihazları mevcut. Klimaya benzeyen görüntüleriyle bu tarz cihazların en belirgin avantajı son derece güvenli bir kullanım sunmaları. 

Bunun dışında suyun içerisine batırarak içme suyunu dezenfekte eden UVC lambalı cihazlar da piyasada bolca bulunabiliyor. 

Bu yazıda incelemesini yaptığımız Antivirüs 36W Ultraviyole UV-C Hava / Ortam Sterilizasyon Lambası ise metal tutacaklarla sabitlenmiş, yerde veya masada açık halde durabilen, içerisinde bulunduğu odayı ve odanın içindeki havayı dezenfekte eden bir cihaz. Cihazın teknik özellikleri ise; 

=        220 / 110 V voltaj ile çalışıyor,

=        36W’lık güce sahip,

=        40 metrekare ışınlama alanı mevcut,

=        Kuvars UV lambası içeriyor,

=        Uzaktan kumanda ile yönetilebiliyor,

=        150 mm taban çapı, 440 mm yükseklikte,

=        Ozon yaymıyor.

Açıkta çalışan bir cihaz olmasından dolayı, gözlere ve cilde verebileceği zararlardan ötürü bazı güvenlik tedbirlerinin alınması da şart. Öte yandan, bu güvenlik tedbirleri masrafsız ve son derece kolay tedbirler diyebiliriz. 

Kullanım Alanı

Antivirüs 36W Ultraviyole UV-C Hava / Ortam Sterilizasyon Lambası ile boyutu 60 metrekareye kadar olan odaları ve içerisindeki tüm eşyaları tamamen dezenfekte etmek mümkün. Bunun yanında online alışverişlerinizde teslim edilen alışveriş paketlerini veya istediğiniz herhangi bir objeyi de direkt olarak sterilize edebilirsiniz. 


Etkinlik

Yaptığımız denemede lambayı sterilize etmek istediğimiz yastığa 45 cm mesafede konumlandırdık ve 5 dakika kadar çalıştırdık. Ardından yastığın diğer yüzünü çevirerek aynı sürede diğer yüzünü de UVC ışınına maruz bıraktık.

Kullanım öncesinde UVC meter ile yaptığımız kontrolde cihazın yaydığı ultraviyole ışınlarının yeterli yoğunlukta yayıldığını tespit ettiğimiz için etkin bir dezenfeksiyon elde ettiğimizden emin olduk.  

Antivirüs 36W Ultraviyole UV-C Hava / Ortam Sterilizasyon Lambası kullanım kılavuzunda 30 metrekare büyüklüğündeki odalar için sterilizasyon süresi 1 saat olarak tavsiye edilmiş. Bu ve deneyimimiz doğrultusunda bizim farklı büyüklükteki odalar için önerimiz ise: 

Antivirüs 36W Ultraviyole UV-C Hava / Ortam Sterilizasyon Lambası, UVC lambası

Eğer tüm odayı değil de belirli bir objeyi sterilize etmek istiyorsanız UVC Lambası ile Dezenfeksiyon Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler yazısında bahsettiğimiz mesafe ve süreleri uygulayabilirsiniz. 

Burada gerek odaları herekse objeleri sterilize ederken gölgede kalan alan olmaması çok önemli. Çünkü gölgede kalan alanlar direkt olarak UV-C ışını almadığı için sterilize edilemiyor. Hatta yaptığımız denemede ışığın aynadan yansıması da etkili bir sterilizasyon sağlamıyor.

Buna çözüm olarak; eğer 30 metrekarelik bir odayı dezenfekte etmeyi amaçlıyorsanız cihazı odanın tam ortasına konumlandırmayın. İlk başta biraz ortanın sol tarafında bir yere konumlandırın ve 30 – 40 dakika kadar UVC lambasını çalıştırın. Ardından da ortanın sağ tarafında bir yere konumlandırarak 30 – 40 dakika daha çalıştırın. Bu şekilde gölgede kalan, UVC ışığının değmediği alan bırakma olasılığını fazlasıyla azaltmış olursunuz. 

Güvenlik 


Tüm UVC lambalı dezenfeksiyon cihazlarında en önemli konuların başında güvenlik geliyor. Gözlere ve cilde verebileceği uzun vadeli ve hatta ölümcül olabilecek zararlardan ötürü UVC ışınlarına direkt maruz kalınmamalı. 

Antivirüs 36W Ultraviyole UV-C Hava / Ortam Sterilizasyon Lambası güvenlik adına uzaktan kumanda seçeneğini sunuyor ki böylece lambayı açmak, kapatmak veya durdurmak için cihazla aynı odada bulunmanız gerekmiyor. 

İlk çalıştırma sırasında lambayı prize taktığınızda flaş patlamasına benzer anlık bir ışın yayma durumu söz konusu. Bunun için de; uzaktan komut vererek çalışan akıllı prizleri kullanabilirsiniz. Veya böyle bir imkanınız yoksa cihazın fişe takılması sırasında tüm vücudunuzu örten koruyucu kıyafetler giyebilir, gözlerinizi de güneş gözlükleri ile koruyabilirsiniz. Ki hiçbir şekilde UV-C ışınlarına direkt olarak bakmamalısınız. Aslında sadece bir flaş patlaması şeklinde, anlık olarak maruz kalınan ultraviyole ışınları ciddi bir zarar vermez (elbette bunu sürekli yapmadığınız sürece ve ışığa direkt bakmadığınız sürece) ancak yine de bundan bile korunmakta fayda var. 

Bunun dışında alınması gereken önlemler ise tüm UVC lambalı cihazlara karşı alınması gereken önlemlerle aynı, ki yeri gelmişken hatırlatalım;

-        Lambanın çalıştığı süre boyunca odada hiçbir canlı (yetişkin insan, çocuk, evcil hayvan vc) bulunmamalı. Bu konuda son derece dikkatli olunmalı. 

-        Herhangi bir sebeple lamba çalışırken odaya girmek zorunda kalınması halinde, tüm vücudu kapatan koruyucu kıyafet giyilmeli ve gözler de güneş gözlüğü veya UVC ışınlarını absorbe eden gözlüklerle korunmalı.

Genel Değerlendirme


Antivirüs 36W Ultraviyole UV-C Hava / Ortam Sterilizasyon Lambası ozon yaymamasına rağmen sterilizasyon sonrasında odada hafif bir koku bırakıyor. Bu sebeple işlem sonrasında yaklaşık 5 dakikalık bir havalandırma gerekli ve yeterli oluyor. 

Eğer aşırı titiz bir yapınız yoksa evde bireysel kullanım için çok gerekli bir cihaz değil diyebiliriz. Ancak restoranlar, cafeler, okul ve kreşler, otel, pansiyon ve ofis tipi işyerleri için ideal bir dezenfeksiyon cihazı. Örneğin; ofislerde mesai başlamadan hemen önce, okullarda sabah dersleri başlamadan hemen önce ve sabahçı – öğlenci grupları arasında, otel ve pansiyonlarda odaya her yeni misafir alınmasından önce ya da istenirse günlük temizlikte kullanılabilir. 

Bunun yanında Antivirüs 36W Ultraviyole UV-C Hava / Ortam Sterilizasyon Lambası spor salonları, SPAlar, kuaför ve güzellik merkezleri ile dişçiler gibi hijyenin son derece önemli olduğu iş yerlerinde de güvenle ve büyük bir etkinlikle kullanılabilir. 

Kullanıldığı yer ister ev ister iş yeri olsun, üzerine kimyasal veya herhangi bir sıvı sürülemeyecek (elektronik eşyalar gibi) objelerin dezenfekte edilmesi için de ideal bir cihaz olduğunu söyleyebiliriz. 

Güvenlik tüm UVC lambalı cihazlarda olduğu gibi bunda da çok önemli. Cihazın çalıştığı sürelerde ilgili odada hiçbir canlının bulunmadığından emin olunmalı ve kullanılmadığı zamanlarda da çocukların veya bunun ne olduğunu bilmeyen yetişkinlerin yanlışlıkla alıp çalıştırmaması için kilit altında veya kolayca ulaşılamayan bir yerde tutulmalı. 

Ek bir güvenlik tedbiri olarak da; özellikle iş yerlerinde bu cihazın saklanması ve kullanılması ile ilgili bir sorumlu tayin edilebilir, böylece iletişimsizlikten, birbirinden haberdar olmamaktan kaynaklanabilecek riskler ortadan kaldırılabilir. 

Hijyen, dezenfeksiyon ve sterilizasyon hakkındaki tüm yazılarımıza aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz: 

Ultraviyole Işık Nedir? Nerelerde Kullanılır?

UVC Işığı ile Covid-19'dan Korunma

UVC Alanında Son Keşifler

Endüstriyel UVC Lambalı Cihaz Tipleri

Ev Tipi Antibakteriyel UVC Lambalı Cihazlar

Neden Dezenfeksiyon İçin Antibakteriyel UV Lambası Kullanmalısınız? 

Taşınabilir UV Lambası Satınalma Rehberi

UVC Lambalı Sterilizasyon Cihazı Satınalma Rehberi

UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

UVC Işığı Kalitesinin Öçülmesi

Okul ve Kreşlerde UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon 

Cafe ve Restoranlarda UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon   

Otel ve Pansiyonlarda UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon 

Spor Salonlarında UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon   

Ozon ile Dezenfeksiyon

Farklı Dezenfeksiyon Yöntemleri

Dezenfeksiyon Yöntemleri Karşılaştırması

En İyi UVC Lambalı Dezenfeksiyon Cihazları

UVC Lambalı Sterilizasyon Cihazları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

UVC Işığı Hangi Ürünler İçin Zararlı

UVC Işınlarının Kumaşlar Üzerindeki Etkisi

Ultraviyole Işınlarının Pamuk Üzerindeki Etkisi - Bilimsel Bir Çalışma

İyonizasyon Yöntemi ile Dezenfeksiyon 1: Hava İyonizasyonu

Ev ve İş yerlerinde Kullanıma Uygun Hava İyonizerleri

İyonizasyon Yöntemi ile Dezenfeksiyon 2: Bakır-Gümüş İyonizerler

Covid-19’dan Korunmada Nanoteknoloji 

Nanoelyaf Filtreleri ile Covid-19 ve Diğer Virüslerden Korunma 

Antiviral Yüzey Kaplamaları 

Nanoteknolojinin Dezenfeksiyon Konusunda En Etkili Yöntemlerinden Biri: Nano Gümüş Dezenfeksiyon

Covid-19 Sonrası Otel ve Pansiyon Açılışları: Hızlı ve Etkili Dezenfeksiyon

Covid-19 Sonrası Okul ve Kreş Açılışları: Hızlı ve Etkili Dezenfeksiyon

5 Adımda Okul ve Kreşlerde Hijyen 

Covid-19 ve Hijyen: Aldığımız Tedbirler Yeterli mi Abartıyor muyuz I?

Covid-19 ve Hijyen: Aldığımız Tedbirler Yeterli mi Abartıyor muyuz II?

Hızlı ve Etkili Hijyen: Mekanları En Çabuk Dezenfekte Etme Yolları


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha