Cafe ve Restoranlarda UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon

Yazar: Isil Arikan ,
Haziran 03, 2020
Cafe ve Restoranlarda UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon

Cafe ve restoranlarda UVC lambalı cihazlar ile dezenfeksiyon..


Covid-19 pandemisi sebebiyle kapatılan cafe ve restoranların 1 Haziran itibariyle açılması güzel bir gelişme olduğu kadar temizlik ve hijyen açısından da herkesin "ne gibi önlemler alındığını, alınacağını" merak ettiği bir süreç. 

Bu tarz bir işletmeniz varsa sizler de mutlaka çeşitli önlemler almışsınızdır. Masalar arası mesafeyi artırmak, daha az sayıda müşteri ağırlamak, temizlik kalitesini ve sıklığını arttırmak gibi. Ancak bunlar size yeterli gelmiyorsa "misafirlerinizin sağlığı için başka ne yapabileceğinizi" araştırıyorsanız doğru yerdesiniz. 

UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon Ultraviyole Işık Nedir? Nerelerde Kullanılır? ve UVC Işığı ile Covid-19'dan Korunma yazılarında detaylarıyla anlattığımız gibi %99,9 oranında başarı sağlayan, 100 yıldan uzun süredir özellikle ameliyathane ve gıda üretimi gibi hijyenin çok önemli olduğu alanlarda kullanılan bir yöntem. 

Bu cihazların ya da daha genel haliyle bu yöntemin cafe ve restoranlarda nasıl kullanılabileceğine ise bu yazıda değinelim istedik. Haydi o zaman madde madde, ne tip bir cihaz almalısınız, ne sıklıkta kullanmalısınız ve bu cihazlardan tam olarak ne beklemelisiniz sorularına birlikte cevap arayalım...

Cafe ve Restoranlarda Hangi Tip UVC Lambalı Cihazlar Kullanılmalı? 

Öncelikle cafe ve restoranları iki bölüme ayırarak bu sorunun cevabını düşünmekte fayda var. İlki yiyecek ve içeceklerin hazırlandığı mutfak ve bu mutfakta hazırlanan tüm yiyecekler, ikincisi ise müşterilerin ağırlandığı oturma bölümü.

Cafe ve Restoranların Oturma Bölümleri

Elbette burada yüzeylerin dezenfeksiyonu da önemli olmakla birlikte gün boyunca pek çok müşteri aynı anda bulunacağı için bu bölümde havanın dezenfekte edilmesi son derece kritik. Bildiğiniz gibi Covid-19'a sebep olan virüs de kan, salgı veya ciltten temasla değil, nefes yoluyla bulaşan bir hastalık. 

Dolayısıyla cafe ve restoranların oturma bölümlerinden Dia Tek Hysafe Air veya benzeri bir UVC lambalı hava dezenfeksiyon cihazı tercih edilebilir. 

Bu bölümlerde hava dezenfeksiyon cihazına ek olarak, istenirse UVC lambalı yüzey dezenfeksiyon cihazı ile masa, sandalye ve diğer yüzeylerin de dezenfeksiyonunu sağlamak son derece güvenli bir yol. Ancak bu yol yüksek maliyetli olursa, yüzey dezenfeksiyonu için kimyasal yöntemler hava dezenfeksiyonu içinde UVC lambalı cihazlar ideal bir seçenek. 

Cafe ve Restoranların Mutfağı
cafe ve restoranlarda UVC lambalı cihazlar ile dezenfeksiyon

Müşterilere servis edilen yiyecek ve içeceklerin hazırlandığı mutfak kısmı da gerek Covid-19 gerekse diğer hastalıklardan korunma adına titiz önlemlerin alınması gereken bir bölüm. 

Burada da mikrop ve bakterilerin hava yoluyla yayılımını önlemek amacıyla UVC lambalı hava dezenfeksiyon cihazı kullanılabilir, hatta kullanılmalıdır da. 

Ancak yiyecekleri ve yiyecek üretiminde kullanılan suyu da dezenfekte etmek son derece önemli. Dolayısıyla bunun için bütçeniz varsa su dezenfekte eden UVC lambalı cihazlar kullanılması son derece faydalı olur. 

Bütçenizin ikinci bir UVC lambalı dezenfeksiyon cihazı için yeterli gelmediği durumda da başka bir yöntemle bile olsa suyu ve yiyecekleri dezenfekte etmelisiniz. 

Cafe ve Restoranlarda UVC Lambalı Cihazlarla Dezenfeksiyon Sıklığı Nasıl Olmalı? 

UVC Lambalı cihazlarla dezenfeksiyon özellikle içerideki havayı dezenfekte etme amacıyla uygulanacaksa uzun süre çalıştırılmasında fayda var. Zaten bu cihazlar kapalı kutu olduğu, ultraviyole ışığı dışarıya vermediği için müşteriler ve çalışanlar açısından bir risk de yaratmıyor. 

Dolayısıyla gün içinde yarım saat gibi kısa aralar vererek cihazı sürekli kullanmak son derece etkili bir dezenfeksiyon sağlayacaktır. 

Bunun dışında masa, sandalye gibi yüzeyleri de dezenfekte etmek için UVC lambalı yüzey dezenfeksiyon cihazı kullanmayı planlıyorsanız, sabah erken saatlerde, henüz müşteriler gelmeden önce bu işlemi uygulamalısınız. 
Eğer klimaya entegre edilmiş bir UVC lambalı dezenfeksiyon cihazı kullanılıyorsa, bu tarz dezenfeksiyon işlemleri gün boyu da devam edebilir. 
 

UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon Uygulamalasından Tam Olarak Ne Bekleyebilirsiniz?

UVC ışığının virüs, bakteri ve mikroplar üzerindeki öldürücü etkisi sebebiyle güçlü bir dezenfektan olması UVC lambalı cihazlar ile dezenfeksiyon yönteminin tercih edilmesinde en önemli etken. Ancak bu yöntem yeterli mi? 

Özellikle insanların toplu olarak bulunduğu alanlarda hiçbir yöntemin yeterli olmadığını söyleyerek başlayalım söze. Aşağıdaki ihtimaller her zaman virüs ve bakterilerin yayılımını mümkün kılacaktır ve işletmenizin dezenfeksiyon konusundaki başarısı da bu ihtimalleri ne kadar engelleyebildiğinizle ilgili olacaktır. 

- Yüzey dezenfekte etmekte kullanılan UVC lambalı cihazların ışığının her yüzeye ulaşamaması, karanlıkta kalan alanları dezenfekte edememesi,

- Sirkülasyon sebebiyle sürekli yenilenen havanın dezenfekte edilmediği zamanlarda içeride yayılması, 

- Müşterilerin dezenfeksiyon konusunda gerekli kişisel önlemleri almamış olmaları (tuvaletten sonra el yıkamamak, veya virüs taşıyıcısı bir müşterinin bardak, tabak, masa ve sandalyelere dokunması ve hemen ardından başka bir müşterinin bunları kullanması). 

Gördüğünüz gibi UVC Lambalı Cihazlar ile dezenfeksiyon son derece güçlü ve etkili bir yöntem olsa da çevresel faktörlerden dolayı tam koruma sağlayamayabilirsiniz. Dolayısıyla riski azaltma adına çevresel faktörleri de mümkün olduğunca kontrol altına almaya çalışmakta fayda var.  

UVC lambalı cihazlar ile dezenfeksiyon konusunda daha fazla bilgi edinmek için: 

yazılarımızı da okuyabilirsiniz. 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha