Okul ve Kreşlerde UVC Lambalı Cihazlar İle Dezenfeksiyon

Yazar: Isil Arikan ,
Haziran 03, 2020
Okul ve Kreşlerde UVC Lambalı Cihazlar İle Dezenfeksiyon

Okul ve Kreşlerde UVC lambalı cihazlar ile dezenfeksiyon. 

Covid-19'un insan sağlığı ve ekonomi üzerindeki yıkıcı etkileri tartışmaya açık olmayacak kadar net. Hayatını kaybeden binlerce insan yanında yüzbinlercesi de işini kaybetti veya yaşam standartlarını düşürmek zorunda kaldı. Ancak bu pandeminin topluma tek bir faydası olduysa o da temizlik ve hijyenin önemini hatırlatması. 
Gerek evlerimizde, gerekse insanların toplu olarak bulunduğu yerlerde dezenfeksiyon ve hijyenin önemini anlamakla kalmadık, bu konuda neler yapmamız gerektiğini de hem şöyle bir hatırladık hem de yeni yeni yöntemler keşfettik bu süreçte. Ki bu yöntemlerden biri de UVC lambalı cihazlar ile dezenfeksiyon. 
fiyatimBu olarak hem Ultraviyole Işık ile dezenfeksiyon hem de UVC lambalı cihazlar hakkında sizlerle detaylı bilgiler paylaştığımız yazı dizisinin bu aşamasında ise çocuklarımızın uzun zaman geçirdiği, her türlü hastalığa maruz kalma ihtimalinin olduğu okul ve kreşlerde UVC lambalı cihazlar ile dezenfeksiyon konusunu konuşalım. Bir okula, bir kreşe bile faydamız olsa ne mutlu. 
Covid-19'un Yayılımının Önlenmesi İçin Okul ve Kreşlerde Alınabilecek Temizlik Tedbirleri 
Elbette bugüne kadar da okul ve kreşlerde çeşitli temizlik tedbirleri alınıyordu. Ancak Covid-19 pandemisi bu tedbirlerin arttırılmasını mecbur kıldı. Adım adım listelemek gerekirse: 

1. Temizlik, Sterilizasyon ve Dezenfeksiyonun Farkını Bilmek: İlk başta kulağa aynı gibi gelse de aslında bunların hepsi farklı kavramlar. Ciddi bir salgından korunma amacıyla yola çıkarken de bu farkın bilinmesi lazım.
Temizlik; mikrop ve bakterileri ortadan kaldırır ancak öldürmez. Deterjan  gibi kimyasallarla yapılan bu işlem salgına maruz kalma olasılığını ortadan kaldırmada en zayıf seçenektir. 
Dezenfeksiyon; bir cisim veya yüzeyin patojen mikroorganizmalardan arındırılması işlemidir. 
Sterilizasyon ise; bir yüzeyde veya maddede bulunan mikroorganizmaların ve bunların tüm şekillerinin öldürülerek etkisiz hale getirilmesidir. 
Aslında dezenfeksiyon ile de bir ortamdaki, maddedeki veya yüzeydeki mikroorganizmalar öldürülür ancak sterilizasyon işleminde kesin ve mutlak bir ortadan kaldırma varken, dezenfeksiyon işleminde uygulama süresine ve diğer değişkenlere bağlı olarak hafif, orta veya güçlü dezenfeksiyon şeklinde farklı sonuçlar elde edilir. Bu hafif, orta ve güçlü dezenfeksiyonun farkı ise bakteri ve mikroorganizmaların ne kadarının ortadan kaldırıldığıyla alakalıdır. 
2. Hangi Yöntemin Uygulanacağına Karar Vermek: Elbette birden fazla yöntem de birlikte uygulanabilir, hatta okul ve kreş gibi yerlerde uygulanmalıdır da. Ancak hangi yöntemin ne kadar ve nasıl etkili olduğunu bilerek karar vermekte fayda var. 
Dezenfeksiyon için sıkça kullanılan yöntemlerden ilki kimyasal maddeler kullanmaktır. Burada önemli olan kullanılan kimyasalın kalitesi ve etkili olduğu vakteri ve virüslerdir.
UVC Lambalı Cihazlar ile dezenfeksiyon ise bir başka güvenli yöntemdir. Cihaz maliyetinden dolayı başta yatırım maliyeti yüksek görünse de sonraki aşamalarda gayet uygun fiyatlı bir seçenektir. Ultraviyole Işık Nedir? Nerelerde Kullanılır? yazısında da bahsettiğimiz üzere 210 - 280 nanometre dalga boyu arasındaki mor ötesi ışığın bakteri, virüs ve mikropların DNA'larına nüfuz ederek onları öldürmesini sağlayan ve 1900'lerin başından beri özellikle ameliyathanelerde kullanılan bu teknoloji garantili yöntemlerden biridir. 

3. UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon Uygulaması ve Cihaz Seçimi: Okul ve kreşlerde UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon farklı tip cihazlarla sağlanabilir. 
UVC lambalı cihazlar ile dezenfeksiyon, UVC lambası
Ki bunlar arasında elde taşınabilen veya robot formunda kendi kendina hareket edebilen UVC Lambalı Cihazlar okul ve kreşler için ideal bir seçenektir. Aslında sabit UVC lambalı cihazlar da (havayı veya yüzeyleri dezenfekte eden) tercih edilebilir ancak okul ve kreşlerde birden fazla sayıda sınıf olduğu için her odaya ayrı bir cihaz almak çok masraflı olacaktır. Bu sebeple mobil seçenekler en idealidir. 
Bunun dışında okul ve kreşlerin yemekhanelerinde kullanılan suyun ve diğer gıda maddelerinin de UVC lambalı cihazlar ile dezenfeksiyonu mümkündür. Hatta bunun için ne tür UVC lambalı cihaz tercih edilmesi gerektiğini de Endüstriyel UVC Lambalı Cihaz Tipleri yazımızı da okuyabilirsiniz. Ancak burada da belirtmek gerekirse; 
- Su dezenfeksiyonu için özel olarak tasarlanmış UVC lambalı cihazlar veya konveryor bant şeklinde tasarlanmış, 
- Gıda dezenfeksiyonu içinse; bant üzerinde içerisinden geçen gıda ürünlerini dezenfekte eden UVC lambalı cihazları tercih etmelisiniz. 


4. UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon Sıklığı: Gün boyunca açık olan okul ve kreşlerde dezenfeksiyon sıklığı da Covid-19 gibi salgın hastalıkların yayılımını önlemek adına son derece önemli bir kriter. 
Herhangi bir okul veya kreşte gün boyunca aynı öğrenci grubu da olsa veya sabahçı-öğlenci gibi birden fazla grup da olsa dezenfeksiyon işleminin etkili olması için günde 2 defa uygulama yapılmalıdır. 
Her günün sonunda veya gün başlamadan, ayrıca bir kez de öğle arasında, başka bir deyişle günde 2 kez UVC lambalı cihazlar ile dezenfeksiyon uygulaması öğrencilerin bulunduğu mekanlarda dezenfeksiyon için gereklidir. 


5. Okul ve Kreşlerde UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon Uygulamasında Güvenlik Tedbirleri: İnsan sağlığı çok faydalı olurken bir yandan da risk yaratan UVC lambalı cihazlar ile dezenfeksiyon işlemi özellikle okul ve kreşlerde belirli tedbirler alınarak uygulanmalıdır. 
UVC Işığı ile Covid-19'dan Korunma yazısında bu teknolojinin risklerinden bahsetmiştik. Hatta aynı yazıda risklerden korunma adına alınması gereken önlemlere de değindik. Burada okul ve kreşlere özel hatırlatmamızı da yapalım: 
- UVC lambalı cihazlar ile dezenfeksiyon sırasında odada öğrenci ve çocuk bulunmamalıdır. 
- Cihazlar konuyla ilgili eğitim ve bilgi verilmiş olan 1 veya 2 yetkili personel tarafından kullanılmalıdırı. 
- UVC lambalı cihazlar kullanılmadığı zamanlarda sadece yetkisi olanların girebileceği kilitli bir yerde tutulmalıdır. 
- Cihazların bakımı ihmal edilmemelidir. 



UVC Lambalı Cihazlar hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz aşağıdaki yazılarımıza da göz atabilirsiniz: 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha