Ev Tipi Antibakteriyel UVC Lambalı Cihazlar

Yazar: Isil Arikan ,
Mayıs 27, 2020
Ev Tipi Antibakteriyel UVC Lambalı Cihazlar

Covid-19 salgını hepimizde bir farkındalık oluşturdu. Artık evde de dışarıya çıktığımızda da dezenfeksiyon ve hijyen konusunda daha titiz ve dikkatliyiz. Bu sebeple alkollü temizleyiciler, kolonyalar ve sirke suyu gibi dezenfeksiyon sağlayan ürünleri satın almaya da daha meyilliyiz. 
Ancak bu konuda uzun vadeli düşünenler, kullanımı daha kolay seçeneklerin araştırmasına başladı bile. Ki UV lambalı dezenfeksiyon cihazları da bu açıdan ideal bir çözüm. 
Aslında antibakteriyel UVC lambalı dezenfeksiyon cihazları uzun süredir endüstriyel alanlarda kullanılıyor olmakla birlikte evlerde, bireysel kullanımı sınırlı idi. Fakat bu konuda gelişen ihtiyaç, UVC lambalı dezenfeksiyon cihazı üreticilerini de harekete geçirdi ve bireysel kullanım için de çeşitli alternatifler piyasaya sunulmaya başlandı. 
Yalnız burada önemli bir detay var. Pek çok ürün gamında olduğu gibi UVC lambalı cihazlar konusunda da farklı kaliteler mevcut. O yüzden satınalma yaparken sağlık açısından tercih edilen bir ürün olması ve potansiyel tehlikeleri göz önüne alarak UVC lambalı cihaz seçeneklerini detaylı incelemeli ve ucuz diye yeterli güvenlik tedbirleri alınmamış veya yeterli hijyen sağlayamayan modelleri tercih etmemelisiniz. 
“Peki nedir bu zengin alternatifler?” derseniz, endüstriyel alanda kullanılan UVC lambalı dezenfeksiyon cihazlarının ev tipi kullanıma uyarlanmış, biraz daha düşük güçlü, potansiyel tehlikeleri amatör kullanıcılar da düşünülerek bertaraf edilmiş, daha küçük hacimli odalarda kullanmaya uygun tipleri diye özetleyebilirim. Detay isteyenler içinse buyurun madde madde bakalım: 

UVC Lambalı Hava Dezenfeksiyon Cihazları
Kapalı kutu içerisinde yer alan ve 200 – 280 nanometre arası dalga boyunda ışık üreten UVC lambalarından oluşan hava dezenfeksiyon cihazları ev tipi kullanım için de çok uygun. Burada sadece biraz daha düşük güçlü (15 -35 Watt arasında) UVC lambaları kullanılıyor ve bu cihazlar 100 – 150 metreküp odalarda havayı dezenfekte ediyor.
Gözünüzde canlandırabilmeniz için; ortalama büyüklükte bir evin ortalama büyüklükte bir salonunun hacminin 100 – 150 metreküp arasında olduğunu söyleyebilirim. 
Bir odadaki havayı içine alarak UVC ışığı ile mikrop ve bakterileri öldüren, temizlenmiş havayı odaya tekrar veren antibakteriyel UVC lambalı hava dezenfeksiyon cihazları aslında hemen her evde kullanılabilir 
Bu cihazları; evinde kronik hastalığı olan veya bakteri ve virüslere karşı bağışıklık sistemi çok zayıf aile büyükleri veya çocukları olan kişilerin tercih etmesini öneririm. 
Bu açıdan DiaTek’in Hysafe Air Eco modeli ev tipi kullanım için uygun bir seçenek diyebilirim. 

UVC Lambalı Yüzey Dezenfeksiyon Cihazları
antibakteriyel UVC lambalı cihazlar, antibakteriyel UVC lambası, UVC lambalı cihazlar
Antibakteriyel UVC lambalı yüzey temizleme cihazları ise hem ev içerisinde, hem de çantada taşınarak istediğiniz yerde kullanım sağlayabileceğiniz seçeneklerden. Bunun dışında, kapalı bir kutu formunda olup, dezenfekte etmek istediğiniz eşyaları içine koyarak UVC ışığına maruz bırakabileceğiniz seçenekler de mevcut. 
Boyları genelde 40 cm civarında olan ve çubuk formunda satılan taşınabilir UVC lambalı cihazları temizlemek istediğiniz yüzeye doğru tutarak dezenfeksiyon sağlamak mümkün. 
Bu cihazlarda da antibakteriyel etki UV ışığının 200 – 280 nanometre dalga boyu arasında olan UVC tipi ışık ile elde ediliyor. Ancak ışık belirli bir yüzeye doğru odaklanacak şekilde tutulduğu için tehlike yaratmıyor. Tabii elbette cihazı yüzünüze doğru tutmazsanız. Yeri gelmişken belirteyim; ayna veya benzeri bir yüzeyden yansıma da cilde direkt temas etmiş gibi etki yaratıyor, dolayısıyla bundan da kaçınmak lazım. 
Kapalı kutu formundaki cihazlar ise çok daha güvenli. UVC ışığı kutunun içerisinde kaldığı ve sadece içine koyduğunuz eşyaya uygulandığı için insan sağlığı açısından bir risk yaratmıyor. 
Diatek’in farklı boy ve güçteki UVC lambaları ile Eurotech UVC DM1 ve 2 modelleri UVC lambalı yüzey dezenfeksiyon cihazları içerisinde kalitesi, güvenliği ve yüksek dezenfeksiyon gücü sebebiyle size önerebileceğimiz alternatiflerden. 

UV Lambalı Su Sterilizasyon Cihazları
Evdeki havayı sterilize etmek sizin için çok aşırı bir önlemse içme suyunu dezenfekte ederek de hayatınızda sağlıklı bir değişim yaratabilirsiniz. Ki benim bireysel kullanıcılara tavsiyem genelde bu şekildedir. Yukarıda da söylediğim gibi, bağışıklığı çok düşük aile bireyleriniz yoksa tabii. 
Aslında benim bu konuda geçmişte bir tecrübem de olmuştu. 
4 yıl kadar önce Nepal dağlarında trekking yapmayı planlamıştım ve öncesinde araştırma yaparken oradaki içme suyunun normalde içilebilir olmasına rağmen, yabancı ülkelerden gelen kişilerin bağışıklık sisteminin tepki verebileceğini öğrendim. Bu sebeple trekkingcilere ya kapalı su satın almaları veya çeşmelerden su dolduracaklarsa iyot tabletleriyle suyu sterilize etmeleri öneriliyordu. 
Biraz popüler bir aktivite olduğu ve yüksek rakımlara kapalı suların taşınması masraflı olduğu için şişe su satın almak çok pahalıya geliyordu. Yürüyüş yaparken litrelerce su içilmesi gerektiğini de unutmamak lazım. Ben de iyot tabletleri (iodine tablet olarak da bilinir) tablet satın aldım ama bu da suyun tadını çok değiştiriyor, berbat bir şey içmeme sebep oluyordu. 
Birlikte yürüyüş yaptığım arkadaşlardan biri ise o sırada ilk defa gördüğüm bir çubuk taşıyordu yanında. Çeşmelerden suyu doldurduktan sonra çubuğu suya batırıyor, iki dakika bekliyor ve sonrasında tamamen sterilize edilmiş o suyu içebiliyordu. Zaten çubuğun yaydığı belli belirsiz ışık suyun içinde ne var ne yok gösteriyordu. 
Bu UV lambalı sterilizasyon çubuğunu alıp ben de denedim ve suyun tadı gayet güzeldi. Sonrasında ise herhangi bir hastalığa yakalanmadım. O gün UV lambalı dezenfeksiyon ile ilk defa tanıştım ve ne kadar faydalı olduğunu da yaşayarak test ettim. 
Suyu sterilize etmekte kullanılan UV lambalarının gücü genellikle 15 – 30 Watt arasındadır ve bu lambaların kullanıldığı cihazlarda daha uzun dalga boyunda UV ışığı üretildiği için insan sağlığına zararlı değildir. Yalnız bu çubuklar sudaki bakteri ve virüsleri öldürür, klor ve diğer kimyasallara karşı etkili değildir. Bu yüzden eğer klor tadından hoşlanmıyorsanız, UV lambalı dezenfeksiyon çubuğu yanında başka bir su filtresi de kullanmanız gerekecektir.
DiaTek’in farklı boy ve güçlerde UV lambaları arasından su dezenfeksiyonu için beklentilerinize en uygun olanını seçebilirsiniz. 

fiyatimBu ürün yelpazesinde yer alan hava veya su dezenfeksiyonu için UVC lambalı cihaz alternatiflerini görmek ve fiyat almak için linkine tıklayabilirsiniz. 

Antibakteriyel UVC lambalı cihazlar hakkındaki tüm yazılarımız için:
Ultraviyole Işık Nedir? Nerelerde Kullanılır?
UVC Işığı ile Covid-19'dan Korunma
UVC Alanında Son Keşifler
Endüstriyel UVC Lambaları 
Neden Dezenfeksiyon İçin Antibakteriyel UV Lambası Kullanmalısınız? 

Taşınabilir UV Lambası Satınalma Rehberi

UVC Lambalı Sterilizasyon Cihazı Satınalma Rehberi

UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

UVC Işığı Kalitesinin Öçülmesi

Okul ve Kreşlerde UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon 

Cafe ve Restoranlarda UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon   

Otel ve Pansiyonlarda UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon  

Spor Salonlarında UVC Lambalı Cihazlar ile Dezenfeksiyon    

Ozon ile Dezenfeksiyon

Farklı Dezenfeksiyon Yöntemleri

Dezenfeksiyon Yöntemleri Karşılaştırması

En İyi UVC Lambalı Dezenfeksiyon Cihazları

UVC Lambalı Sterilizasyon Cihazları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

UVC Işığı Hangi Ürünler İçin Zararlı

UVC Işınlarının Kumaşlar Üzerindeki Etkisi

Ultraviyole Işınlarının Pamuk Üzerindeki Etkisi - Bilimsel Bir Çalışma



Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha