Endüstriyel UVC Lambalı Cihaz Tipleri

Yazar: Isil Arikan ,
Mayıs 27, 2020
Endüstriyel UVC Lambalı Cihaz Tipleri

UVC lambalı cihazlar ile dezenfeksiyon aslında uzun zamandır uygulamada olan bir işlem. Ancak şimdiye kadar daha çok büyük gıda fabrikaları, hastaneler veya ilaç endüstrisinde, hatta bazı ülkelerde metro vagonlarının gün sonunda dezenfeksiyonunda kullanılmakta idi. Covid-19 salgını bizlere hayatın her alanında hijyen ve sterilizasyonun önemini gösterdiğinden beri küçük ve orta ölçekli işletmelerde, ofislerde, atölyelerde, spor salonlarında, cafe, restoran, otel veya pansiyon gibi insanların toplu olarak bulunduğu yerlerde de UVC lambalı cihazlar ile dezenfeksiyon şart oldu. 
Bu sebeple Endüstriyel UVC Cihaz Tipleri yazısında daha çok işletmelerde kullanılmaya uygun UVC lambalı cihazlardan bahsedeceğiz. Bu şekilde sizler de işletmeniz için en uygun UVC lambalı cihaz tipini belirleyebilir ve marka, model, fiyat araştırmasına başlayabilirsiniz. 

Endüstriyel UVC Lambalı Cihaz Tipleri 
UVC lambalı cihazlar endüstriyel kullanımda birkaç farklı tipte bulunabiliyor. Bu farklılıkların en önemli sebebi de kullanım amacı elbette. Hepsinden kısa kısa bahsedelim isterseniz: 

Havalandırma Sistemleri UVC Dezenfeksiyonu
Havalandırma Sistemleri UVC dezenfeksiyonu havada serbest olarak dolaşan bakterilerin, mikrop ve virüslerin öldürülerek etkisiz hale getirilmesinde kullanılır. 
Sistem kapalı bir kutu formundadır ve genellikle içinde bulunduğu odada, yüksek bir yere konumlandırılması gerekir. Kutunun bir tarafındaki fanlar odada bulunan havayı emerek cihaz içine alır, diğer taraftaki fanlar da bakteri ve virüslerden arındırılmış havayı odaya verir. 
Kutu içerisinde 20 ila 70 Watt arası güçte bir veya birden fazla UVC lambası mevcuttur. Bu lambalar cihazın içerisine alınan havadaki bakteri ve virüslerin DNA’sına zarar vererek üremelerini engeller ve bu da ölümlerine sebep olur. Bu tür sistemlerde dezenfeksiyonun etkili olabilmesi için genellikle 200 – 280 nanometre dalga boyunda UVC ışığı kullanılır. Ki bu konunda daha detaylı bilgiyi Ultraviyole Işık Nedir? Nerelerde Kullanılır? yazımızda bulabilirsiniz. 
Dezenfekte edilecek olan odanın büyüklüğüne göre lamba gücü seçilebilir hatta gerekiyorsa, çok büyük odalarda birden fazla cihaz kullanılabilir. 
Bu sistemlerin hava giriş ve çıkışlarının olduğu kısımlarda karbon filtreler de bulunur ki bu filtreler hem içeriye böcek gibi büyük cisimlerin girmesini engeller hem de UVC ışığının dışarı çıkmasını ve dolayısıyla odadaki insanlara zarar vermesini engeller. 
Kapalı kutu bir sistem olması sebebiyle havalandırma sistemleri UVC dezenfeksiyonu odada insanlar bulunurken de çalıştırılabilir. 
Nerelerde Kullanılır?: En basit haliyle içeride dolaşan havanın steril olması gereken yerlerde diyebiliriz. Daha spesifik olmak gerekirse; cafe ve restoranların hem mutfağı hem de müşterilerin oturduğu alanları, spor salonları, oteller, pansiyonlar, okullar, ofisler ve gıda üretimi yapılan her türlü işletme. 
Fiyatimbu ürün gamında yer alan Diatek Hysafe Air 300 ila 500 metreküp büyüklüğündeki odalarda ideal bir havalandırma sistemleri UVC dezenfeksiyonu çözümüyken, aynı ürünün daha ekonomik bir örneği olan Diatek Hysafe Eco 100 – 150 metreküplük alanlar için kullanılabilir. 

Yüzey UVC Dezenfeksiyonu
UVC lambalı cihaz, UVC lambalı cihazlar, UVC lambalı cihazlar ile dezenfeksiyon
Tavana, duvara monte edilmiş sabit UVC lambaları, kapalı kutu formundaki UVC lambalı yüzey temizleyiciler veya taşınabilir UVC lambalı cihazlar şeklinde birden fazla alternatifleri vardır. Yüzey UVC dezenfeksiyonu cihazları havalandırma sistemlerinde kullanılanlara göre daha basit yapıdadır. Aslında basitçe bir veya birden fazla UVC lambasından oluşur. 
Yüzey UVC dezenfeksiyonunda kullanılan UVC lambaları da 200 – 280 nanometre arası dalga boyunda UV ışığı yayarak bakteri ve virüslerin etkisiz hale getirilmesini sağlarlar. 
Temelde UVC lambası çalıştırılarak bir oda içerisindeki tüm yüzeylerin dezenfekte edilmesi sağlanır. Veya kapalı kutu formundaki UVC lambalı cihazlarda, herhangi bir ürün kutunun içerisine konur ve bir süre UVC ışığına maruz bırakılarak üzerindeki bakteri ve virüslerin öölmesi sağlanır. 
Eğer tavana ya da duvara monte edilen sabit bir model kullanılıyorsa uygulama sırasında odada insan bulunmaması gerekir. Taşınabilir bir UVC lambası kullanılıyorsa, cihazı kullanan kişinin koruyucu kıyafetler giymesi ve gözlerini de koruması en önemli güvenlik tedbiridir. Çünkü bu modeller kapalı kutu değildir, UVC ışığı tüm odaya yayılır. 
Ancak kapalı kutu formunda olan UVC lambalı cihazlar diğer ikisine kıyasla daha güvenlidir, uygulama sırasında odada insan bulunması da sorun olmaz. 
Gıda üretimi sektöründe UVC lambalı yüzey temizleme cihazları hem paketlemede ambalaj malzemelerinin dezenfeksiyonunda hem de gıda dezenfeksiyonunda kullanılabilir. Sadece, bu amaçla kullanılan UVC lambalı dezenfeksiyon cihazları spesifik olarak bu ihtiyaca yönelik boyutlarda, güçte ve şekilde üretilirler. 
Nerelerde Kullanılır?: Yüzey UVC dezenfeksiyonu cihazları da spor salonları, cafe, restoran, okul, otel, pansiyon gibi işletmelerde, buralarda yer alan ve insanların temas ettiği tüm yüzeylerin dezenfeksiyonunda kullanılabilir. 
Diatek bu konuda çeşitli boy ve güçte UV lambaları ile zengin bir ürün yelpazesine sahiptir. Bunun yanında Eurotech UVC DM 1 ve 2 modellerini de kapalı kutu UVC lambalı dezenfeksiyon cihazı olarak sizlere önerebiliriz. 

Su Arıtma UVC Dezenfeksiyonu
Gerek içme suyunun kendisi, gerekse içme suyu kullanılarak üretilen gıdalarda suyun dezenfeksiyonu için UVC teknolojisi en ideal çözümdür aslında. 
Çünkü kimyasal temizleyiciler köpüklenme, koku veya tortu oluşumu veya suyun tadında değişiklik yaratabilirler. UVC lambalı cihazlarla su dezenfeksiyonunda ise ne tat, ne koku ne de suyun kıvamında herhangi bir değişiklik olmaz. Yan etkisi olmayan dezenfeksiyon yöntemlerinden biridir. 
Birsey kullanım için çubuk formunda satılan su artıma UVC dezenfeksiyonu cihazları endüstriyel kullanımda bir tank içerisindeki UVC lambalarından meydana gelir. Basit ancak etkili bir sistemdir. 
Nerelerde Kullanılır? Restoran, cafe, gıda üretim atölyeleri gibi insanların yiyeceği veya içeceği gıdalara karıştırılan suyun kullanıldığı her yerde. 

NOT: Bu yazıyı yazarken hepacart.com sitesinden faydalanılmıştır. 

Ultraviyole teknolojisi ve UVC lambalı cihazlar hakkında tüm yazılarımızı okumak isterseniz: 

Ultraviyole Işık Nedir? Nerelerde Kullanılır?
UVC Işığı ile Covid-19'dan Korunma
UVC Alanında Son Keşifler 
Ev Tipi Antibakteriyel UVC Lambalı Cihazlar



Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha