3D Printing / 3 Boyutlu Yazdırma Teknolojisi İle Prototip Üretimi İçin En Uygun Materyaller Hangileri?

Yazar: Isil Arikan ,
Şubat 12, 2019
3D Printing / 3 Boyutlu Yazdırma Teknolojisi İle Prototip Üretimi İçin En Uygun Materyaller Hangileri?

3D Printing / 3 Boyutlu Yazdırma teknolojileri ile geçtiğimiz Eylül ayında geniş bir yazı dizisi hazırlamıştık. Her ne kadar bu konuyu çeşitli açılardan ele almış olsak da, çok zengin bir dünya olmasından dolayı bahsedilmesi gereken daha yüzlerce detay var. O yüzden bugün de prototip üretiminde bu teknolojinin kullanılması ve 3D printing / 3 boyutlu yazdırma teknolojileri ile prototip üretimi için en uygun materyallerin hangileri olduğundan bahsedelim. 

Eklemeli üretim aslında her alanda protoip üretimi için en ideal yöntem. Bu şekilde prototipler için geniş bir materyal seçeneğine ulaşmanın yanında zaman ve paradan kazanç da söz konusu. Hatta en önemli sebeplerden. Ancak bu faydaları sadece prototip üretirken en ideal materyalleri kullanarak elde edebiliyorsunuz. Peki sizin için en uygun materyaller hangileri?

Prototip Üretimi İçin En Uygun Materyal Seçiminde Önemli Kriterler 

Aslında sizlere herhangi bir materyal tavsiye etmeden önce bu seçimi yapabilmenizi sağlayacak olan kriterlerden bahsetmeliyiz. Zira en uygun materyal dendiğinde bu seçim, otomotiv sektöründeki prototipler ile inşaat sektöründekiler arasında veya tıpta kullanılan prototipler ile bambaşka amaçlarla kullanılanlar arasında farklı ideal materyallere götürüyor. 

3D Printer / 3D Yazıcı İçin Yazdırma Materyali Nasıl Seçilmeli? yazısında materyal seçiminde dikkate alınması gereken kriterlerden bahsetmiştik zaten. Özellikle prototip üretmek amacıyla 3D printing / 3 boyutlu yazırma materyali seçerken de aynı kriterler geçerli aslında. Ancak bir ekleme daha var, o da fiyat. 

Sektör ve amaç ne olursa olsun prototip üretimi için materyal seçerken fiyat önemli bir kriter. Kaldı ki prototip üretiminde 3D printing yöntemini tercih etmenizin sebeplerinden biri de maliyet değil mi? Bu konudan belki örnekler vererek bahsetmek daha yerinde olacaktır. 

Örneğin; metal bir ürünün prototipini de metalden üretmek ilk bakışta mantıklıdır. Ancak gerekli midir? Prototip fonksiyonel olmayacaksa veya metal olmasının herhangi bir zorunluluğu yoksa plastik materyaller de çok daha uygun fiyatlı bir seçenek olarak tercih edilebilir. 

3D Printing / 3 Boyutlu Yazdırma Teknolojisi İle Prototip Üretimi İçin En Uygun Materyaller

Aslında prototip üretiminde kullanılan materyalleri genel olarak plastik, resin ve metal olarak sayabiliriz. Elbette her türlü materyal kullanılabilir ancak çeşitli sektörlerde prototip üretiminde en sık tercih edilenler de bu 3 materyal. Bunlar içinde de detaya inmek gerekirse; 

Plastik

Poliamid bazlı plastik yazdırma materyalleri özellikle selective laser sintering metoduyla 3D printing / 3 boyutlu yazdırma işleminde kullanıldıklarında hem en uygun maliyetli hem de dayanıklı materyallerden. Ayrıca bu materyallerin geniş bir renk ve doku seçenekleri de mevcut. Dolayısıyla üretmek istediğiniz asıl ürün ne olursa olsun plastik materyallerle prototip üretimi (özel bir engel yoksa) en iyi sonuçları veren en ucuz yöntemdir. 

Resin

Aslında resin 3D printing / 3 boyutlu yazdırma teknolojileri içerisinde en hassas ve detaylı çalışmaların yapılabileceği materyallerden biri. Haliyle, ince işçilikli, detaylı prototip üretimlerinde tercih edilebilir. Öte yandan en ucuz materyal olduğunu söylemek biraz zor. Polyjet yazdırma teknolojileri ile birlikte resin materyali kullanıldığında ise maliyet en azından biraz düşürülebilir. 

Metal

Tüm yazdırma materyalleri arasında en pahalılarından olan metal ancak zorunlu durumlarda prototip üretiminde tercih edilebilir. Özellikle prototipi yapılan ürünün aslı da metal olacaksa ve prototipin de metal olması hayati önem taşıyorsa, örneğin havacılık gibi kritik sektörlerde kullanılacaksa metal materyaller tercih edilebilir. Burada ise maliyet düşürmek için binder jet yöntemi kullanılabilir. 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha