Nesnelerin İnterneti (IoT) VII: Giyilebilir Teknolojiler

Yazar: Isil Arikan ,
Nisan 16, 2018
Nesnelerin İnterneti (IoT) VII: Giyilebilir Teknolojiler


İlk olarak akıllı saatler sayesinde tanıştığımız giyilebilir teknolojiler kullanım alanını genişleterek hayatın her alanına girmeye başladı. Nesnelerin İnterneti dünyasının bu hacmen en küçük ancak işlevsel olarak en işe yarayan ve hatta belki de en çok konfor sağlayan üyesi giyilebilir teknolojiler ürün çeşitliliğini de hızla arttırıyor. Nesnelerin İnterneti Uygulamaları üzerine daha detaylı değindiğimiz yazı dizisinin bugünkü konusu da dolayısıyla “giyilebilir teknolojiler”. Lafı uzatmadan başlayalım isterseniz. 

 

Giyilebilir Teknoloji Nedir?

İnsanların giysi, aksesuar veya implat olarak vücutlarına taktıkları veya giydikleri akıllı cihazların tamamına giyilebilir teknoloji deniliyor. Günümüzde en yaygın örnekleri akıllı saatler ve fitness trackerlar (günlük koşu, adım sayıcı, kalori hesaplayıcı gibi fonksiyonları olan cihazlar) olan sektör son yıllarda hızla ürün çeşitliliğine de gitmeye başladı. Dolayısıyla yakın gelecekte insanın gerçekleştirdiği her bir fiziksel fonksiyona dair bir giyilebilir teknoloji ürünü olması, hatta tüm bunların tek bir cihazda toplanması çok da imkansız bir hayal sayılmaz. 

 

Giyilebilir Teknoloji Endüstrisinin Geçmişi, Bugünü ve Geleceği

Aslında giyilebilir teknoloji ürünleri hayatımıza 2010’lu yılların başında girdi. Her teknolojik gelişmede olduğu gibi yavaş sayılabilecek bir ivme ile başladı ancak gittikçe hızlanıyor. Statistica'nın araştırmasına göre 2016 yılında tüm dünyada 325 milyon adet olan giyilebilir teknoloji ürünlerinin 2021 yılına gelindiğinde 1 milyara ulaşması bekleniyor. İlgili tablo linki 

 

Aynı araştırmaya göre giyilebilir teknoloji ürünlerinin en iyi müşterisi ise Kuzey Amerika. 2014 yılında satılan 35 milyon adet giyilebilir teknoloji ürününün 23 milyonu, 2016 yılında ise 121 milyon ürünün 50 milyonu Kuzey Amerika’da satılmış. Kuzey Amerika’yı çok yakından takip eden bir diğer teknoloji meraklısı bölge ise Çin. İlgili tablo linki 

 

Ürünler arasında bir kıyaslama yapıldığında ise 2015 yılında akıllı saatler, fitness trackerlar ve diğer giyilebilir teknoloji ürünlerinin satış hacmi birbirine çok yakın, 15,4 milyar dolarlık satışı hemen hemen eşit miktarda paylaşmışlar. Ancak satış tahminlerine göre 2021 yılına gelindiğinde “diğerleri” dediğimiz akıllı saat ve fitness tracker dışında kalan ürünler pazarı ciddi oranda domine edecek gibi görünüyor. İlgili tablo linki 

 

Aslında görülen o ki akıllı saatler giyilebilir teknoloji ürünleri arasında pazara giriş için bir zamanlar ideal bir araçken, çok yakın bir gelecekte yerini teknolojinin diğer harikalarına bırakacak.

 

Giyilebilir Teknoloji Ürünlerinin Kullanım Amacı 

Peki aslında bu giyilebilir teknoloji ürünleri hangi derde deva oluyor? Aslında önemli olan da bu. Özet olarak söylemek gerekirse, bugün var olan ve yakın gelecekte satışa sunulması beklenen ürünlerin;

-          Moda ve trend takibi,

-          Sağlık ve sağlıkla ilgili vücut verilerinin takibi ve kontrolü, 

-          Parkinson, işitme güçlüğü gibi ciddi sağlık problemlerinin tedavisi ya da hayat kalitesinin arttırılması, 

-          Uyku, stres ve enerji seviyesi yönetimi, 

-          Navigasyon,

-          Medya ve iletişim

amaçlarıyla kullanılması gerekecek. 

 

Giyilebilir Teknoloji Ürünleri 

Bu alanda güncel olarak piyasada yer alan ürünler şimdiden çeşitlenmeye başladı bile. Akıllı saatleri artık herkes bildiği için örnek vermeyelim. Bunun dışında; 

Under Armour markası Gemini 3 RE Akıllı Ayakkabı modelini yakınlarda satışa sundu. Ayakkabının tabanına gömülen fitness tracker ile kullanıcının fitness datalarını ölçülüp kaydediliyor ve hedefe yönelik daha yüksek performansla çalışma amacıyla kullanılması planlanıyor. 

Fitbit’in Alta HR Bileklik ise tamamen uyku kalitesine odaklanmış bir ürün. Johns Hopkins, Stanford ve Arizona Üniversiteleri’ndeki uyku uzmanları ile yapılan çalışmalar sonucunda bileklik temelde kalp atışlarını ölçerek uykunun hafif, orta, derin ve REM aşamalarını belirleyip kaydediyor, ardından elde edilen bu data daha sağlıklı bir hayat için uyku kalitesinin geliştirilmesinde kullanılıyor. 

Vinaya’nın yakında piyasaya sunacağı Zenta Bileklik de kullanan kişinin duygu durumunu ölçerek metrik bir sisteme çevirecek. Mutluluk, mutsuzluk, kaygı gibi duygular bu şekilde ölçümlendiğinde bu duygular üzerinden hayat kalitesinin arttırılması bekleniyor. 

Ünlü hazır giyim markası Top Shop ile Loomia’nın işbirliği ise bambaşka bir ürün ortaya çıkarmaya hazırlanıyor. Beklenen ürünle ilgili bilinenler şimdilik akıllı kumaş teknolojisiyle üretileceği ve ürünün ısıtma özelliğinin olacağı. Ancak henüz piyasaya çıkmadığı için başka neler olabilir hep birlikte göreceğiz. 

Bu arada Fitbit bir başka giyilebilir teknoloji ürününü de çıkarmak üzere. Yüzük ve saat şeklindeki ürünlerle artık kredi kartı ödemeleri de yapılabilecek.

Nesnelerin İnterneti serisindeki diğer yazılarımızı okumak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz: 
Nesnelerin İnterneti I: Giriş ve Tanımlamalar 
Nesnelerin İnterneti II: IoT Cihazları
Nesnelerin İnterneti III: IoT Uygulamaları
Nesnelerin İnterneti (IoT) IV: Akıllı Ev Teknolojileri
Nesnelerin İnterneti (IoT) V: Akıllı Şehirler 
Nesnelerin İnterneti (IoT) VI: Bağlantılı Arabalar
Nesnelerin İnterneti VIII: Endüstriyel İnternet (IIoT)    


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha