Nesnelerin İnterneti (IoT) V: Akıllı Şehirler

Yazar: Isil Arikan ,
Nisan 10, 2018
Nesnelerin İnterneti (IoT) V: Akıllı Şehirler


Nesnelerin İnterneti teknolojisinin hayatın her alanında kendine uygulama olanakları bulduğundan, bu alanlarda zaman ve enerjiden tasarruf sağlayarak hayatı kolaylaştırdığından Nesnelerin İnterneti III: IoT Uygulamaları yazısında bahsetmiştik. Aslında şimdi de ilgili yazıda özetle bahsettiğimiz uygulama alanlarından birine daha detaylı değinelim istiyoruz. Konu “Akıllı Şehirler”. 

 

Akıllı Şehir Nedir ve Neden Gereklidir?

İçinde yaşayanların yaşam kalitesini arttıran, daha güvenilir, saf ve sürdürülebilir doğal kaynak kullanımı sağlayan, bunu da daha düşük maliyetlerle gerçekleştiren şehirler “akıllı şehir” olarak tanımlanıyor. Bunun “nesnelerin interneti” ile ne ilgisi var diye soracak olursanız; bir şehri akıllı şehir yapabilmek için gerekli olan, altyapının nesnelerin interneti kullanılarak kurgulanıyor ve uygulanıyor olması diyebiliriz. 

Akıllı şehir sistemleri aslında sadece o şehirde yaşayan vatandaşların hayat kalitesini arttırmakla kalmıyor aynı zamanda operasyonel faaliyetleri kolaylaştırarak şehrin endüstriyel gelişimine, dolayısıyla zenginliğine de katkıda bulunuyor.

Aslında akıllı şehirler şu anda kulağa “lüks” gibi gelse de, ülkemizde İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir, yurt dışında herhangi bir metropol gibi ülke ekonomilerinin büyük bir kısmına yön veren, üreten ve değer yaratan şehirler için bir gereklilik. Zira bu tarz şehirlerde yer alan kalabalık popülasyon daha konforlu, zamandan ve kaynaklardan daha çok tasarruf eden bir hayat tarzı ile ekonomiye can veremeye devam edebilir. 

 

Bir Şehri Akıllı Şehir Yapan Faktörler Nelerdir? 

Aslında şehirler ulaşım, enerji kaynakları, altyapı, sosyal hayat, ticaret ve güvenlik gibi birden fazla bileşenden oluşuyor. Akıllı şehirlerde ise bu bileşenlerin hemen hepsi için nesnelerin interneti temelli çözümler üretiliyor. Bu bağlamda bir şehri akıllı şehir yapan faktörleri;

-          Trafik, güvenlik, temizlik gibi konforla ilgili konularda teknoloji kullanımı,

-          Akıllı binalar,

-          İçme suyu ve diğer şebekeler, enerji gibi konularda sürdürülebilirlik,

-          Ulaşım ve yol altyapılarında uzun vadeli inovasyon

olarak sıralayabiliriz.

 

Tüm Dünyadan Akıllı Şehir Örnekleri 

Aslında günümüzde herhangi bir şehir için tam olarak “akıllı şehir” demek zor ancak bu konuda son derece iddialı çalışmalar yürüten ve uygulamaya alan şehirler mevcut. Kısaca bunlardan da bahsetmek gerekirse; 

 

Singapur

2014 yılında Başbakan Lee Hsien Loong tarafından ilan edilen ve kenti dünyadaki ilk akıllı şehir olarak tanımlayan uygulama kapsamında şehrin her köşesine yerleştirilen kameralar ile adım adım; 

-          Trafik yoğunluğu,

-          Genel temizlik oranı,

-          Sigara içilmesi yasak olan alanlarda sigara kontrolü, 

-          Pencerelerden çöp atma

Gibi faaliyetler kontrol edilmeye başlanmış. Bu Singapur’un akıllı şehir olması yolunda küçük bir adım sadece. Ayrıca “Virtual Singapore” isimli dinamik bir 3D şehir modeli ile kentte yapılacak herhangi bir düzenlemenin (örneğin acil bir durumda herhangi bir bölgenin boşaltılması gibi) modellemesi yapılarak bunun sonucundaki olasılıkların öngörülmesi hedefleniyor. 

 

Barselona

Barselona akıllı şehir olma yolunda öncelikli olarak trafik sorununa odaklanan kentlerden. Sensörler yardımıyla trafik yoğunluğunun kontrolü sağlanırken teknoloji alternatif çözümler üretmede de kullanılıyor. Bununla birlikte İspanya’nın en önemli kentlerinden Barselona akıllı sokak lambaları, akıllı prizler, akıllı park etme sistemleri ile nesnelerin internetini şehir hayatının hemen her alanına yavaş yavaş entegre ediyor. Çevre ve gürültü kirliliğini ölçüp kontrol etmede kullanılacak olan sensörler ise kentin bu konuda en yeni adımı. 

 

San Francisco

Aslında Kuzey Amerika’da akıllı şehir sistemlerine ilk yatırımı yapan San Francisco bu konuda biraz geriden geliyor. Şehrin en büyük yatırımı akıllı park etme (sensörler aracılığıyla park yerlerinin kullanımı, rezervasyonu ve bu alanda elde edilecek olan tasarruf) ile başlamış ve toplu taşıma özelinde planlanan yatırımlarla devam ediyor. 

 

Oslo

Aslında Oslo bir Kuzey Avrupa kentinden beklenebileceği şekilde akıllı şehir olma yolundaki adımlarını çevresel duyarlılık ile başlatmış. Kent nesnelerin interneti ve teknoloji kullanımıyla karbon emisyonu seviyesini 2020 yılında %50 oranında, 2030’a gelindiğinde ise %95 oranında azaltmayı hedefliyor. Bu yoldaki en önemli adım ise yakın gelecekte tüm kişisel araçların trafikten men edilerek, insanları toplu taşıma kullanmaya yönlendirmek olması bekleniyor. Diğer akıllı şehirlerdeki gibi akıllı park etme, akıllı prizler ve sensörler yardımıyla şehir ışıklandırmasının yönetilmesi gibi gelişmeler Oslo’nun akıllı şehir olma yolunda uyguladığı diğer adımlar. 

 
Nesnelerin İnterneti serisindeki diğer yazılarımızı okumak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz: 
Nesnelerin İnterneti I: Giriş ve Tanımlamalar 
Nesnelerin İnterneti II: IoT Cihazları
Nesnelerin İnterneti III: IoT Uygulamaları
Nesnelerin İnterneti (IoT) IV: Akıllı Ev Teknolojileri
Nesnelerin İnterneti (IoT) VI: Bağlantılı Arabalar 
Nesnelerin İnterneti (IoT) VII: Giyilebilir Teknolojiler 
Nesnelerin İnterneti VIII: Endüstriyel İnternet (IIoT) 

 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha