
Nesnelerin İnterneti I: Giriş ve Tanımlamalar yazısında Nesnelerin İnterneti ile tanışmamız 1999 yılına gidiyor demiştik ancak bu tabii ki sadece kavramla tanışmamız. Oysa ki bu sistemin ilk uygulamaları 1980 yılına kadar uzanıyor. Carnegie Melon Üniversitesi’nin kafesinde yer alan bir Coca Cola otomatı ilk akıllı IoT cihazı olarak örnek teşkil ediyor. Cihazı programlayanlar internet aracılığıyla makinenin stoğunu, yeni ürün eklenip eklenmemesi gerektiğini cihazın başına kadar gitmelerine gerek olmadan görebiliyorlardı. Bugün düşündüğümüzde basit, ancak 1980 yılına göre devrim niteliğinde bir uygulamaydı. Oysa artık Nesnelerin İnterneti günlük hayatı hızla değiştiriyor. Üstelik bambaşka bir yaşam stili yaratmaya da aday. Ev, ofis, sokaklar, parklar bu sistemin kullanılmaya başlandığı alanlardan. Elektrikli ev aletleri, ışık veya kilitler gibi kullanım alanları, daha az enerji tüketimi, daha güvenli bir çevre gibi sebeplerle artık IoT teknolojileri ile yönetiliyor.
Nesnelerin İnterneti ile hayatı kolaylaştırmak isteyen bireysel bir tüketici de olsanız, şirketinizin faaliyetlerini bu IoT yardımıyla sürdürmek isteyen bir profesyonel de olsanız başlangıç yapmak önemli. O yüzden IoT ile ilgili yazı dizisinin bu ikincisi yazısında sizlere en çok kullanılan Iot cihazlarından bahsedeceğiz.
Akıllı Kapı Kilitleri
Herhangi bir iş yeri veya ev için son derece güvenli bir çözüm olan akıllı kapı kilitleri erişim kontrolü özellikleriyle öne çıkıyor. Mobil uygulamalarla kapıyı uzaktan kilitlemek, açmak, bu erişimi başka kullanıcılarla paylaşmak gibi önemli özellikleri yanında, Blutooh veya NFC gibi yakınlık sensörleriyle kullanıcı kapıya yaklaştığında kilit otomatik olarak da açılabilir. Aslında bu anahtar taşımaya veda anlamına da gelebilir.
IoT teknolojilerinin en yaygın kullanıldığı alanlardan biri olan akıllı kapı kilitlerini üreten pek çok marka var. LockState RemoteLock, Schlage Sense, Kwikset Kevo, Danalock, Lockitron Bolt, August, Yale Assure Lock bunlardan sadece bir kısmı.
Anahtar Bulucular
Adında anahtar bulucu geçiyor ama televizyon kumandası, cüzdan gibi de pek çok küçük objeyi bulmanıza yardımcı olacak bir cihaz. Ki sanırım hepimiz bunları zaman zaman kaybediyor, bir yerde unutuyor ve saatlerce arıyoruz. Hatta cep telefonları çıktıktan sonra, evin içinde kaybettiğimiz telefonu çaldırarak aramaya alışkın olduğumuz için “keşke bunun aynısını anahtar, cüzdan kaybedince de yapabilsek” diyenleriniz de olmuştur. İşte akıllı anahtar bulucular bunun için birebir.
Bu cihazlar kısa mesafeli sinyaller ya da Bluetooh aracılığıyla anahtar, cüzdan, kumanda gibi cihazlarınıza, daha doğrusu eşyalarınıza yerleştireceğiniz sensörlere bağlanır ve bunlardan uzaklaştığınızda (sesli) sinyal vererek uyarır. Hatta bazıları GPS kullanarak uzaklaştığınız objenin yerini bulmanıza da yardımcı olur.
Chipolo, Linquet, Tracker Tags, XY Tag, Lapa 2, Tile, Duet by Protag ve MYNT son dönemde piyasa sürülen ve en sık tercih edilen markalardan.
Akıllı Termostat
Akıllı termostatlar ise evinizin ısıtıcı sistemiyle veya kliması ile birlikte çalışarak rutin programınıza göre iklimlendirmeyi ayarlar. Normal termostatlardan farkı ise şu; akıllı termostatları bir hafta civarında kullandıktan sonra herhangi bir ayarlama yapmanıza gerek kalmaz. Sizin sıcaklığı düşürdüğünüz, arttırdığınız saatleri kaydeder ve sonrasında gerekli ayarlamayı yapar.
Akıllı termostatlar farklı markalarda bulunmakla birlikte en güncel olanı Nest firmasının Öğrenen Termostat’ı.
Akıllı Ampüller
Yerinizden kalkmadan evin farklı odalarındaki, belki bahçedeki ışıkları açıp katapabilseniz, hatta bunu evde değilken bile yapabilseniz... Ne güzel olur. Böylece evden birkaç günlüğüne ayrıldığınızda oluşan “acaba ışıkları açık unuttum mu” gerginliği de son bulur.
IP ile etkinleştirilen ve uzaktan herhangi bir internete bağlı cihazla durumunu gözlemleyip, açıp kapatabileceğiniz ampüller ile VLC teknolojisi yardımıyla data transferi yapılan LED ampüller gibi iki farklı seçeneğin olduğu akıllı ampül sektöründe Philips Hue, LIFX ve Flux Bluetooth Bulb lider markalar.
Akıllı Havalandırma
Isıtma, soğutma ve havalandırma belki de en çok enerji tüketen ev ve ofis cihazlarının başında geliyor. Sensörler yardımıyla havalandırmayı otomatize etmek ve bu şekilde enerjiden tasarruf etmek ise IoT teknolojilerinin en güzel çözümlerinden biri. Sensörler ile odadaki hareketi ve insan olup olmadığını gözleyen sistem, arzu edilen sıcaklık seviyesini ve havalandırmayı da buna göre ayarlıyor.
Flair Smart Vent, Mistbox, Keen, Ecovent, Sensibo ve Ambi Climate da akıllı havalandırma sistemleri adına en çok tercih edilen markalardan.
Akıllı Evler
Aslında birden fazla üründen oluşan IoT sistemleri akıllı evleri oluşturuyor. Bir ağ üzerinden birbirine ve evin sahibi olan sizin mobil cihazınıza bağlı olan buzdolabı, klima, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi cihazlar uzaktan görülebilir, kontrol edilebilir ve yönetilebilir oluyorlar.
Nesnelerin İnterneti ile ilgili günümüzde en çok kullanılan cihazlardan bahsettik ancak teknoloji hızla ilerlerken IoT sistemlerine de yeni cihalar ekliyor. Bu konuda en çok tercih edilen IoT Uygulamalarından da Nesnelerin İnterneti III – IoT Uygulamaları yazısında bahsedelim. Bu serinin diğer yazılarına da aşağıdaki linkler aracılığıyla ulaşabilirsiniz:
Nesnelerin İnterneti (IoT) IV: Akıllı Ev Teknolojileri
Nesnelerin İnterneti (IoT) V: Akıllı Şehirler
Nesnelerin İnterneti (IoT) VI: Bağlantılı Arabalar
Nesnelerin İnterneti (IoT) VII: Giyilebilir Teknolojiler
Nesnelerin İnterneti VIII: Endüstriyel İnternet (IIoT)