Çalışanlarınıza Veya Müşterilerinize Kurumsal Hediye Seçme Rehberi

Yazar: Isil Arikan ,
Kasım 17, 2017
Çalışanlarınıza Veya Müşterilerinize Kurumsal Hediye Seçme Rehberi


İster müşteri veya tedarikçiniz ister çalışanınız için, kurumsal hediye verirken doğru hediyeyi seçmek ve doğru bir yol ile vermek çok önemli. Hatta hediyeyi veren ve alan coğrafi olarak çok farklı yerlerde de olsa doğru hediye her zaman işe yarar. Kötü bir seçime örnek olarak; artık hemen her işlemi bilgisayar veya tablet bilgisayarda yapmaya alışmış olan birine dolmakalem hediye ederseniz muhtemelen hediyeniz çekmecede durmaya mahkum olacak diyebiliriz. 

5 Soruda Kurumsal Hediye Nedir ve Neden Verilir yazısında kurumsal hediye vermenin faydalarından bahsetmiştik. İşte o faydaları elde edebilmeniz için hediye seçiminde de titiz olmanız gerekiyor. Bunun için dikkat edilmesi gereken kriterleri ise 6 başlıkta topladık. 

 

1.    Kurumsal Hediye Kullanışlı Olmalı

Başlıkte verdiğimiz dolmakalem örneğinden “dolmakalem kullanışsız bir hediye” sonucu çıkmamalı. O sadece verilen kişinin kullanabileceği bir ürün değildi ancak bu tarz kalemleri kullanan başka insanlar var. Dolayısıyla kurumsal hediye seçerken hediyenin alıcı açısından da faydalı olması işine yaraması gerekiyor. 

Belirli bir kişiye kurumsal hediye alırken aslında nispeten daha kolay karşılanır bir kriter bu, çünkü hediye verilecek kişinin tercihlerini biliyorsanız ona uygun seçim yaparsınız. Ama ya bir grup insana kurumsal hediye vermeniz gerektiğinde?

Bir karşılaştırma yapalım. Çalışanlarınıza, ya da sürekli iş yaptığınız bir müşterinizin çalışanlarına, başka bir deyişle birden fazla kişiye, kurumsal hediye alacaksınız. Kupa, kalem gibi bir ürün mü tercih etmelisiniz yoksa cep telefonlarını mobil olarak her yerde şarj edebilecekleri birer powerbank mi? Hangisinin herkes tarafından kullanılma ihtimali daha yüksek? 

 

2.    Kurumsal Hediyeler Logolu Olmalı

Önceki yazıda nadiren verilen pahalı kurumsal hediyeler için mutlaka logolu olmalıdır demiştik. Ancak bunu her fiyat aralığından kurumsal hediye için geçerli diye düşünebilirsiniz. Bu, verilen hediyenin nereden geldiğini alıcıya sürekli hatırlatmanın en kibar yollarından biri ve eşsiz bir pazarlama yöntemi. 

 

3.    Kurumsal Hediye Kişisel Olmasa da Kişiselleştirilmeli

Başlık garip bir cümle oldu ama anlatınca ikna olacaksınız. Eğer üst düzey bir yöneticiye veya ekstrem bir durumda herhangi bir tek kişiye kurumsal hediye almıyorsanız herkesin tercihine uygun ayrı ayrı hediyeler almanız imkansız. Ancak topluca aldığınız hediyeleri verirken, içine kişisel bir not koymanız hediyeyi kişiselleştirmeye yeter. Binlerce kişiden bahsetmiyorsak eğer, grup sayıca ne kadar büyük olursa olsun sadece o kişiye özel birkaç cümle yazmanın, hatta bunu mümkünse el yazısı ile yazmanın faydası tahmin edebileceğinizden de büyük.  

 

4.    Kurumsal Hediyelerin Zamanlaması Çok Önemli 

Düşünsenize bir müşteriniz size yılbaşı hediyesi gönderiyor ancak yılbaşına öyle birkaç gün değil, daha 3 hafta var. Sanki biraz “gönderelim de kurtulalım şu dertten” der gibi. Ya da çalışanlarınıza standart doğum günü hediyesi uygulaması getirdiniz, her çalışanınız doğum gününde şirketten hediye olarak powerbank alıyor ancak zamanlama sık sık karışıyor. Bazıları zamanında alırken bazıları doğum gününden 3-4 gün sonra alıyor. Başka bir örnek; yeni ve büyük bir projeye başladığınız bir müşterinize vereceğiniz kurumsal hediyeyi anlaşma tarihinden 2 hafta sonra göndermişsiniz. 

Hepsinin ortak özelliği çok açık değil mi? Kurumsal hediye özensiz bir tutumla veriliyor. Bu da beklediğiniz faydaları getirmesinin zor olduğunu anlamına geliyor. 

 

5.    Kültürel Farklılıklara Dikkat Etmelisiniz 

Daha çok müşterilere kurumsal hediye seçerken dikkat edilecek bir kriter kültürel farklılıklar. Özellikle de bu müşteri başka bir ülkede yaşıyorsa. Ancak Türkiye içinde bile sosyokültürel yapı o kadar çeşitli ki. Dolayısıyla kurumsal hediyeler seçilirken, hediyeyi vereceğiniz kişi ya da kişilerin sosyokültürel yapısına hakim olmak ve onları kızdıracak veya incitecek ürünler seçmemeye dikkat etmek gerekir. 

İslami değerlere sahip bir müşteriye yılbaşında şampanya göndermek veya hediye/rüşvet konusunda katı ahlaki değerlere sahip bir ülkede yaşayan müşteriye pahalı bir hediye göndermek bu tarz yanlış seçimlere birer örnek. Yanlış bir hediye verdiğiniz için bir müşterinizi kızdırmak en son isteyeceğiniz şeydir muhtemelen. 

 

6.    Bütçe

Tabii ki bütün satın alma işlemlerinde olduğu gibi kurumsal hediyeler konusunda da bir bütçeniz olmalı. Elbette müşterilerinize, çalışanlarınıza veya tedarikçilerinize en iyisini hediye etmek istiyorsunuz. Ancak bu sonsuz bir harcama gücü anlamına gelmiyor. Dolayısıyla kurumsal hediye operasyonunuz için işin başında bir bütçe belirlemeniz ve buna sadık kalmanız gerekiyor. Ucuz ve ucuz olduğu için hiçbir işe yaramayacak hatta belki itici olabilecek hediyelerden kaçınmanız gerektiği gibi bütçenizi aşan seçeneklerden de uzak durmalısınız.


Herhangi bir sebeple kurumsal hediye vermeyi planlıyor ancak bunun ne olması gerektiği ile ilgili fikir edinmek istiyorsanız Çalışanlarınıza veya Müşterilerinize Verebileceğiniz En Güzel 6 Kurumsal Hediye yazımızı okuyabilirsiniz. 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha