RESTAURANT, CAFE İŞLETME REHBERİ – BİR RESTAURANT AÇMADAN ÖNCE BİLMENİZ GEREKENLER II

Yazar: Isil Arikan ,
Ekim 05, 2017
RESTAURANT, CAFE İŞLETME REHBERİ – BİR RESTAURANT AÇMADAN ÖNCE BİLMENİZ GEREKENLER II


RESTAURANT, CAFE İŞLETME REHBERİ – BİR RESTAURANT AÇMADAN ÖNCE BİLMENİZ GEREKENLER I yazısında hedef kitleniz, vereceğiniz servis türü ve iş planınızdan bahsetmiştik. Kaldığımız yerden devam edelim ve diğer önemli adımları inceleyelim. 

 

4.      LOKASYON

Belki zaten aklınızda bir lokasyon fikri var ve restaurant açma işine başlarken düşünceniz bile “ahh şurada bir lokantam olsaydı” şeklinde. Ancak eğer bu durumda değilseniz, hala bir lokasyon seçmeniz gerekiyor. İşletmeniz için lokasyon seçerken göz önünde bulundurmanız gereken kriterleri listelersek; 

-          Müşteri trafiği

-          Rakip işletmelerin yoğunluğu

-          Size müşteri sağlayacak diğer işletmelerin (mağazalar, iş yerleri, oteller, evler, okullar gibi) varlığı 

-          Kira oranları

Elbette hepimiz, müşteri trafiğinin en yoğun olduğu yerde, ama çok da fazla rakip olmayan ve üstelik sanki şehir dışındaymışcasına ucuz kiralarla bir mekan bulmak isteriz. Bu da gerçek olamayacağına göre, en doğru adım tüm bu bileşenlerin ideal kombinasyonunu sağlamak. 

Burada en önemli nokta; ne olursa olsun insan trafiği kriterinden vazgeçmemenizdir. Eğer geleceğe yönelik bir yatırım yapmıyorsanız, ne kadar ucuz olursa olsun müşteri trafiğinin düşük olduğu lokasyonlardan uzak durmanızı öneririz. 

Kira oranlarının yüksek olması da elbette tercih edilmez ancak buna bir çözüm üretebilirsiniz. Ya da rakip işletmeler yoğunsa, onların sunmadığı bir yemek grubunu veya sunmadığı bir servisi sağlayabilirsiniz. Ancak, trafiğin düşük olduğu yerlere müşteri çekebileceğinizi düşünmeniz, eğer çok sıradışı bir şey sunmuyorsanız, işin başında intihar etmekle eşdeğerdir. 

 

5.      MENÜ

Müşterilerinize sunacağınız yemek türüne çok daha önce karar vermiştiniz. Ancak listenizde hangi yemekler olacak? 

-          Eğer yemekleri kendinizin yapacağı bir işletme kurmayı düşünmüyorsanız, yani bir ahçı tutacaksanız, menüyü ahçı ile beraber seçmelisiniz. 

-          Bir diğer nokta; menünüz esnek olmalı. Zaman içerisinde, müşterilerinizin tercihlerine göre yeni yemekler ekleyebilmeli, fazla tercih edilmeyenleri listeden çıkarmalısınız. 

-          Menünüz, kolay okunabilmesi açısından “başlangıçlar, ara sıcaklar, ana yemekler, tatlılar gibi” alt gruplara ayrılmış olmalı. 

-          Bir müşteri sipariş verdiğinde söyleyeceğiniz en son şey “pardon efendim, bugün o yemeği veremiyoruz” demektir. Dolayısıyla menünüzde yer alan yemekleri seçerken, her gün sağlayabileceğiniz yemekler olmasına dikkat etmelisiniz. Mevsimsel sebeplerden dolayı bazı seçenekleri belirli dönemlerde sunamayacaksanız, bunu menüde mutlaka belirtmelisiniz.   

-          Menüde yer alan yemeklerin içerisindeki malzemelerin tamamını açıkca, ancak çok da uzatmadan yazmalısınız. Ülkemizde çok da dikkat edilmeyen bir konu var, o da alerji. Bir müşterinizin seçtiği yemeğin içerisinde yer alan bir malzemeye alerjisi varsa ve sağlık problemleri yaşarsa, bu karşınıza yasal bir sorun olarak çıkabilir. 

 

6.      EKİP

Ne kadar küçük bir restaurant veya cafe açarsanız açın, tek başınıza çalışmanız çok büyük bir risk. Dolayısıyla bir veya birden fazla eleman işe almanız gerekiyor. Doğru ekibi kurmanızın yolu da ihtiyaçlarınızı en baştan belirlemenizden, başka bir deyişle aşağıdaki konularda düşüncelerinizini netleştirmenizden geçiyor:

-          Ahçı ihtiyacınız var mı? Restaurantınızın servis vereceği saatleri ve günleri de düşünerek vardiyalı çalışacak 1 veya 2 ahçı ihtiyacınız olacaktır. 

-          Kaç adet garson ve komi ihtiyacınız var? Burada da önemli olan, masa sayınız ve servis verdiğiniz gün ve saatlerdir. 

-          Çalışanlarınız için ayırdığınız bütçe ne kadar? Dolayısıyla her bir çalışana ne kadar ödeyebileceksiniz? 

-          Çalışanlarınızın oturduğu yerler işletmenize kolay ulaşabilecekleri lokasyonlar olmalı.    

-          İşletmenizin türüne, müşteri kitlenizin beklentilerine göre de tecrübesiz veya ne kadar tecrübeli çalışanlara ihtiyacınız olduğunu da belirlemelisiniz. 

 

7.      SİGORTA VE YASAL PROSEDÜRLER

Aslında serinin ilerleyen yazılarında bu konuyu çok daha detaylı inceleyeceğiz ancak en baştan da belirtmekte fayda var. Yasal mevzuatlara uyum kapsamında alkol ve/veya yeme içme lisansları almanız gerekecek. Aynı zamanda işletmenizi sigorta da ettirmek isteyebilirsiniz. Bu yüzden en baştan maliyetlerini araştırıp bütçenize eklemelisiniz. 

8.      REKLAM VE TANITIM

Servis ve ürün satan tüm işletmelerin olduğu gibi sizin de restaurantınızı tanıtmaya ihtiyacınız var. Bütçeniz doğrultusunda;

-          Radyo, televizyon, gazete, dergi gibi araçlarla reklam vermek

-          Sosyal medyada, sadece hedef kitlenize yönlendirilen ücretli reklamlar vermek

-          Sosyal medyada ücret ödemeden (instagram, facebook sayfası açarak) tanıtım yapmak

-          Yakın çevre ve işyerlerine broşürler bırakmak

-          yemeksepeti.com gibi sitelere üye olmak

-          Kampanya ve promosyonlar yaparak bunların tanıtımını yapmak

Seçenekleriniz arasındadır. 

 

Serinin ilk iki yazısında, restaurant ve cafe açmak isteyen girişimciler için, biraz da özet olarak tüm adımları listeledik. Diğer yazılarda ise daha detaylı bir şekilde burada bahsettiğimiz konuları ve restaurantınızı açtıktan sonra işletirken dikkat edilmesi gereken noktaları inceleyeceğiz. 

Restaurant, cafe işletme rehberi dizisindeki diğer yazıları okumak için: 
RESTAURANT, CAFE İŞLETME REHBERİ – BİR RESTAURANT AÇMADAN ÖNCE BİLMENİZ GEREKENLER I
RESTAURANT, CAFE İŞLETME REHBERİ – 9 MADDEDE YATIRIM VE İŞLETME MALİYETİ 
RESTAURANT, CAFE İŞLETME REHBERİ – YASAL SÜREÇLER VE PERFORMANS YÖNETİMİ
RESTAURANT, CAFE İŞLETME REHBERİ – RESTAURANT İŞLETMECİLİĞİNİN 9 PÜF NOKTASI

 

   


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha