RESTAURANT ve CAFELER İÇİN 5 ADIMDA HAVALANDIRMA SİSTEMİ KURMA REHBERİ - I

Yazar: Isil Arikan ,
Eylül 15, 2017
RESTAURANT ve CAFELER İÇİN 5 ADIMDA HAVALANDIRMA SİSTEMİ KURMA REHBERİ - I

Bir restaurant veya cafe işletmek keyifli ancak son derece zor bir iştir. Sanırım bunu hepimiz kabul ederiz. Servis ve müşteri memnuniyeti bir yana, işletme sahiplerinin yiyeceklerin doğru koşullarda saklanması, pişirilmesi ve sunulması için en uygun ekipmanlara ihtiyacı vardır. Tabii bu ekipmanların da en uygun koşullarda çalışması gerekir. Endüstriyel havalandırma sistemleri ve davlumbazlar bu koşulları sağlayan yegane araçlar olup, havadaki kirlilik, koku, karbonmonoksit gibi istenmeyen ürünleri süzerek dışarı atıp yerine taze ve temiz hava gelmesini sağlarlar. Tabii restaurant büyük de olsa, küçük de olsa uygun havalandırmayı sağlamak, sürekli çalışan bir mutfağın büyük miktarda hava değişimine ihtiyaç duymasından dolayı, biraz zor ve karmaşık bir hal alır. 

Biz de bu yazı dizisinde işletmeler için havalandırma sistemlerini tüm detaylarıyla inceleyerek sizlere kuracağınız sistem ve alacağınız ekipmanlar konusunda yardımcı olmaya çalışacağız. İsterseniz işe havalandırma sistemlerini tanıyarak başlayalım.

 

1.HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ

En genel hatlarıyla havalandırma sistemleri davlumbaz, hava çıkış kanalı, fan sistemi ve içeriye taze hava girmesini sağlayan araçlardan oluşur. Sistemin yangın talimatlarına da ayrıca uyumlu olması gerekir. 

Davlumbazlar ısınan havayı alıp filtreler yardımıyla temizleyen ekipmanlardır. Hava çıkış kanalı ise kiri, yağı ve kirli buharı davlumbazdan fanlara ileten parçadır. Ve son olarak fanlar da havayı sirküle ederek bu kiri, yağı ve buharı bina dışına ileten araçlardır. Tüm bu ekipman ve araçların birlikte uyumla çalışması havalandırma sistemlerini meydana getirir. 

 

2.HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ KURULURKEN SORUMLULUK DAĞILIMI

Çok önemli bir fonksiyonu bulunması ve karmaşık yapısından dolayı işletmelere havalandırma sistemleri kurup sağlıklı işlemesini sağlamak birkaç kişinin birlikte çalışmasını gerektirir. Keşke öyle olsa ama bu işlem bir mağazaya gidip şöyle en kalitelisinden bir aspiratör alayım şeklinde olmuyor. Peki o zaman nasıl bir çalışma gerekiyor?

-          Mimar ticari bir işletmenin mutfak da dahil olmak üzere tamamından sorumludur. Havalandırma sistemiyle ilgili sorumluluklarının arasında da işletmenin bulunduğu binanın yönetimiyle iletişimin sürdürülerek sistemin yangın talimatlarına uyumlu olmasının sağlanması yer alır. 

-          Mühendisler ise ülkemizde genellikle uygulama firmaları tarafından istihdam edilerek havalandırma sisteminin kanalları, boruları ve yangın detektörlerinin en verimli şekilde tasarlanmasından sorumlu olurlar. 

-          Uygulama firmaları işletme mutfağı için tasarlanıp planlanan sistemin kurulmasından sorumludur. 

-          İşletme sahibi de havalandırma sisteminin ve ekipmanlarının sağlıklı çalışabilmesi için gerekenleri sağlamalıdır.  

 

3.HAVALANDIRMA SİSTEMİ EKİPMANLARI

A. DAVLUMBAZ

Havalandırma sistemlerinin görünen yüzü, ve bir o kadar da önemli parçası davlumbazlardır. İşletmeniz için davlumbaz satın alırken pek çok kriteri göz önüne almalısınız; filtre tasarımı, boyutu ve materyali, diğer ekipmanlarınızın ürettiği belirli türdeki atıkları temizleme kapasitesinin olup olmaması, kirli ve kötü kokan havayı işletmenizden dışarı atma şekli, kurulum ve işletme maliyetleri gibi. Ancak bu kriterleri ölçebilmeniz için de farklı davlumbaz türlerini tanımanız gerekir. Sizlere davlumbazları fonksiyonuna göre ve yerleşim şekline göre olmak üzere sınıflandırarak tanıtabiliriz. 

Fonksiyonel olarak

-          Isı çeken davlumbazlar yüksek ısı üreten diğer mutfak ekipmanlarından duman ve koku çekerler. 

-          Yağ çeken davlumbazlar ise ısının yanında yağ, kir ve is de çekerler. Kızartma türü yiyeceklerin sıklıkla hazırlandığı mutfaklar için şarttır. 

Yerleşimine göre 

-          Kabinaltı davlumbazlar mutfak dolaplarının altına yerleştirilir ve içindeki kanallar yoluyla kiri ve dumanı dışarı atar. Pek çok modelinde kapakçık çekilerek daha geniş bir çekim alanı sağlanabilir ve dolaplar böylece buhar ve yağdan korunur.


 

 

-          Duvar tipi davlumbazlar yukarıda mutfak dolabının bulunmadığı alanlarda kullanılır.


 

 

 

-          Ada davlumbazlar ise direkt tavana asılırlar ve etraflarında da bir dolap veya duvar olmadığı için pişirme ekipmanından çok daha geniş olabilirler.


 

 

-          Dikey davlumbazlar duman ve buharın yönünü değiştirerek zeminin altına döşenmiş kanallar vasıtasıyla dışarı atılmasını sağlarlar. Öte yandan diğer türler kadar verimli olmadığı düşünüldüğünden üretimi son yıllarda yavaşlamıştır. 

 

 

-          Kanalsız davlumbazlar ise yerleştirildiği yere göre aslında dolap altı, baca veya ada davlumlaz şeklinde kullanılabilir. Buharı, ısıyı ve dumanı pişirme ünitesinden çeker ancak geri mutfağa verir. Bu sırada filtreleri ile yağ ve kiri tutar. Ev kullanımı için uygun olabilse de kokuyu dışarı atamaması sebebiyle işletmeler için pek tavsiye edemeyiz.







Fiyatimbu ürün gamında yer alan tüm davlumbaz modelleri için tıklayın veya bize istediğiniz modeli bildirin, sizin için fiyat alalım.  

 

 

 

 

 

 

 

 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha