Gastronomide 3D Gıda Yazıcısı Uygulamaları

Yazar: Isil Arikan ,
Ağustos 10, 2017
Gastronomide 3D Gıda Yazıcısı Uygulamaları

“Neredeyse yüz yıl önce, herhangi bir mutfakta mikrodalga fırın, başka bir deyişle geleneksel fırınların aksine yemekleri elektromanyetik dalga kullanarak ısıtan bir cihaz görmek son derece şaşırtıcıydı. Şimdi ise hemen hemen tüm evlere giren bu ürün bizlere gelecekte bir gün 3D gıda yazıcısı cihazlarının da benzer bir popülerliği olup olmayacağını sorgulatıyor. Michelin yıldızlı şeflerin de yemeklerine yaratıcılık katmak için kullandığı Natural Machine markasının Foodini 3D Printer modeli bu tarz yazıcılara en güncel örneklerden.”

Öte yandan 3D gıda yazıcısı uygulamaları bununla sınırlı değil. Sadece 3 boyutlu gıda yazdırmak için tasarlanan cihazlardan, farklı fonksiyonları olsa da bir ekstruder (baskı kafası) değişikliğiyle gıda da yazdırılabilecek cihazlara kadar bu konuda da sektör hızla gelişiyor. Dovetailed 3D meyve yazıcı, The  Choc Creater çikolata yazıcı, The F3D 3 boyutlu yazıcı sadece gıda yazdırmak için üretilmiş cihazlarken, Zmorph 3D Printer, Discovery Extrud3r de aslında her şeyi yazdırabilecek yazıcılar ancak bir ekstruder değişikliğiyle gıda ürünleri de yazabiliyorlar. 

Gıda yazıcısı uygulamalarında işlem; yazdırılmak istenen gıdanın önce bir püre haline getirilmesiye başlıyor. Bu püre yazdırma kapsüllerine doldurularak cihaza istenilen geometrik şekil tanımlanıyor. Ve 3D yazıcı da tanımlanan şekli püre ile oluşturuyor. Hatta sektörde en son geliştirilen 3D cihazlar artık pişirme de yapabiliyor. Başka bir deyişle, yazdırılan ürün cihazdan çıkarılmadan pişiriliyor ve tamamen yemeye hazır hale geliyor. The F3D 3D printer bunun en güzel örneklerinden. 

Gastronomide 3 boyutlu yazıcıların uygulamalarıyla ilgili deneyimlere dönecek olursak; 

“Barcelona’daki Hotel Of Arts otelinin La Enoteca adlı restoranıyla Michelin yıldızı kazanan üstadlardan Şef Paco Perez de Foodini 3D Printerı sunumlarını yaratıcılık katarak zenginleştirmek amaçlı kullananlardan. Perez gıda yazıcısı ile havyar, taze deniz kestanesi ve havuç gibi lezzetleri karıştırarak elde ettiği ürünlerin karışımından etkileyici bir çiçek tasarımlı yiyecek yarattı. “Deniz Mercanı” isimli yemek, denizi ve ona ait renkleri ve dokuları çağrıştırıyor. 

El ile yapmanın zor hatta bazıları için imkansız olduğu mercan şeklindeki tasarım Foodini 3D printer ile yaratıldı ve teknolojinin sunduğu bu tarz olanaklar Perez’i de diğer şefler gibi çok heyecanlandırdı. Teknolojinin gastronomiye katkılarının son derece ilginç olduğunu vurgulayan ünlü şef “yaratıcılık teknolojinin yapabilecekleri ile şekilleniyor” diye belirtti.” 

Image: www.3ders.org


3D gıda yazıcısı konusunda çok da bilinmeyen bir gerçek var. Sektöre ve yeniliklere çok aşina olmayanlar tarafından zaman zaman 3 boyutlu yazıcıda yazdırılan gıdaların tazeliği sorgulanabiliyor. Ancak tazelik cihazla değil içine koyulan püre ile ilgili. Tamamen taze malzemeler kullanıldığında cihaz da taze, sağlıklı ve lezzetli gıdalar yazdırıyor. 

Yeri gelmişken, 3D gıda yazıcısı ile üretilebilecek gıdaların çeşitliliğinin de çok geniş olduğunu belirtelim. Püre haline getirilebilen her şey yazdırılabiliyor. Ancak en çok tercih edilenler; çikolata, patates, deniz ürünleri ve meyve.

 

Image: www.3ders.org


“Şimdilik Foodini 3D printer sadece bazı lüks restoranlarda kullanılıyor. Ancak markanın kurucusu Lynette Kucsma bu teknolojinin yakın gelecekte daha fazla kullanılacağını belirtirken “restoranlara gelen insanlar 3 boyutlu yazıcılarda yazdırılan yemeklere zamanla alışacaklar ve bu yemeklerin taze ve gerçek yiyeceklerle yapıldığını öğrendiklerinde de değişim başlamış olacak” diye ekliyor.” 

Gıda sektöründe 3 boyutlu yazıcıların kullanılması şimdilik bir lüks olabilir. Ancak faydaları göz önüne alındığında ileride kullanım alanının yaygınlaşması kaçınılmaz. En önemli faydası ise; tüm diğer sektörlerde olduğu gibi 3D gıda yazıcısı kişiye özel ürünlerin son derece hızlı bir şekilde yazdırılmasına olanak sağlıyor. Başka bir deyişle, kişisel lezzet tercihleri, belirli bir diyet programı izlemek zorunda kalacaklar için diyete uygun karışımlar 3D printer ile hızlıca yazdırılıp son derece estetik formlarda sunulabilecek.  

Kimbilir belki de yakında herkesin mutfağında kahve makinesi ve blenderın yanında bir de gıda yazıcısı olacak.

Peki bugün piyasada hangi gıda yazıcısı modelleri var ve fiyat aralıkları ne seviyede? Kısaca buna da bir bakalım mı? 

Mmuse – Delta Model Desktop Food 3D Printer – 1000 USD seviyelerinde

Createbot - 3D Food Printer, biden fazla malzeme kullanılabiliyor – 2500 USD seviyelerinde

Mmuse – New Desktop Chocolate 3D Printer – 4000 USD seviyelerinde 

3D Systems – ChefJet – 5000 USD seviyelerinde 

Gıda yazıcısı fiyatları şimdilik çok pahalı diyenler için de başka bir çözüm önerimiz var. Yazının girişinde de bahsettiğimiz gibi bazı 3D printer üreticileri birkaç modifikasyonla gıda da yazdırmaya uygun modeller üretiyorlar. Gıda işlemeyi sağlayan bir ekstruder satın alarak modifiye edebileceğiniz bu cihazları üretenler ve ekstruder modelleri arasında ise; 

Zmorph – Cake And Chocolate Extruder

Structur 3D – Discov3ry Extruder  

yer alıyor.

Kaynak: http://www.3ders.org/articles/20160301-cooking-revolution-are-food-3d-printers-changing-the-face-of-high-end-cuisine.html


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha