SATIN ALMADA MALİYET DÜŞÜRÜRKEN KAÇINMAZ GEREKEN 5 HATA

Yazar: Isil Arikan ,
Temmuz 15, 2017
SATIN ALMADA MALİYET DÜŞÜRÜRKEN KAÇINMAZ GEREKEN 5 HATA



Bir önceki yazıda satın alımlarda maliyet düşürme yöntemlerinden bahsetmiştik. Her satın almacının rüyası olan daha ucuza almanın elbette riskli yönleri de var. Aldığınız ürünlerin tahmin ettiğinizden daha pahalıya gelmesinden, ürünleri hiç alamamaya kadar giden geniş bir yelpazede yer alan riskler son derece ürkütücü tabii ki. O yüzden bu yazıda da fiyat pazarlığı yaparken, maliyet düşürürken kaçınmanız gereken hatalardan bahsedelim istedik. Yine maddeler halinde yazalım ki rehber niteliğinde olsun.

1.      Ucuz Ürün Bazen Daha Pahalıdır

Elektronik ürünler ve beyaz eşyalar pek çok farklı materyal ve elektronik aksam içerirler. Çoğunun görevi nedir bilmeyiz bile. Dolayısıyla önemli bir noktada paslanmaz çelik yerine kullanılan plastik bir aksam, veya başka bir materyal kısa sürede bozularak ürün ömrünü azaltabilir. İki markanın birbiriyle aynı özellikte olan ürünleri arasında seçim yapacağınız zaman ucuz olanını daha dikkatli incelemelisiniz. Eğer adını hiç duymadığınız bir marka ise uzak durmakta fayda var. Ayrıca ilgili ürün özelinde parçaları sorgulayıp, satıcı ile konuşup ürünleri tanımanız da bu problemden kaçınmak için son derece önemlidir.

2.      Satış Sonrası Servis Size Pahalıya Malolmasın

Beyaz eşya ve elektronik bir ürün satın alacaksanız, er ya da geç satış sonrası tamir, bakım gibi hizmetlere ihtiyaç duyacaksınızdır. Bu kaçınılmaz. Dolayısıyla alacağınız ürün için seçenekler arasından teknik özelliklerine, fiyatlarına göre ilk elemeyi yaptıktan sonra kalan alternatifleri aşağıdaki kriterlere göre değerlendirmeyi unutmamalısınız.

-          Garanti süresi kaç yıl?

-          İade/değişim koşulları nelerdir?

-          Garanti kapsamına giren hatalar, problemler neledir? Hangi problemler garanti kapsamının dışında kalıyor?

Artık internette istediğiniz her türlü bilgiye ulaşmanız mümkün. Hangi markanın kalite, sık sık bozulma ve tamir ihtiyacı duyma sorunu sık yaşanıyor, hangisinde daha az problem yaşanıyor, bir kaç tıkla şikayet sitelerinden kontrol edebilirsiniz. Bu şekilde satın alacağınız ürünlerin size sonradan ek maliyet yaratma ihtimalini eleyebilirsiniz.

3.      Vadeli Ödeme Seçeneklerini Dikkatle Analiz Etmelisiniz

Bir önceki yazıda bahsettiğimiz için fazla detaya girmeyelim. Ancak bir ürün için vadeli ve peşin fiyat arasındaki maliyet farkını mutlaka güncel faiz oranlarını da göz önüne alarak hesaplamalısınız. Böylece peşin ödemeli ama ucuza aldığınızı düşünürken hata yapmaktan veya vadeli alırken yüksek vade farkı ödemekten kaçınmış olursunuz. 

4.      Çok Ucuz Fiyatlardan Şüphelenin

Herhangi bir ürün veya ürün grubu için piyasa ortalamasının çok altında bir fiyat alırsanız, ki bu oran %20 ve üzeridir, mutlaka sorgulayın. Ya bir yanlışlık vardır ve düzeltmesi size pahalı bir maliyet doğurabilir veya herhangi bir konuda kandırılıyor olma ihtimaliniz yüksektir. Unutmayın, “filanca nedenle zararına satış” sloganı çok nadiren gerçektir.

Böyle durumlarda satıcı firmanın da güvenilirliğini araştırmalısınız. Bunu her satın almada yapmanız gerekiyor tabii ki ancak burada araştırmanızı biraz derinleştirmelisiniz. Sorgulamanıza rağmen herhangi bir terlik bulamazsanız dahi, aşağıdaki şartlar üzerinde satıcı ile mutlaka yazılı anlaşmaya varın.

-          Teslim tarihi

-          Teslim şekli

-          Ödeme şekli

-          Ürün özellikleri (tüm detaylarıyla) ve model adı

-          Miktar

-          Toplam Tutar

Ve bu anlaşma imzalanmadan hiçbir ödeme yapmamalısınız.

5.      Yeni Markalara, Satıcılara Dikkat Edin

Pazara yeni girmiş satıcılardan kaçının diyemeyiz. Hem yeni girişimciler için bir başlangıç yapmak önemlidir hem de bu firmalar isimlerini duyurmak adına size ciddi bir maliyet avantajı sunabilirler. Ancak yeni satıcılarla veya markalarla çalışırken dikkatli olun. Yeni olmalarının da etkisiyle bazı servislerde eksik veya geç kalacakları durumlar oluşması muhtemeldir. Sizi maliyet açısından zarara uğratmayacak şekilde anlaşmanızı yapmalısınız. 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha