5 Soruda Kurumsal Hediyelerde Logo Kullanımı

Yazar: Isil Arikan ,
Kasım 19, 2017
5 Soruda Kurumsal Hediyelerde Logo Kullanımı


Kurumsal hediyeler söz konusu olunca fikirler, yöntemler, tercihler çok çeşitli. Üstelik hediyeyi alacak olan kişiyle olan ilişkileriniz, şirketteki pozisyonu, hediyenin amacı da devreye girince konu daha da büyüyor. Daha önceki yazımızda sizlere kurumsal hediye seçimiyle ilgili 6 maddelik bir rehber sunmuştuk. Ancak ilgili yazıda bahsettiğimiz maddelerden biri, yani logo kullanımı, biraz daha detaylı düşünülmesi gereken bir konu. Her ne kadar “logolu olmalı” desek de zaman zaman logosuz kurumsal hediye vermenin daha doğru olduğu, veya logo uygulamasının yanlış yapıldığı durumlar mevcut.  

Gelin bu yazıda da 5 soruda kurumsal hediyede logo kullanımınından bahsedelim. Logolu ve logosuz ürünlerinin alıcı üzerindeki etkisini, ayrıca logonun ne şekilde kullanılması gerektiğini inceleyelim. 

 

1.     Logolu Kurumsal Hediyelerin Etkileri Nelerdir?

Çalışanlarınıza veya Müşterilerinize Kurumsal Hediye Seçme Rehberi yazısında da bahsettiğimiz gibi müşterilerinize vereceğiniz kurumsal hediyelerde firmanızın logosunun olması aslında bir çeşit reklam ve tanıtım yatırımı. Hediye kullanıldığı süre boyunca alan kişiye firmanızı hatırlatacak. 

Bunun dışında logolu hediyeler daha kurumsal ve profesyonel bir algı yaratıyor. Ayrıca çoğu zaman (örneğin hediyenin değerinin yüksek veya nispeten yüksek olduğu durumlarda) rüşvet gibi algılanmamasına da yardımcı oluyor. 

Öte yandan logolu hediyeler zaman zaman itici de olabilir. Alıcıyı memnun etmesi, ilişkilerinizin gelişmesi amacıyla verdiğiniz hediye –her ne kadar kullanışlı bir ürün bile olsa- yeterince estetik bir şekilde tasarlanmamış ise tersine beğenilmediği için kullanılmayıp bir çekmecede unutulabilir. 

 

2.     Logosuz Kurumsal Hediyelerin Etkileri Nelerdir?

Her şeyden önce, logosuz kurumsal hediyelerin daha “kişisel” olduğunu belirtmek gerekiyor. Eğer bir de kullanışlı, alıcının işine yarabilecek bir hediye veriyorsanız çok daha fazla sevilecek ve yıllarca kullanılacaktır.  Not defteri, ajanda gibi ürünlerde logo olup olmaması çok fark yaratmazken, daha önce de verdiğimiz örnekler olan powerbank ya da herhangi bir başka teknoloji ürünü aslında logosuzken daha çok tercih edilir. Hatta bunu şöyle ifade edelim; kurumsal hediye olarak vermek istediğiniz ürünler size hediye edilse ve üzerinde ürünün kendi markası dışında herhangi bir şirketin logosu da olsa siz kullanır mıydınız? Bu açıdan baktığınızda “aslında logosuz daha iyi olur” diyeceğiniz ürünleri sizin de o şekilde hediye etmenizi tavsiye ederiz. 

Bunun dışında yardım amacıyla hayır kurumlarına verilen hediyeler için de logosuz olması -amaca daha çok hizmet edeceğinden- tercih edilebilir. 

 

3.     Kurumsal Hediyelerde Logo Pozisyonu Nasıl Belirlenmeli?

Yılbaşı, bayram veya benzeri bir özel gün sebebiyle tüm müşterilerinize bir kurumsal hediye alacaksınız ve üzerinde kendi firmanızın logosu olsun istiyorsunuz. Ama bu logo ürünün neresinde konumlanmalı? Bir başka kuralı olmayan konu daha... 

Aslında temelde iki kritere dikkat ederek bunu çözümleyebilirsiniz. 

-          Logo kullanan kişi tarafından ürünün üstünde görünmeli.

-          Ancak kalabalık içerisinde kullanıldığında her görenin dikkatini çekecek kadar göze batmamalı.  

Örneğin hediye edeceğiniz ürün bir çanta ise astarında, askısında, görünen yüzündeki bir kapakçık üzerinde yer alabileceği gibi, powerbank örneğinde ürünün yan kenarında konumlandırılabilir. Eğer t-shirt, gömlek gibi bir giyim ürününü kurumsal hediye olarak verecekseniz mümkünse logosuz hediye edin. Mutlaka logo olsun istiyorsanız etek ucunda veya gömleğin patının alt kısmında kullanabilirsiniz. 

 

4.     Logo Boyutu

Hediye edeceğiniz ürünün üzerinde logonuz olması konusunda kesin kararlısınız ve hatta pozisyonunu da belirlediniz. Sıra geldi boyutuna... “Görünen” ama “bağırmayan” logo boyutu ne olmalı? 

Aslında bunu hediyenin boyutu belirliyor biraz da. Şöyle anlatalım: 

-          Powerbank, cüzdan gibi 10x10 cm veya biraz daha küçük ürünlerde; ürün boyutunun 1/5’i oranında,

-          Tablet kılıfı, ajanda, portföy çanta gibi 15x20 civarında boyutu olan ürünlerde; ürün boyutunun 1/6’sı oranında,

-          Daha büyük ürünlerde ise; 5x5 cm’i geçmeyecek şekilde 

Logo kullanımı estetik ve işe yarar ölçülerdir. 

 

5.     Logo Yerine Ne Olabilir?

Aslında en güzeli kurumsal hediye olarak vermek istediğiniz ürünlerin üzerine firmanızı anlatan ve hatırlatan, mümkünse esprili bir sözcük veya cümle bastırmanızdır. Bu şekilde hem hediyeniz resmi bir anlam kazanacak, hem –seçeceğiniz sözcük veya cümlelere göre- kurumunuz için önemli değerleri yansıtacak, hem de kullanıcı açısından daha çekici olacaktır. 

Birkaç örnekle anlatmak gerekirse; diyelim ki kişisel gelişim ile ilgili bir iş yapan bir firmasınız; “büyük resmi gör!” veya “çocukluğumuza dönelim”, moda sektöründe yer alan bir firmasınız “Stressed. Depressed. But well dressed!”.. Türkçe veya İngilizce, içinde bulunduğunuz sektöre atıf yapan güzel sözler, esprili ifadeler marka logonuzun yapacağından daha iyi bir etki bırakabilir.


Kurumsal hediyeler hakkındaki diğer yazılarımızı ise;
5 Soruda Kurumsal Hediye Nedir ve Neden Verilir
Çalışanlarınıza veya Müşterilerinize Verebileceğiniz En Güzel 6 Kurumsal Hediye
adreslerinde okuyabilirsiniz.


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha