5 Soruda Kurumsal Hediye Nedir ve Neden Verilir

Yazar: Isil Arikan ,
Kasım 16, 2017
5 Soruda Kurumsal Hediye Nedir ve Neden Verilir


İş ilişkilerini büyütüp geliştirmek, hatta zaman zaman başlatmak için kusursuz bir katalizör olan kurumsal hediye çalışanların şirkete bağlılığının artmasında da önemli rol oynuyor. 

Technavio tarafından yapılan araştırmaya göre kurumsal hediye (B2B ve B2C) pazarı 2016 yılında tüm dünyada 20,5 milyar dolar büyüklüğündeydi. Ve şirketlere önemli faydalar sağlayan kurumsal hediyeler pazarı hızla da büyüyor. Aynı araştırmanın bulgularına göre pazarın 2021 yılında 31,5 milyar dolar büyüklüğüne ulaşması öngörülüyor. Dolayısıyla tüm dünyada bu kadar önem verilen, para harcanan kurumsal hediye konusundan bahsetmenin tam zamanı. 

 

1.    Kurumsal Hediye Nedir?

Şirket çalışanlarına veya kurumun iş ilişkisi içerisinde olduğu diğer kurumların yönetici ve çalışanlarına verilen, maddi değeri –istisnai durumlar haricinde- çok yüksek olmayan ve hediyeyi veren ile alan arasındaki iş ilişkisini güçlendirmeye yarayan tüm hediyelere kurumsal hediye diyoruz. 

Kurumsal hediye vermenin sebepleri çok çeşitli olabilir. Herhangi bir özel günü kutlama amacı olabileceği gibi, yeni bir müşteri veya çalışana “hoşgeldin” anlamında da kurumsal hediyeler verilebilir. 

 

2.    Kurumsal Hediye Kimlere Verilebilir?

Kurumsal hediye şirket çalışanlarına, hali hazırda var olan veya potansiyel müşterilere, tedarikçilere ve zaman zaman da yardım derneklerine verilir. Aslında hediye vermek kurallara bağlı olmayan bir gelenek olduğu için kimlere verilebileceğinin kesin bir sınırı da yoktur. İlişkilerinizi güçlendirmek, işinizi büyütmek, adınızı duyurmak anlamında etkisi olabilecek hemen her kuruma hediye verilebilir. Yazının 5. maddesindeki kriterlere uymak koşuluyla tabii. 

 

3.    Kurumsal Hediye Vermenin Şirketinize Sağlayacağı Faydalar Nelerdir?

İş dünyasında kurumsal hediyeler hem pazarlama ve şirketin adını yayma, hem de finansal konularda çok önemli faydalar sağlıyor. Madde madde bahsetmek gerekirse:

 

İlişkileri Güçlendirmek 

Kurumsal hediye “Müşteri – Satıcı” veya “Çalışan – Kurum” arasında köprü kurarak sadakati arttırır ve ilişkiyi geliştirir. Hatta özellikle “kişiye özel” hediyelerin ilişkiler açısından faydası çok daha yüksek olur. Müşterilere verilen hediyeler ise rekabette ekstra destek sağlar.  

 

Marka Bilinirliğini Arttırmak

Yapılan araştırmalara göre kurumsal hediye alan kişilerin çoğunluğu hediyenin üzerinde bir logo veya marka olmasından rahatsız olmuyor. Bu da hediyeyi kullandıkları süre boyunca firmanızın adına ve logosuna gittikçe daha aşina olmalarını sağlıyor. Hatta hediyeyi alan kişinin onu bir başkasına vermesi, veya kullanırken başkaları tarafından görülmesiyle marka bilinirliği daha geniş bir kesime yayılıyor. 

 

Daha Az Pazarlama Yatırımı İle Daha Yüksek Geri Dönüş Almak

Kurumsal hediyeler -doğru seçilip doğru zamanda verildiğinde- diğer reklam ve tanıtım şekillerine göre daha yüksek satış ve kazanç geri dönüşü sağlıyor. Örneğin televizyon reklamları çok daha dikkat çekici ancak uzun vadede hatırlanmıyor bile. Yazılı ve görsel medya da aynı şekilde. Oysa müşterilerinize verdiğiniz, kurumun logosunu veya ismini taşıyan ürünlerin maliyeti görece olarak daha düşük ve uzun yıllar boyunca kullanılabileceği için getirisi de daha yüksek.  

 

4.    Kurumsal Hediye Ne Zaman Verilir?

Her ne kadar bunun için belirlenmiş tarihler olmasa da “ideal zamanlama” kurumsal hediye konusunda önemli. Müşteri ve çalışan açısından incelersek: 

Müşteriler İçin

-       İş ilişkisine başlarken (özellikle firmanızın ilk 3 müşterisi arasına girme potansiyeli olanlar için) 

-       Yılbaşı, bayram gibi özel günlerde 

-       5 yıl, 10 yıl gibi iş birliğinizin dönüm noktalarında

-       Proje bazlı çalışmalarda önemli projelere başlanmadan önce 

 

Çalışanlar İçin

-       İşe başlarken “aramıza hoşgeldin” mesajı verme amacıyla 

-       5 yıl, 10 yıl, 15 yıl gibi kilometre taşlarında, sadakate teşekkür etmek için

-       Çok yoğun bir dönem veya önemli bir projenin tamamlanmasından sonra

-       Doğum günü, çocuk sahibi olma gibi çalışanın kendi özel günlerinde

-       Yılbaşı, bayram, anneler günü, babalar günü gibi toplumsal özel günlerde 

kurumsal hediyeler verilebilir.

 

5.    Kurumsal Hediye Verirken Kaçınmanız Gerekenler Nelerdir? 

Çalışanlarınıza veya Müşterilerinize Kurumsal Hediye Seçme Rehberi yazısında kurumsal hediye seçerken dikkat edeceğiniz kriterlerden bahsedeceğiz. Ancak burada da kısaca kaçınmanız gerekenlerden bahsedelim. Ki aslında o da tek ama çok önemli bir madde. 

Vereceğiniz kurumsal hediye “rüşvet” gibi algılanmamalı, hatta daha iyisi rüşvet olmamalı. Bunun için; 

-       Hediye çok pahalı olmamalı. 

-       Herhangi bir sebeple pahalı bir hediye vermeniz gerekiyorsa üzerinde mutlaka şirketinizin logosu olmalı veya işinizin konusuyla ilgili bir hediye olmalı. Bu şekilde hediyeyi –her ne kadar bir çalışana da takdim etseniz- aslında iş birliği içinde olduğunuz şirkete vermiş oluyorsunuz, kişiye değil.


Herhangi bir sebeple kurumsal hediye vermeyi planlıyor ancak bunun ne olması gerektiği ile ilgili fikir edinmek istiyorsanız Çalışanlarınıza veya Müşterilerinize Verebileceğiniz En Güzel 6 Kurumsal Hediye yazımızı okuyabilirsiniz.  


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha