Restaurant, cafe, bar, otel, yemekhane veya yurt, mutfağı olan her işletmenin bir ihtiyacı da bulaşık makinesi. Temizlik ve hijyen evlerde olduğundan çok daha önemli bu tarz mutfaklarda. Müşteri kapasitesine bağlı olarak ev tipi bir bulaşık makinesi işinize yarayacağı gibi, endüstriyel bulaşık makinesi de seçenekleriniz arasında.
Tabii ki “benim böyle bir yatırım yapmama gerek yok, işlerin yoğun olduğu saatlerde çalışmak üzere bir bulaşıkcı tutabilirim, diğer zamanlarda da kendim ilgilenirim bu işle” de diyebilirsiniz. Ancak part time bile olsa bu işi manuel olarak birine yaptırmanın maliyetini yaklaşık 1 yıllık hesaplarsanız eğer, bir bulaşık makinesi almanın çok daha avantajlı olacağını görebilirsiniz.
En iyisi biz bulaşık makineleri hakkında detaylı bir inceleme yapalım ve sizin de satın alma yaparken kullanımınıza ve bütçenize en uygun seçeneği bulmanıza yardımcı olalım.
1. Ev Tipi Bulaşık Makinesi Mi Ticari Bulaşık Makinesi Mi?
Aslında her ikisinin farklı
avantajları var.
Eğer işlettiğiniz mutfak günün sadece belirli saatlerinde yoğunlaşıyorsa, veya kapasiteniz aynı anda en fazla 20-25 kişiyi ağırlamaya yetiyorsa endüstriyel bulaşık makineleri sizin için fazla masraflı bir yatırım olabilir. Bu kapasitenin üzerine çıktığınızda ticari bulaşık makinelerini değerlendirmenizde fayda var.
Ev tipi bulaşık makinelerinin avantajı ise, kapasiteden bağımsız olarak, çok daha geniş ve kolay ulaşılabilir bir servis ağı olması sebebiyle herhangi bir bozulma, arıza durumunda sorununuzun daha kısa sürede çözülmesi sağlanabilir.
Öte yandan ticari bulaşık makinelerinin ev tipi makinelere göre su, elektrik sarfiyatı ve zaman konusunda çok daha verimli olduğunu söyleyebiliriz.
2. Ticari Bulaşık Makinesi Tipleri Nelerdir?
İşletmeniz için endüstriyel bulaşık makineleri arasından bir tercih yapacağınızı düşünerek isterseniz bu gruptaki ürünleri daha yakından inceleyelim. Bu tarz bulaşık makineleri iki farklı prensibe göre sınıflandırılıyor.
Mekanik anlamda sınıflandırma
yaparsak;
Yüksek Sıcaklıkta Yıkayan Bulaşık Mekineleri; 80 derece ve daha yüksek sıcalıkkta yıkama işlemi yaparlar. Yıkama sonunda yine yüksek sıcaklıkta ani kurutma da yapabilmesi ve herhangi bir ek kimyasal kullanmaya gerek olmaması da bu tip bulaşık makinelerinin en hijyenik yıkama seçeneği sağlamasının sebebidir. Öte yandan, daha fazla elektrik ve enerji tüketimine ihtiyaç duyan makinelerdir.
Düşük Sıcaklıkta Kimyasal Kullanarak Yıkayan Bulaşık Makineleri; Daha düşük sıcaklıkta su ile yıkama yapıldığından, yeterli hijyeni sağlayabilmek için kimyasal madde kullanmaya da ihtiyaç duyulur. Enerji tüketimi az olsa da, yüksek sıcaklıkta yıkayan bulaşık makinelerine göre su tüketimi çok daha yüksektir. Kimyasal ve daha fazla su kullanımına rağmen yıkanmış bulaşıklarda zaman zaman leke ve tortular kalabilir, bu da en önemli dezavantajıdır.
Fonksiyonel olarak endüstriyel bulaşık makinelerini sınıflandırmak istersek;
Bardak Yıkama Makineleri; Daha çok bar veya içecek türü servisin yapıldığı işletmelere uygun olan, sadece bardak yıkama işlevini yerine getiren bulaşık makineleridir.
Tezgahaltı Bulaşık Makineleri; Estetik açıdan ev tipi bulaşık makinelerine benzeyen, adından da anlaşılacağı gibi tezgah altı konumlandırılabilen makinelerdir ve hem yüksek sıcaklıkta hem de düşük sıcaklıkta yıkama olmak üzere farklı modelleri bulunur.
Saatte 30-35 raf, başka bir deyişle 500 parçaya kadar yıkama kapasitesi vardır ve genellikle bar, cafe, pastane veya küçük ölçekli rastaurantlar için uygundur.
Kapılı Tip Bulaşık Makineleri; Tezgah altı bulaşık makinelerinden boyut ve kapasite olarak biraz daha büyüktür. Aynı şekilde bu makinelerin de yüksek ve düşük sıcaklıkta yıkayan seçenekleri vardır.
Saatte 100-150 raf, yani ortalama 1000 parça yıkama kapasitesi olması sebebiyle biraz daha orta ölçekli işletmeler tarafından tercih edilmelidir.
Konveyor Tip Bulaşık Makineleri; En yüksek kapasiteli bulaşık makineleridir ve adından da anlaşılacağı üzere kayan bir bant yardımıyla makineye kirli bulaşık beslemesi ve temizlenenlerin alınması sağlanır.
Kapasiteleri saatte 400 raf veya 4000-5000 parçaya kadar çıkabilir. Bu yüzden yemekhane veya çok yüksek kapasiteli restaurantlar tarafından tercih edilir.
3. İhtiyacınız Olan Kapasiteyi Nasıl Hesaplamalısınız?
Bulaşık makinesi üreticileri saatlik raf veya parça yıkama kapasitesini her bir model için belirtiyor. Buraya kadar tamam ama siz işletmenizin ihiyacını biliyor musunuz? Saatlik ne kadar bulaşık üretiyorsunuz? Ne sıklıkta yıkanmaları gerekiyor? Bu hesabı da birkaç küçük adımla yapabilirsiniz.
-
İhtiyacınız
olan bulaşık makinesi kapasitesini belirlerken restaurantınızın en yoğun olduğu
zaman dilimini referans almalısınız.
-
Ortalama olarak her 100 yemek servisi 500 parça bulaşık üretir, başka bir deyişle 30-35 raf. 100 yemek servisi veya daha azını eğer 1 saatte yapıyorsanız tezgahaltı bulaşık makineleri sizin için uygun demektir. Eğer 1 saatte 100’den fazla yemek servis ediyorsanız kapılı veya konveyor tiplere yönelmelisiniz.
-
Herhangi bir bulaşık makinesinin, normal bir kullanım ve bakımla ömrü ortalama 8-10 yıldır. Bu da uzun bir süreç. Eğer bu süreçte işletmenizi büyütme gibi bir planınız varsa ihtiyacınızın %10-15 üzerinde kapasitesi olan bir model tercih etmelisiniz.
4. Bulaşık Makinenizin Bakımı Nasıl Yapılmalı?
Bulaşık makinesi tipleri ve özelliklerinden bahsetmişken bakım konusuna değinmemek olmaz. Makinenizin en kalablık ve yoğun olduğunuz bir anda aniden arızalanmaması veya 8-10 yıldan çok daha uzun ömürlü olabilmesi için bazı pratik bakım kurallarını uygulayabilirsiniz.
-
Kullanma Kılavuzunu mutlaka okuyun.
-
Filtrenizin uzun ömürlü olması için makineye kirli bulaşıkları koyarken sizin veya çalışanlarınızın yemek artıklarını temizlediğinden emin olun.
-
Makinenin filtresini düzenli olarak, örneğin haftada bir veya her 20 kullanımda, kontrol edin ve varsa yemek ve kimyasal artıklarını temizleyin.
-
Filtreyi temizlerken bulaşık makinesinden çıkarıp, tam bir temizlik yapmalısınız.
-
Günlük olarak su kanalını temizleyip içeride kalan suyu boşaltmalısınız.
-
Yine günlük olarak cihazın içini temizlemelisiniz.
-
Parlatıcı kullanımı tabaklarınızda daha düzgün bir temizlik sağlayacağı gibi fazla kullanımı da kurutma işleminde sorun çıkarır. Her gün parlatıcı seviyesini kontrol etmelisiniz.
-
Su tankı içindeki suyu her 20 yıkamada bir tamamen yenilemelisiniz. Bu şekilde bir gün önceden kalan, veya bir şekilde beklemiş suyun makinenizi aniden durdurmasının veya su sızdırmasının önüne geçebilirsiniz.
-
İşletmenizi kapatırken, gün sonunda bulaşık makinesinin kapağını açık bırakın ve bu şekilde havalandırma sağlayın.
Yılda bir kez, hiçbir sorun olmasa bile, bulaşık makinenizi bir yetkili servise kontrol ettirin.
Fiyatımbu ürün gamında yer alan ev tipi bulaşık makinelerini incelemek için tıklayın, endüstriyel bulaşık makineleri ve mutfak ürünleri için tıklayın, veya bize istediğiniz modelleri ve aradığınız özellikleri bildirin, sizin için fiyat alalım.