3D Printer / 3D Yazıcı Teknolojisi Hayatı Nasıl Değiştirecek?

Yazar: Isil Arikan ,
Ağustos 14, 2017
3D Printer / 3D Yazıcı Teknolojisi Hayatı Nasıl Değiştirecek?

3D yazıcı teknolojileri sürekli gelişirken farklı endüstrilerde de devrim yaratıyor ve hayatımızda, işimizde ve geleceğimizde iyi veya kötü, büyük değişiklikler meydana getiriyor. Hatta belli başlı bazı sektörlerde son gelişmelerden de birkaç yazımızda bahsetmiştik.

Otomotiv Sektöründe: Otomotivde 3D Printer Uygulamaları

Sanat ve Mimarlık Alanında: Sanat Ve Mimaride 3D Printer Uygulamaları

Tıp Alanında: Tıpta 3D Printer Uygulamaları

Yeme İçme Alanında: Gastronomide 3D Gıda Yazıcısı Uygulamaları

Ancak 3D printer dünyasının yarattığı rüzgar sadece bu alanlarda esmiyor. Bu yazıda da diğer sektörlerde neler olduğundan ve 3 boyutlu yazıcıların hayatı nasıl değiştireceğinden bahsedelim. 

1.     Çevresel Etki

Hangi sektörde olursa olsun geleneksel üretim yöntemlerine göre 3D printer kullanımı çevreye çok daha duyarlı ve daha az karbon ayak izi bırakan bir sistem. Bu sebeple yaşanması beklenen gelişmeler ise; 

-          Sistemin “eklemeli üretim” olmasından dolayı daha az materyal kullanılacak ve çevresel atıklar azalacak, 

-          Herhangi bir ürünün bozulan parçaları 3D yazıcı ile hızlıca yeniden üretilebildiği için, ürünlerin ömrü uzayacak,

-          3 boyutlu yazdırma teknolojileri ile yerel üretimler artacak ve bu da nakliye işlerinin azalmasını sağlayacak, belki sadece yazdırma materyalleri bir yerden bir yere transfer edilecek, 

-          Daha düşük adetlerde üretim, üstelik daha hızlı yapılabileceği için satıcıların, markaların, mağazaların stokları (ve dolayısıyla stok maliyetleri) azalacak. 

2.     Eğitimde Yenilik

İlköğretimden başlayarak farklı alanlardaki uzmanlık eğitimlerine kadar çok geniş bir yelpazede 3D printer kullanımının eğitim anlayışını kökünden değiştirmesi bekleniyor. Özellikle bu cihazların tüm okullarda bulunacak kadar yaygınlaşmasıyla; pozitif bilimlerde model kullanılarak görsel anlatım kalitesi artacak, coğrafya, iklim bilimlerinde topografik özelliklerin de görülebileceği 3 boyutlu haritalar kullanılacak, tıp, eczacılık eğitimlerinde yazdırılmış canlı dokular uygulamalı olarak kullanılabilecek. Ancak hepsinden ötesi her yaştan öğrencinin yaratıcılığının 3D yazıcı teknolojilerinin kullanımıyla arması bekleniyor.

3.     Temel İhtiyaçların Karşılanmasında Ucuzluk, Kolaylık

Hayatı temelden değiştirecek etkilerin en başında bu geliyor aslında. 3 boyutlu yazdırma teknolojisinin yeme içmeden sağlığa kadar her alana girmesi öncelikle maliyet, ardından da temel ihtiyaçlara ulaşılabilirlik konusunda bir devrim yaratacak. Ancak konu sadece sağlıkla ve yeme içmeyle sınırlı da değil. Temel ihtiyaçların en önemlilerinden biri olan “barınma” alanında da 3 boyutlu yazdırma teknolojilerinin kullanımı yeniliklere çok açık ve hatta çalışmalar hızla devam ediyor. Bu konu için ayrı bir yazı yazmamıştık ancak burada kısaca bahsedebiliriz. 

İnşaat yan sanayiinde ve mimari alanda zaten kullanılmaya başlayan bu teknoloji yakında tamamen 3D printer ile yazdırılan evler ve binalar olarak hayatımıza girecek. Bu konuda yürütülen çalışmalar arasında;

-          Hollandalı MX3D firmasının köprü yazdırma projesi,

-          İsveçli Skanska firmasının Dubai’de Museum Of The Future için 3 boyutlu yazdırma teknolojisiyle bina yazdırmak için devasa bir yazdırma robotu üzerinde çalışması,

-          Çinli Winsun firmasının içinde yaşanabilir 3 boyutlu bina yazdırma çalışmaları, 

-          Amerika’da South California Üniversitesi’nin “contour crafting” yöntemiyle 3 boyutlu bina yazdırma projesi

onlarca örnekten birkaçı. Şimdilik içinde yaşanabilir bir bina 3D yazıcı ile yazdırılamadı ancak bu mümkün olduğunda ev sahibi olmanın maliyetlerinin düşmesi, yapım sürelerinin kısalması bekleniyor. 

4.     Fikri Mülkiyet (Copyright) Sorunları

Şimdiye kadar 3 boyutlu yazdırma teknolojilerinin sağladığı avantajlardan bahsettik hep. Ancak bu sistemin hayatımıza getireceği sorunlar, ya da yumuşatılmış şekliyle, karmaşalar da olması muhtemel.

En İyi 10 3D Model Programı yazısında da bahsettiğimiz gibi 3D model çizimlerinin paylaşıldığı, ücretli veya ücretsiz satın alındığı pek çok online platform var. Öte yandan 3D printer kullanımının yaygınlaşmasıyla beraber ücretsiz tasarımların copyright konusunda anlaşmazlık yaratması çok da muhtemel bir durum. Tasarımların çoğunluğunun patentinin alınmamış olması kolaylıkla ve pek çok kişi tarafından kopyalanmasının ve satılmasının önünü açıyor. Hatta pahalı ve özel tasarım ürünler de bu teknoloji ile kolayca kopyalanıp daha ucuz fiyatlarla satılabilir. 

Şimdilerde kurumsal firmalar bu sitelerin kullanıcılarının peşine düşerek patent savaşına giriyorlar. Ancak, kullanıcılar da orjinal tasarım üzerinden değişiklik veya geliştirme yaptıkları, neticede farklı ve / veya daha kullanışlı bir tasarım ortaya çıkardıkları için bu savaş çoğunlukla bir sonuca varamıyor. Özetle 3D yazıcı dünyası yakında küçük tasarımcı ve girişimcileri ezdirmeden büyük firmaların copyright hakları konusunda bir çözüm bulmak zorunda kalacak. 

5.     Küresel Ekonomide Yaşanacak Gelişmeler

McKinsey’in yayınladığı rapora göre 2025 yılında 3 boyutlu yazdırma teknolojilerinin küresel ölçekteki etkileri fark edilmeye başlanacak. Buna göre;

-          3D printer / 3D yazıcı cihazları ve materyalleri ucuzladıkça ve bu şekilde daha uygun maliyetli ürün elde edilmeye başlandıkça öncelikle “ürün geliştirme” döngüsü değişecek. Firmalar ve üreticiler özellikle ürün geliştirme alanında tüketici geri bildirimlerini baz alarak, “müşteri odaklı” tasarımlara yoğunlaşacak. 

-          Maliyetlerin düşmesiyle girişimciler için herhangi bir pazara girmek de kolaylaşacak. Bu da hemen her alanda ve her yerde “niche” fikirlerin ve işlerin mantar gibi çoğalmasına sebep olacak. 

-          Dünyanın önemli üreticilerinden ve hatta tüketicilerinden Çin 3D yazıcı teknolojilerine ciddi yatırımlar yapıyor. Bu alandaki yatırımlar uzun vadede Çin’e yerel üretimde ciddi bir avanataj sağlayacak. Ancak 3D printer kullanımının yaygınlaşmasının hem üretim hem de tüketim açısından dünya ekonomisinin en önemli oyuncularından olan Çin’in ekonomisinde nasıl bir değişim yaratacağının şimdiden kestirilememesi bunun dünya ekonomisine etkisinin de öngörülememesine sebep oluyor. 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha