3D Printer / 3D Yazıcı İşinden Para Kazanmanın 5 Yolu

Yazar: Isil Arikan ,
Ağustos 12, 2017
3D Printer / 3D Yazıcı İşinden Para Kazanmanın 5 Yolu

Bir süredir 3 boyutlu yazdırma teknolojilerinden bahsediyoruz. Bu konu hakkında görüşler farklı olabilir ancak yeni çağın çığır açan teknolojisi, istenilen hemen hemen her objeyi kat kat sıfırdan yaratan 3D printer / 3D yazıcı dünyası sizce de nefes kesici değil mi? Üstelik bu alanda yaratılabilecek, yazdırılabilecek ürünler de sınırsız, yapılabilecek işler de. İsterseniz modelleme üzerine, isterseniz servis sektöründe, isterseniz de ticari olarak 3 boyutlu yazdırma teknolojileri üzerine iş kurabilir ve para kazanabilirsiniz. Peki teknolojinin bu son bebeğini nasıl bir iş fikrine çevirebilirsiniz, ne gibi olasılıklar var?

Bu yazıda da 3 boyutlu yazıcılarla ilgili yapılabilecek işlerden bahsedelim.
 

1.     Modelleme ve Tasarım Üzerine 

3D printer / 3D yazıcı ile yazdırma işlemi, yazdırmak istenilen objenin 3 boyutlu çizimi, başka bir deyişle “modelleme” ile başlıyor. Dolayısıyla bu alandaki potansiyel işlerden ilki modelleme ile ilgili. Çizim programları kullanmanın –kimilerine göre- zorluğu, bazı durumlarda  yaratıcılık yeteneği gerektirmesi gibi sebeplerden dolayı 3 boyutlu model çizme herkesin harcı da değil. O zaman bu açığı bir işe dönüştürmek de mümkün. Bu alanda yapılabilecek işlerden birkaçı ise; 

-          3D model çizimi servisi vermek: Aslında En İyi 10 3D Model Programı yazısında bahsettiğimiz çizim programlarını (veya benzerlerini) kullanmayı bilmeniz bu işe başlamanız için yeterli. Freelance olarak yapabileceğiniz gibi bir tasarım ofisi de kurabilirsiniz. 

-          3D model stok sitesi kurmak: Yine aynı yazıda bahsettiğimiz onlarca 3D model stok sitelerinin bir benzerini kurabilirsiniz. Burada önemli olan, Pinshape, Thingiverse vb gibi pek çok rakibin arasından sıyrılmanızı sağlayacak bir fark yaratmak.  

Sermaye:

=         Freelance çizim servisi vermek için bir sermaye ihtiyacı bulunmuyor (eğer bir tasarım ofisi kurmayı planlamıyorsanız). 

=         3D model stok sitesi kurmak için bir veya birkaç developer istihdam etmeniz, sitede sunacağınız tasarım ve modellemeler için kaynak bulmanız gerekeceğinden az da olsa sermayeniz olması gereklidir. 

=         Her iki seçenek için de müşteri edinmek adına tanıtım ve reklam masraflarınız olacaktır. 

Potansiyel Müşteriler: 

=         Tüketiciler (perakende) ve freelance hizmet almak isteyen her türlü kuruluş.

Riskler:

=         Tasarım servisi vermenin çok fazla riski yokken, 3D model stok siteleri arasında ciddi bir rekabet var. Fark yaratacak bir fikir bulamazsanız başarılı olmama ihtimali çok yüksek.
 

2.     Yazdırma Hizmetleri Üzerine

Tıpta 3D Printer UygulamalarıSanat ve Mimaride 3D Printer UygulamalarıOtomotivde 3D Printer UygulamalarıGastronomide 3D Gıda Yazıcısı Uygulamaları yazılarında bu teknolojinin hangi sektörlerde kullanıldığından bahsetmiştik. Bir veya birden fazla 3D printer satın alarak kuracağınız bir işletme ile herhangi bir sektöre talep edilen ürünleri sipariş üzerine yazdırabilir ve satabilirsiniz. 

Sermaye:

=         3D yazıcı maliyeti, işletme kirası, eleman ücretleri, vergi, sigorta ve diğer masraflar, reklam & tanıtım gibi sabit ve değişken giderler için sermaya ihtiyacınız olacaktır. 

Potansiyel Müşteriler: 

=         Eğitim kurumları,

=         Otomotiv ve yedek parça üreticileri, 

=         Dayanıklı tüketim malları üreticileri ve yedek parça firmaları, 

=         Tıbbi laboratuvarlar ve hastaneler,

=         Uçak sanayii ve alt sektörleri,

=         Yapı ve inşaat firmaları ile alt sektörleri, 

=         Perakende satış firmaları

Riskler:

=         3 boyutlu yazdırma teknolojileri halen büyümekte olan bir sektör. Dolayısıyla kullanımı yaygınlaşıncaya kadar müşteri ve sipariş almada hedeflediğiniz hacime ulaşamayabilirsiniz. (Öte yandan doğru değerlendirilirse bu aynı zamanda bir fırsat. Rekabet çok yüksek olmayacağından doğru bir yönetim ve fiyat politikası ile daha düşük hacimlerde de kâr üretebilirsiniz.)
 

3.     Perkande Satış Üzerine 

Satın alacağınız bir veya birkaç 3D yazıcı ile hayalinizdeki ürünleri yazdırabilir, bir ürün gamı oluşturabilir ve isterseniz online olarak, isterseniz bir mağazada satabilirsiniz. Bu işin sonu kendi markanızı yaratmaya kadar da gidebilir. Bu konuda biz birkaç fikir verelim aşağıda ama elbette her ürünü 3D printer ile yazdırmak geleneksel metodlara göre daha düşük maliyetli olmayabilir, dolayısıyla hangi ürünleri yazdırıp satacağınız konusunda ciddi bir araştırma yapmanız gerekecektir. 

-          Takı,

-          Dekorasyon ürünleri,

-          Anime karakterler,

-          İnsan fotoğraflarının 3 boyutlu çıktısı (sipariş üzerine),

-          3 boyutlu haritalar

Sermaye:

=         3D yazıcı maliyeti, işletme kirası, eleman ücretleri, vergi, sigorta ve diğer masraflar, reklam & tanıtım gibi sabit ve değişken giderler için sermaya ihtiyacınız olacaktır. 3D printer ile yazdırdığınız ürünleri online satış yerine mağazada sıcak satış yapmayı tercih ederseniz mağaza giderleri de sermayeye eklenmeli. 

Potansiyel Müşteriler: 

=         Tüketiciler (perakende satış)

Riskler:

=         Hedeflenen kitleye ulaşamama,

=         Yazdırılan ürünlere veya ürün gamına beklenen talebin olmaması, 

=         Fiyatta geleneksel metodla üretilen muadillerle yarışamama.

4.     3D Printer / 3D Yazıcı Tamir ve Bakım Hizmetleri Üzerine

Tamam, haklısınız, biraz daha teknik uzmanlık gerektiren bir alan, ancak sonuçta bu da bir iş fırsatı. Bu teknolojinin yeni yeni yaygınlaşmaya başladığı düşünülecek olursa çok da büyük bir potansiyel içeriyor. Öte yandan, tamamen teknik bir alan olmasından dolayı rekabetin düşük, başarı şansının çok daha yüksek olduğu bir iş fikri. 

 Sermaye:

=         İşletme kirası, eleman ücretleri (ki teknik anlamda yetkin elemanlar istihdam etmeniz gerekecek), vergi, sigorta ve diğer masraflar, reklam & tanıtım gibi sabit ve değişken giderler için sermaya ihtiyacınız olacaktır. 

Potansiyel Müşteriler: 

=         3D Printer kullanan tüm bireyler ve işletmeler. 

Riskler:

=         2. Maddede bahsettiğimiz riskle aynı şekilde, 3D yazıcı cihazların kullanımı yaygınlaşıncaya kadar müşteri ve sipariş almada hedeflediğiniz hacime ulaşamayabilirsiniz. (Öte yandan doğru değerlendirilirse bu aynı zamanda bir fırsat. Rekabet çok yüksek olmayacağından doğru bir yönetimve fiyat politikası ile daha düşük hacimlerde de kâr üretebilirsiniz.)


5.     3D Printer / 3D Yazıcı Satışı veya Bayiliği

Teknoloji şirketlerinin birbiri ardına 3D printer / 3D yazıcı üretmesi ve hep bir öncekinden daha yeni, gaha gelişmiş modeller piyasaya sürmesi dolayısıyla bayilik ve satış da gelişime son derece açık bir alan. Sizin koşullarınıza uygunolan marka veya markaların satışını yaparak da bu sektöre girebilirsiniz. 

Sermaye:

=         3D yazıcı maliyetleri, İşletme kirası, eleman ücretleri (ki teknik anlamda yetkin elemanlar istihdam etmeniz gerekecek), vergi, sigorta ve diğer masraflar, reklam & tanıtım gibi sabit ve değişken giderler için sermaya ihtiyacınız olacaktır. 

Potansiyel Müşteriler: 

=         3D Printer kullanan tüm bireyler ve işletmeler. 

Riskler:

=         2. Ve 4. maddelerde bahsettiğimiz riskle aynı şekilde, 3D yazıcı cihazların kullanımı yaygınlaşıncaya kadar müşteri ve sipariş almada hedeflediğiniz hacime ulaşamayabilirsiniz. (Öte yandan doğru değerlendirilirse bu aynı zamanda bir fırsat. Rekabet çok yüksek olmayacağından doğru bir yönetimve fiyat politikası ile daha düşük hacimlerde de kâr üretebilirsiniz.)

=         İlerleyen dönemlerde 3D printer cihazlarının yaygınlaşmasından dolayı rekabet zorlaşacak ve rekabet avantajı elde etmek adına yine farklı fikirler bulup uygulamanız gerekecektir.

 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha