3D Printer / 3D Yazıcı İçin Yazdırma Materyali Nasıl Seçilmeli?

Yazar: Isil Arikan ,
Temmuz 27, 2017
3D Printer / 3D Yazıcı İçin Yazdırma Materyali Nasıl Seçilmeli?


En Yeni 3D Printer Teknolojileri ve Yazdırma Materyalleri yazısında 3D yazıcı cihazlarda kullanılan en temel materyallerden olan PLA, ABS ve PETG gibi filamentlere kısaca değinmiştik. Ancak 3 boyutlu yazdırma dünyasının en önemli oyuncularından biri olan yazdırma materyalleri bu kadar sınırlı bir konu değil. Geçtiğimiz 10 yılda sadece teknolojik gelişmeler değil materyal alanındaki yenilikler de 3D printer / 3D yazıcı dünyasını güçlü bir şekilde etkiledi.

Daha önce bahsettiğimiz “additive process” yani katkılı üretim teknolojilerinin her biri kullanılan materyalleri ısı, ışık veya başka tür enerji kullanarak değiştiriyor. Sınıflandırma yapacak olursak farklı teknolojilerle uyumlu 4 çeşit ana materyal tipi var: 

-          Photopolymerler

-          Powdered Thermoplasticler (toz halinde)

-          Filament Thermoplasticler (çok ince şeritler halinde)

-          Metaller

Farklı yazdırma teknolojileri ve materyallerin birleşimi ise elde etmek istediğiniz ürün için en uygun kombinasyonu veriyor. Tabii istediğiniz ürün için doğru materyali seçmek birkaç faktöre bağlı. Bu yüzden biz de sizlere basit bir rehber hazırladık. Bu 4 kritere dikkat ederek yazdırmak istediğiniz ürün ve kullandığınız 3D printer teknolojisine göre en uygun materyali seçebilirsiniz.

1.     Uygulama

3D printer / 3D yazıcı ile yazdırmayı düşündüğünüz ürünler için en uygun materyal ve yazdırma teknolojisini seçerken son ürünü ne amaçla kullanacağınızı ve dolayısıyla dayanıklılığını göz önüne almalısınız. Fonksiyonel bir amacı olmayan, belki show amaçlı bir ürün yazdırmayı planlıyorsanız dayanıklılığı düşük materyaller arasından (PLA gibi) seçim yapabileceğiniz gibi, sık kullanılacak bir ürün yazdırmak için dayanıklı materyaller (ABS veya PETG gibi) tercih etmelisiniz. 

2.     Görünüm ve Estetik

Yazının girişinde de bahsettiğimiz gibi 3D printer materyalleri yazdırma işlemi için kullanılacak teknolojiden ayrı düşünülemez ve her farklı teknoloji de farklı çözünürlük seviyelerinde yazdırma işlemi sunar. Dolayısıyla, yazdırma işlemi ile elde edeceğiniz üründen beklediğiniz görüntü kalitesi doğrultusunda uygun bir teknoloji ve buna uygun materyal seçmelisiniz. Yüksek çözünürlükte bir ürün elde etmek için PETG ve buna uygun bir yazdırma teknolojisine sahip bir 3D yazıcı seçmeniz gerekirken, daha düşük çözünürlükteki yazdırma işlemleri için farklı materyalleri tercih edebilirsiniz. 

3.     Fonksiyon

Farklı materyallerin fiziksel özellikleri ve tepkileri de farklıdır. Dolayısıyla yazdırma materyali alırken seçeneklerinizin dayanıklılık, alev iticilik, darbe emicilik gibi temel değerlerine bakarak, yazdırmak istediğiniz üründe olması gereken özelliklere göre karar vermelisiniz. 

4.     Sertifikalar

Belirli kalitedeki 3D printer materyalleri biyouyumluluk, sterilizasyon, zararlı kimyasal içermeme, toksiklenmeme gibi pek çok alanda sertifikaya sahiptir. Ki yazdırılacak ürünün kullanım alanına göre bu özelliklerin bir veya birkaçı çok önemli olabilir. O yüzden 3D printer / 3D yazıcı cihazınız için yazdırma materyali seçerken hangi özelliklere ihtiyacınız olduğunu çok iyi bilmeli ve seçeneklerinizin bu sertifikalara sahip olduğundan emin olmalısınız. 

Genel anlamda destek olması için belirttiğimiz kriterler dışında her bir yazdırma materyali ve bunlara uygun yazılım ve yazdırma teknolojisi ile ilgili bir tabloyu ise aşağıdaki gibi verebiliriz. 


Kaynak: Sculpteo.com


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha