Satın alma sürecinde işinize yarayacak 5 ipucu:

Yazar: Murat ,
Haziran 27, 2015

Satın alma sürecinde işinize yarayacak 5 ipucu

1- Alacağınız ürünün özelliklerini detaylı olarak araştırın.

Özellikle teknik konularda dikkatli olmanız gerek. Hatta bazen, bilmediğiniz konuları öğrenmenizde bile fayda var. Ürünün sahip olduğu ama sizin çok da işinize yaramayacak bir özellik, düşük fiyat bulmanıza engel olabilir.

2- İstediğiniz ürüne benzer diğer marka ve modelleri de inceleyin.

Karşılaştırma yapın. Alternatif ürün tekliflerine her zaman açık olun. Bu, aynı markanın diğer modelleri ve hatta başka markalar için de geçerli. Pahalı bir markanın ucuz modeli mi, hesaplı bir markanın pahalı bir modeli mi size daha uygun?

3- Mümkün olduğu kadar çok yerden fiyat öğrenin.

Ne kadar çok fiyat, o kadar avantaj; ancak fiyat alırken elma ile elmayı kıyaslamanız önemli. Örneğin fiyatları karşılaştırırken, yetkili satıcı mı, garanti dahil mi, nakliye ve montaj dahil mi, KDV dahil mi; bu unsurları de değerlendirin. Akakçe.com , Cimri.com gibi fiyat karşılaştırma sitelerini inceleyin. FiyatimBu.com veya benzer siteler aracılığı ile birçok satıcı ile ayni anda temasa geçmiş olun.

4- Araştırmaya ve pazarlığa mümkün olduğu kadar önce başlayın.

Bir ürüne acil ihtiyacınız olduğunu belli etmemeye çalışın. Satıcılar aceleniz olduğunu anlarsa, rakipleri ile temasa geçmeyeceğinizi hisseder. Ne yazık ki bu durum da indirimlerin az olmasına neden olur.

5- Rekabetten mümkün olduğu kadar fazla yararlanmaya çalışın.

Satıcıları tatlı rekabete sokun. Ancak, müşteri olarak çok düşük fiyat teklifi sunarsanız ciddiye alınmazsınız, bunu da unutmayın. Müşteri olarak her zaman önemlisin çünkü parayı sen ödeyeceksin; bunun avantajını değerlendir.

İster kendiniz için, ister çalıştığınız şirketin satın alma departmanı olarak alışveriş yaparken; bazı noktalara dikkat etmekte yarar var. Herkesin farklı pazarlık taktikleri olsa da dünyanın neredeyse her yerinde geçerli olan bu satın alım ipuçları umarım faydalı olur.


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha