Uluslararası Ödeme Alma ve Ödeme Yapma Sistemleri’nin Maliyeti ve Güvenilirliği

Yazar: Isil Arikan ,
Ocak 27, 2019
Uluslararası Ödeme Alma ve Ödeme Yapma Sistemleri’nin Maliyeti ve Güvenilirliği

Özellikle internet üzerinden ürün veya hizmet alıyorsanız, ya da tersine ürün veya hizmet satıyorsanız küreselleşen dünyada müşteri ve tedarikçileriniz de büyük oranda yurt dışında olacak. Dolayısıyla küçük veya orta ölçekli işletmelerin, hatta bireysel olarak yurt dışına ödeme yapan veya ödeme alanların en çok sordukları “ne şekilde ödeme almalı veya yapmalıyım”, “hangi sistemin maliyeti daha düşük”, “hangisi daha güvenli” soruları sizin de aklınızda dönüyor olmalı. Elbette banka transferi ve EFT gibi geleneksel yöntemler hala mevcut ve kullanılıyor. Öte yandan bu tarz geleneksel metodların yüksek miktarda para transferinde verimli olduğu da bir gerçek. Aylık 100 – 100.000 USD arası, başka bir deyişle kurumsal, büyük firmaların işlem hacminin çok altındaki miktarlarda yapılan uluslararası banka transferi ve EFT yöntemlerinde ödeyeceğiniz komisyonlar bu işlemi yaptığınıza sizi pişman edecek boyutlara da varabiliyor. Dolayısıyla teknolojinin ve küreselleşmenin faydalı meyvelerinden uluslararası ödeme alma ve ödeme yapma sistemleri bir kurtarıcı olarak görülebilir. Ancak her şartta mı?   

İsterseniz bu yazıda biraz uluslarası ödeme sistemleriyle ilgili detaylardan bahsedelim. Ardından Uluslarası Ödeme Alma ve Ödeme Yapma Sistemleri: 5 Farklı Seçenek yazısında da farklı opsiyonların özelliklerine değiniriz.

Masraflar

Hepimiz bankacılık işlemleri sırasında kesilen masraflardan yakınıyoruz. Ki bunu abartan bankalar veya aracı kurumlar sayesinde çoğu zaman haklıyız da. Ancak hiç masrafsız bir ödeme sistemi de elbette mümkün değil. O ya da bu şekilde bu sistemi sağlayanlar için de bir gelir kaynağı olan masraflar çeşitli isimler altında yapılıyor. Önemli olan minimum masrafla uluslarası ödeme alma ve yapma imkanını elde edebilmek. Bu masrafların hangi isimlerle kesildiğine de değinecek olursak;

-          Üyelik ücreti (yıllık ve aylık)

-          Alınan ödemelerden kesilen transfer ücreti

-          Sistemdeki parayı Türkiye’deki hesabınıza aktarım yaparken kesilen transfer ücreti

-          Bankamatiklerden para çekerken kesilen nakit çekim ücreti 

-          Gizli ücretler (sistemdeki paranın bir başka döviz cinsine çevrilmesi ve bu işlem sırasında güncel kurun daha yüksek ya da düşük alınarak aradaki farkın sisteme kalması)

şeklinde sıralayabiliriz. Hangi uluslarası ödeme yöntemini kullanırsanız kullanın bu masraflardan en az birkaç tanesinin, hatta çoğunlukla hepsinin alınacağından emin olabilirsiniz. Öte yandan, işiniz ve çalışmalarınız için uluslarası ödeme alma ve ödeme yapma sistemlerinden birini seçerken tercih etmeyi düşündüğünüz sistemlerin bahsettiğimiz masraflarını tek tek incelemenizde fayda var. 

Güvenlik 

Aslında güvenlik konusu iki uçlu işleyen bir konu. Para transferleri son derece katı yasalara tabii olduğundan dolayı uluslararası ödeme alma ve ödeme yapma sistemleri kara para aklama, dolandırıcılık gibi yasa dışı işlemlerin önüne geçebilmek adına ekstra güvenlik önlemleri alabilirler ki bu; sıklıkla kimliğinizi, adresinizi veya her ikisini birden doğrulayan belgeleri talep edip incelemek şeklindedir. Öte yandan bu tarz belge talepleri sadece başlangıçta değil, üyeliğiniz devam ettiği sürece herhangi bir anda veya kullandığınız sistemin yaptığınız işlemlerin şüphe çekici olduğunu düşünmesiyle de tekrarlanabilir. Herhangi yasa dışı bir işiniz olmadığı sürece bu belgeleri göndermek sizin açınızdan da sorun olmamalıdır. 

Güvenlik konusunun diğer bacağı ise kullanıcı olarak sizin sisteme duyup duymadığınız güven konusu. Zira çok yaygın olmayan, güvenilirliği sorgulanabilir uluslararası ödeme alma ve ödeme yapma sistemleri bu yasa dışı para transferi şüphelerini kendi lehine kullanarak, gönderdiğiniz belgelere rağmen ödemelerinize el koyabilir de. 

Ancak güvenilirliği onaylanmış, kullanıcı sayısı milyonlarla ifade edilen rakamlardaki sistemleri kullanıyor ve kendiniz de yasa dışı para transferleri yapmıyorsanız bu konuda bir sorun yaşamanız pek muhtemel değil. 

Payoneer, TransferWise, Skrill, EcoPaz gibi uluslarası ödeme alma ve yapma sistemleri ve ana hatlarıyla fayda ve dezavantajlarından da bir sonraki yazıda bahsedelim isterseniz.


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha