6 Soruda Güneş Paneli Pencere ve Jaluzi Sistemleri (Solar Window ve Solar Window Blind)

Yazar: Isil Arikan ,
Ağustos 14, 2018
6 Soruda Güneş Paneli Pencere ve Jaluzi Sistemleri (Solar Window ve Solar Window Blind)


Aydınlatma, su ısıtma ve her türlü kullanım için elektrik üretimi amacıyla temiz ve yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş enerjilerinin en önemli parçası güneş panelleri artık sadece evlerin çatılarında veya açık arazide konumlandırılmak zorunda değil. Güneş paneli olarak kullanılan pencereler ve jaluziler de bu anlamda piyasa giren en yeni ürünlerden. Elbette avantajları olduğu kadar dezavantajları da var. O zaman birlikte bu en yeni teknolojiyi inceleyelim ve bizlere ne kazandırıyor bir bakalım.

 

1.     Güneş Paneli Pencere ve Jaluzi Nedir?

 

Aslında güneş ışınlarının toplanarak enerji üretilmesini sağlayan her türlü pencere ve jaluzi güneş paneli pencere ve jaluzi kapsamına giriyor. Standart cam pencereler ve jaluzilerin güneş hücreleri ile donatılıp iletken teller aracılığıyla elektrik üretimi sağlanan güneş paneli pencere ve güneş paneli jaluzi sistemleri aslında çok yeni bir teknoloji ve satışı da yeni yeni başlıyor. BIPV (building integrated photovoltaics) de denilen güneş panelleri hem estetik olarak şık ve normal bir pencereden, jaluziden farklı olmayacak şekilde tasarlanıyor hem de bir evin elektrik tüketimi maliyetini uzun vadede ciddi oranda düşürmeyi hedefliyor.

 

2.     Güneş Paneli Pencere ve Jaluzi Tipleri Nelerdir?

Güneş paneli pencereler;  

-          Standart cam bir pencereye photovoltaic film entegre edilerek,

-          Veya tamamen ayrı olarak üretilebiliyor. Ayrıca üretilen güneş paneli pencerelerde sistem iki cam tabakası arasına güneş hücreleri eklenmesiyle oluşturuluyor.

Her iki yöntemde de güneş hücreleri fiziksel olarak görülebilir boyutta olmakla birlikte pencereye çok yakından bakılmadığı sürece insan gözü bu hücreleri ayırt edemiyor. Bu sistemlerde kullanılan iletken teller de insan gözünün kolay seçemeyeceği türden, görünmez teller diyebiliriz. Dolayısıyla güneş paneli pencerelerin görsel bir sakıncası mevcut değil.

Yeri gelmişken PV filmlerden de bahsedelim. Photovoltaic filmler ise karbon, nitrojen, hidrojen ve oksijen gibi organik materyallerden elde edilip sıvı formda uygulanarak bir film tabakası haline getiriliyor ve cam tabakasına bu şekilde entegre ediliyor. 

 

3.     Güneş Paneli Jaluzi Sistemleri Nasıl Çalışıyor?

Pencereler dışında jaluzi de güneş ışınlarıyla elektrik üretilebilen, estetik ve verimli bir başka araç. Üstelik güneş paneli pencerelere göre daha verimli.

Güneş ışınlarının eve girmesini önlemenin yanı sıra bu ışınları elektrik üretiminde kullanılan güneş paneli jaluzi sistemleri pencelerin içine veya dışına monte edilebiliyor ve panellerin açısı da tercihe göre ayarlanabiliyor. Hatta bazı markalarda panellerin güneş konumuna göre en verimli açıyla kendini ayarlayabilmeleri de mümkün.

 

4.     Güneş Paneli Pencere ve Güneş Paneli Jaluzi Sistemlerinin Faydaları

Elbette en önemli avantajları arasında ev ve işyerlerinin elektrik tüketimi maliyetlerini düşürmesi geliyor. Bulunduğu iklime göre değişmekle birlikte güneş paneli pencere ve jaluzi sistemleri ürettikleri elektrikli toplam elektrik tüketimi maliyetini %70’e varan oranlarda düşürebiliyor. ,

Popülasyonun yoğun olduğu şehirlerde alandan tasarruf sağlaması ise bu sistemlerin bir diğer avantajı.

 

5.     Güneş Paneli Pencere ve Güneş Paneli Jaluzi Sistemlerinin En Önemli Dezavantajı Nedir?

Aslında kurulum, maliyet gibi dezavantajlar zamanla aşılabilecek sorunlardan. Ki ne kadar dezavantaj olduğu da tartışılır. Bu sistemlerin en önemli problemi ise güneş ışınının ne kadarının enerjiye dönüştürüleceği konusu ki bu da güneş paneli jaluzi değil ancak pencere sistemleri için geçerli bir sorun. Şöyle ki;

Güneş paneli pencerelerin kullanım amacı güneş ışığını toplayarak elektrik enerjisine çevirmek ancak pencerelerden içeri güneş ışığı da girmesi gerekiyor. Dolayısıyla ortaya iki sonu çıkıyor;

a.       Ya pencere koyu renkli filmler kullanılarak ışığın içeri daha az verilmesini ve daha çok elektrik enerjisi üretiminde kullanılmasını sağlayacak ki bu durumda aydınlatma az olacak,

b.      Daha açık renkli filmlerle mekanda güneş ışığı ile yeterli aydınlatma sağlanacak ancak bu durumda da pencerelerin ürettiği elektrik yeterli olmayacak.

Dolayısıyla güneş paneli pencerelerin böyle bir ikilemi mevcut. Ancak asıl amacı güneş ışınlarının mekana girmesini önlemek olan jaluzi sistemlerinde güneş paneli kullanılması böyle bir problem yaratmıyor.

 

6.     Piyasada Bulunan Güneş Paneli Jaluzi Markaları Nelerdir?

Güneş paneli pencere sistemleri henüz fazla yaygınlaşmamakla birlikte güneş paneli jaluzi sistemleri yavaş yavaş günlük hayata giriyor. Artık pek çok marka bu tarz enerji üreten jaluziler sunmaya başladı. Şimdilik pazarda yer alan en önemli oyuncu ise SolarGaps. 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha