Adım Adım Dijital Dönüşüm

Yazar: Isil Arikan ,
Ağustos 05, 2018
Adım Adım Dijital Dönüşüm


Makine öğrenmesi (ML), Big Data, Yapay Zeka (AI) ve Nesnelerin İnterneti (IoT) gibi dijital teknolojilerin sanayi ve üretimde yaptığı değişikliklerin tüketiciye dokunan noktada, iş hayatındaki yansımaları olan Dijital Dönüşüm ticaret ve hizmet sektörlerini etkisi altına almaya şimdiden başladı. Endüstri 4.0 ve 4 Soruda Dijital Dönüşüm yazısında tanımlayıcı bilgilerle bu konuya bir giriş yapmıştık. Şimdi Dijital Dönüşüm’ü meydana getiren 4 adımdan bahsetmenin zamanı geldi. Ancak öncesinde konunun da daha net anlaşılması için belki bir örnek de vermek lazım.

 

Bir Dijital Dönüşüm Hikayesi 

Bankacılık sektöründe Dijital Dönüşüm nasıl gerçekleşti ve gerçekleşmeye devam ediyor isterseniz örneğimiz de bu olsun. 

Bankamatikler aracılığıyla para yatırma, çekme, EFT ve havale gibi işlemler hayatımıza gireli belki de 40 yıl oluyor ki bu Dijital Dönüşüm değilse de o yola giren ilk adımlardandı. Ardından internet şubeleri ile tanıştık, bırakın banka şubesinde sıraya girmeyi artık bankamatiğe bile gitmeye gerek kalmadı temel bankacılık işlemleri için. Ve her geçen yıl internet şubeleri ve bankamatikler aracılığıyla yapılan işlemlere yatırım işlemleri, kartsız para çekme gibi yeni yeni hizmetler eklendi bu arada. İşlemlerin dijitalleşmesiyle birlikte bankaların personel ihtiyacı da azaldı. Şubelerde istihdam edilen personelin yerine IT departmanları genişledi, nüfus artışı sebebiyle daha çok şube açıldı ancak operasyonel alanlarda personel artışı dijitalleşme olmasaydı çıkması gereken noktalara da ulaşmadı hiçbir zaman. Şimdi bankalar dijitelleşmeyi bir adım daha ileri götürüyor. Türkiye’de bir banka artık şubelerden belirli bir tutar altında para yatırma ve çekme işlemini kaldırmayı işlemi yapılmasını kaldırıyor. Şimdilik pilot birkaç şubelerde uygulanan bu dönüşüm için belirlenen miktarın altında para yatırma veya çekme amacıyla bankaya gelen kişiler uygun bir dille ve eğer banka kartları yoksa anında kart verilerek bankamatiklere yönlendiriliyor. Ki bu dönüşümün pilot şubelerde başarı oranı %90’lara ulaşmış durumda. Kısacası, dijital dönüşüm adım adım iş hayatında ve sosyal hayattaki yerini genişletiyor. 

 

Rakamlarla Dijital Dönüşüm

Böyle anlatılınca çok büyük bir değişim, dönüşümmüş gibi görünmüyor ancak IDC’nin raporuna göre 2020 yılında şirketlerin %60’ı kurumsal dijital dönüşüm stratejileri geliştirip uyguluyor olacak. Ve yine IDC’ye göre 20 trilyon USD değer yaratacak. Ve daha da ilginci dijital dönüşüm gerçekleştirmeyi başaran şirketler gelirlerinin %45’i yeni iş modellerinden elde ediyor olacaklar. 

 

Adım Adım Dijital Dönüşüm

Madem dijital dönüşüm kaçınılmaz son, öyleyse bunu adımlar, bu adımların gerçekleştiği alanlar neler biraz da buna bakalım isterseniz. 

 

Müşteri İlişkileri 

Akıllı telefonlar ve mobil uygulamalarla hem yeni müşteri kazanma hem de var olan müşteri sadakatini arttırma dijital dönüşüm yolunda ilk adımlardan, ki günümüzde irili ufaklı artık pek çok işletmenin bunu kabullendiğini ve uygulamaya başladığını görebiliyoruz. 

 

Çalışanlar 

Esnek (çalışanların istedikleri saatlerde işe gelip gittikleri, sadece belirlenen haftalık veya aylık çalışma saatine uymak zorunda oldukları) veya uzaktan çalışma yöntemlerinin dijital çözümlerle uygulanabilmesi olması. Ki henüz ülkemizde bu çalışma şekilleri her sektörde uygulanmaya başlamadı ancak IT, bankacılık gibi dev işletmelerin yer aldığı sektörlerde görmek ve bir dalga gibi diğer sektörlere ve daha küçük firmalara yayılacağını öngörmek mümkün.

 

Operasyonel Verimlilik

Başta bulut tabanlı yazılımlar aracılığıyla şirketlerin operasyonel yükünün azaltılması ve operasyon verimliliklerinin artması da dijital dönüşüm yolunda en kritik adımlardan biri. Ki aslında yukarıda verdiğimiz bankacılık örneği buna çok uyuyor. 

 

Ürünlerin Dönüşümü

Dijital dönüşüm elbette sonunda ürünlerde de dönüşüm gerektirecek. Kişiye özel (customized) ürünler veya katma değeri yüksek yeni ürünler yaratmak artık dijital teknolojiler ile çok daha kolay. Dolayısıyla bu alanda da şirketlere gelir yaratan yeni ürünlerle rekabet etmeye çalışacaklar. 

 

Dijital Dönüşüm hakkındaki yazıların başında da söylediğimiz gibi 4. Endüstri Devrimi sadece sanayi ve üretim alanında değil, servis sektörü, ticaret başta olmak üzere hayatın her alanında kendine yer bulacak. Dolayısıyla direnmek yerine adapte olmak şirketlere uzun vadede kazanç getirecektir. 


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha