Yurtdışı Satınalma: Kalite Kontrol Alternatifleriniz Neler?

Yazar: Isil Arikan ,
Haziran 28, 2018
Yurtdışı Satınalma: Kalite Kontrol Alternatifleriniz Neler?


Satınalma yazı dizisinde bu alana dair hemen her konudan bahsettik, ki bir bütün olarak bakıldığında satınalmanın temel prensipleri yerel tedarikçilerden veya yurtdışı firmalardan satınalma yapıldığında çok değişkenlik göstermiyor. Bir konu hariç; kalite kontrol. Evet, yerel tedarikçilerden satınalma yaparken kalite kontrolün hem önemi hem de operasyonel yükü yurtdışı satınalma işlemine göre çok daha kolay yönetilebilir durumda. 

 

-          Farklı diller konuşuyor olmaktan kaynaklanan iletişim kazalarına daha açık bir operasyon olması, 

-          Alıcı ve satıcı arasındaki güven ilişkisinin hem kültürel farklardan hem de dışarıdan bilgi veya referans almanın zorluğu açısından daha uzun sürede kurulması,

-          Satınalmaya konu olan ürünlerin istenilen her an kontrol edilebilecek mesafede olmaması, 

-          Herhangi bir kalite probleminin ürünler alıcının deposuna, daha da kötüsü eğer varsa  son tüketiciye, ulaştıktan sonra fark edilmesinin hem büyük bir maddi kayıp hem de ciddi bir imaj kaybı yaşatması

gibi sebeplerle yurtdışı satınalma operasyonlarında kalite kontrol yerel satınalma işlemlerine göre kıyaslanamayacak derecede önemlidir. 

Peki bambaşka bir coğrafyadan, hatta belki vize gibi prosedürlerden dolayı her an uçağa atlayıp gidemeyeceğiniz bir yerden mal alırken hangi kalite kontrol seçeneklerine sahipsiniz? İşte farklı büyüklükteki işletmeler için 5 çözüm önerisi... 

 

1.     Kalite Kontrolü Kendiniz Yapmanız

Elbette en güvenilir, en risksiz metod kalite kontrolü eğer işletmeniz çok büyük değilse kendiniz, yeteri kadar büyükse ekibinizden birinin yapması. Standartlara hakim bir alıcı şüphesiz kalite kontrol işlemini herhangi bir inspectöre kıyasla çok daha dikkatli yapacaktır.

Bu seçeneği tercih edenler için de iki farklı yol var aslında. 

-          Satınalma hacmi küçük olan veya belirli bir ülkeden az miktarda yapılan alımlarda siz veya ekibinizden birinin ilgili ülkeye zaman zaman seyahat etmesi,

-          Satınalma hacmi yüksek olan yerlerde, orada ikamet eden bir kalite kontrolcü işe alınması.

Her iki yolun da belirli maliyetleri var tabii ki ancak Yurtdışı Satınalma: Kalite Kontrol Alternatifleri yazısında birazdan bahsedeceğimiz tüm seçeneklerin kendine ait maliyetleri de var. 

 

2.     Üçüncü Parti Kalite Kontrol Firmaları 

SGS, ITS, CTS gibi pek çok firma kalite kontrol işinde uzmanlaşmış çalışanlarıyla her sektörden firmalara satınalma yaptıkları ülkelerde kalite kontrol hizmeti veriyorlar. Bunlar arasında ITS, SGS gibi global firmaların yanında yerel firmalar da var. Hatta linkinde yerel veya global pek çok üçüncü parti kalite kontrol firmasının listesine ulaşabilirsiniz. 

Üçüncü parti kalite kontrol firmalarının bazıları belirli sektörlerde uzmanlaşmış olmakla birlikte tekstilden otomotive, mobilyadan gıda ürünlerine kadar çok geniş bir skalada kalite kontrol talep edebiliyorsunuz. Çünkü işin sırrı; beklediğiniz kalite standartlarını rakamlarla ve görsellerle kendilerine bildiriyorsunuz ve onlar da ilgili ülkede ikamet eden inspectörlerine ürünlerin bu standartlara uygunluğunu denetlettirip size bir rapor halinde sunuyorlar. Sizin yapmanız gereken bu kalite standartlarını, nerede inspection yapılacağını, tedarikçinin iletişim bilgilerini ve inspection tarihini bildirmek. Adam/gün formülüyle ücretlendirme yapan üçüncü parti kalite kontrol firmalarıyla çalışmanın seyahat maliyeti veya ilgili ülkede çalışan bulundurma zorunluluğu içermemesi en önemli avantajı. Ek olarak; tarafsızlıkları da bir başka fayda. Ancak bu sistemin bir de dezavantajı var. Daha önceki tecrübelerimden gördüklerime dayanarak belirtebilirim ki; üçüncü parti kalite kontrol firmaları risk almamak adına sizin normalde kalite problemi olarak görmeyeceğiniz, ürünlerdeki en ufak detayları dahi problem olarak raporlayabiliyor. Dolayısıyla raporu aldıktan sonra bir süre okuduklarınızın gerçekten bir problem olup olmadığını çözmekle uğraşıyorsunuz. Ancak yine de bu sistem nadiren veya düşük adetli satınalma yaptığınız bölgelerde kullanabileceğiniz bir sistem. 

 

3.     Bağımsız Kalite Kontrolcüler 


Küçük ve orta ölçekli firmalara önerebileceğim bir diğer yöntem ise Yurtdışı Satınalma: Kalite Kontrol Alternatifleri yazısındaki bir önceki maddeye çok benziyor. Linkedin, Upwork, Freelancer.com gibi bağımsız çalışanlara ulaşabileceğiniz siteler aracılığıyla satınalma yaptığınız ülkede yaşayan, faaliyet gösterdiğiniz sektörde tecrübesi bulunan freelance çalışanlara ulaşabilir, gerekli kalite kontrol standartlarını onlara bildirerek belirli bir ücret karşılığında bu operasyonu yaptırabilirsiniz. Inspection (kalite kontrol) firmalarına kıyasla çok daha uygun fiyatlı bir seçenek ancak kalite kontrolcü seçiminde dikkatli olmanızı gerektiriyor. 

 

4.     Tedarikçinin Kalite Kontrolü

Eğer satınalmaya konu olan tedarikçinizle uzun bir geçmişe ve karşılıklı güvene dayanan bir ilişkiniz varsa en düşük maliyetli seçeneği buldunuz diyebilirim. Risk hiçbir zaman sıfır değil ancak çok düşük, maliyet ise sıfır. 

 

5.     Aracı Firmalar Üzerinden Satınalma

Yurtdışı Satınalma: Kalite Kontrol Alternatifleri yazısında son önerimiz ise aslında doğrudan bir kalite kontrol yöntemi değil, dolaylı yoldan kaliteyi kontrol altına alma operasyonu diyebiliriz. İthalat yetkiniz ve bunu yapabilecek kapasiteniz olsa bile, özellikle nadiren alım yaptığınız ülkelerden direkt satınalma yapmak yerine halihazırda bu ülkelerden alım yapan aracı kurumlardan mal alabilirsiniz. Bu firmalar birden fazla müşteriye aynı coğrafyadan ürün getirttiği için alım güçleri daha fazla, maliyetleri de size göre daha düşük. Ayrıca siz ithalat yapmıyor, “kapı teslimi” ürün alıyor olacaksınız. Aracı firma yükleme öncesi kalite kontrollerden sorumlu olur ve siz buna rağmen mallar deponuza gelmeden önce artık kendi ülkenizde, kendi şehrinizde tekrar bir kalite kontrol yapmak bile isteyebilirsiniz.

Satınalma yazı dizisindeki diğer yazılarımızı da okumak isterseniz; 
Satınalma İçerisinde Operasyon Zamanı Yönetimi 
4 Adımda Satınalma'da Kalite Yönetimi
Satınalma'da Tedarikçi Portföyü Optimizasyonu  
Yeteri Kadar Objektif Misiniz?: Tedarikçi Değerlendirme Sistemleri  
7 Adımda Tedarikçi İlişkileri Yönetimi 
Daha Düşük Fiyata Almak Yeterli Mi? Daha Fazlası: Satınalma Performansını Arttırmak 
7 Adımda Stratejik Satınalma
6 Soruda E-Satınalma  
Satınalmacılar İçin 3 Adımda Başarılı Pazarlık ve Müzakere Yönetimi  
4 Soruda Satınalma'da Kategori Yönetimi  
3 Adımda Satınalma'da Risk Yönetimi  
Satınalma'da Gözden Kaçan Bir Detay: Kontrat Yönetimi  
Tüm Yönleriyle Satınalma Süreçleri Otomasyonu  
5 Adımda Satınalma Kültürü Oluşturma  
Satınalma'da Gözardı Edilen Bir Detay: RFQ (Fiyat Talebi) ve RFP (Teklif Talebi) Farkları  
Satınalma Yöneticileri İçin 6 Önemli KPI (Performans Kriteri)  
Yapay Zeka ve Machine Learning'in Satınalma'da Kullanımı  
Gizli Nakliye Masrafları ve Bunları Minimize Etme Yöntemleri 
4 Adımda Bozulan Tedarikçi İlişkilerini Düzeltme   
Yüksek Adette Satınalma Yapmanın 4 Faydası
Satınalma'da Kalite Kontrol Hakkında Her Şey  


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha