Gizli Nakliye Masrafları ve Bunları Minimize Etme Yöntemleri

Yazar: Isil Arikan ,
Haziran 06, 2018
Gizli Nakliye Masrafları ve Bunları Minimize Etme Yöntemleri


Bazı profesyoneller nakliye operasyonlarının tedarik zinciri içerisindeki en zorlu, yönetimin diğer departmanlara kıyasla daha müdahil ve hatta titiz olmasını gerektiren görevlerden biri olduğunu düşünüyor. Açıkcası bizce de öyle. Nakliye; müşteriye dokunan en son nokta olması sebebiyle fazla dikkat, özen gerektiren, hata olmasa bile hata gibi algılanmaya açık potansiyel sorunlar barındıran tedarik zincirinin en kırılgan halkası aslında. Haliyle nakliye operasyonları doğru yönetildiğinde firmanın imajını cilalayıp parlatan, yönetilemediğinde ise geri kalan her şey mükemmel olsa bile firmayı yetersiz veya kalitesiz gösteren detaylardan biri. Öte yandan, firmalar da nakliye masrafları için firmanın ana harcama kalemi olmadığını, ekstra bir maliyet olduğunu düşünerek bu konuda gereken titizliği de göstermeyebiliyor. 

O zaman bu operasyonu doğru yönetmek için nakliyeci seçimi, hız, kalite gibi konularda masraftan kaçınmamalı, ancak farkında olunmayan, görünmeyen masraf kalemlerinden de kurtulunmalı diyebiliriz. Bu gizli nakliye masrafları nelerdir dersek...

 

Nakliye Hızı

Müşterilerinizin –veya nakliye masraflarını karşılayan bir müşteri iseniz- kendinizin ürünlere hangi hızda ihtiyacınız var? Ya da bu konuya hakim olup önem vermiyor olabilir misiniz? Nakliye maliyetleri sevk edilecek ürünlerin ağırlık ve hacimleri yanında nakliye süresinin de formüle dahil edilmesiyle hesaplanıyor. Özellikle birbirine uzak coğrafyalarda aynı ürünleri uçak, gemi veya karayoluyla sevk etmenin fiyatları birbirinden çok farklı. Elbette herkes ürününü en hızlı şekilde ister ancak en hızlı sevkiyat gerçekten gerekli mi? 

 

Paketleme ve Bunun İçin Harcanan Zaman

Ürünlerin etiketlenip paketlenerek nakliyeye hazır hale getirilmesi sürecinin de nakliyenin bir parçası olduğu ve vakitin nakit olduğu birlikte düşünüldüğünde gizli nakliye masrafları arasında ilk sırada yer alan paketleme işlemidir diyebiliriz. Burada verimli bir program yaparak paketleme işleminden kazanılan süreyi isterseniz toplam nakliye süresinden düşebilir isterseniz de belki daha yavaş ancak daha güvenilir nakliye seçeneklerini değerlendirebilirsiniz ve hatta değerlendirmelisiniz. 

 

Boyutsal Ağırlık Maliyetlerinin Analizi

Söz konusu olan ister büyük konteynırlarda yüksek hacimli nakliye olsun, ister kargo firmalarıyla daha düşük hacimli nakliyeler olsun, işlemin maliyeti sevk edilecek ürünlerin hacmi ve ağırlığının kombinasyonunu yapan parametrelerle hesaplanıyor ve çoğunlukla bu parametreler müşteriler tarafından bilinmiyor bile. Ancak deneme yanılma yönetmi ile sürekli çalıştığınız nakliyecilerin bile maliyet hesaplaması algoritmalarını çözebilir ve sevk edilecek ürünlerin ağırlığını değil ancak hacmini buna göre düzenleyebilirsiniz. Daha doğrusu bunu en uygun hacimde paketleme ile çözebilirsiniz. 

 

Koruyucu Malzemelerin Maliyeti

Baştan belirtelim, gizli nakliye masrafları ile ilgili bu maddede ürünlerin müşteriye şık bir şekilde sunulduğu paketleme malzemelerinden değil, sadece nakliye sırasında koruma işlevi gören paketleme malzemelerinden bahsedeceğiz. Çünkü zaman zaman –özellikle yüksek hacimdeki nakliye operasyonları sırasında- gerekli olmadığı halde pahalı koruyucu malzemeler kullanılabiliyor. 

Örneğin; kutularla yapılan bir sevkiyatta, kutuları açılıp yırtılmayacak şekilde bantlamak yeterliyken bir de üzerine bağlama materyalleri kullanıyor musunuz? Kırılgan olmayan ürünleri destek malzemeleriyle koruyor musunuz? Ki bunlar hem malzeme maliyeti hem de her ne kadar hafif olsalar da yüksek adetli nakliyelerde ağırlık maliyeti de yaratıyor. Dolayısıyla belki de tüm operasyonu baştan sona gözden geçirmeniz ve gereksiz koruyucu malzeme maliyetlerini çıkarmanız gerekiyor. 

 

Üretici, varsa aracı, müşteri, nakliyeci –ithal edilen ürünlerden bahsediyorsak ithalatçı- olmak üzere pek çok farklı tarafın müdahil olduğu bir süreç nakliye operasyonları. Dolayısıyla burada görünmeyen masraflar herhangi bir alanda çıkabileceği gibi çözüm için de onlarca farklı yol olabilir. O yüzden operasyonu alt adımlarına bölüp, her bir adımı kendi çerçevesi içerisinde inceleyip maliyet azaltma yoluna da gidebilirsiniz.

Satınalma dizıııııııisinde yer alan diğer yazılarımız;
Satınalma İçerisinde Operasyon Zamanı Yönetimi 
4 Adımda Satınalma'da Kalite Yönetimi
Satınalma'da Tedarikçi Portföyü Optimizasyonu  
Yeteri Kadar Objektif Misiniz?: Tedarikçi Değerlendirme Sistemleri  
7 Adımda Tedarikçi İlişkileri Yönetimi 
Daha Düşük Fiyata Almak Yeterli Mi? Daha Fazlası: Satınalma Performansını Arttırmak 
7 Adımda Stratejik Satınalma
6 Soruda E-Satınalma  
Satınalmacılar İçin 3 Adımda Başarılı Pazarlık ve Müzakere Yönetimi  
4 Soruda Satınalma'da Kategori Yönetimi  
3 Adımda Satınalma'da Risk Yönetimi  
Satınalma'da Gözden Kaçan Bir Detay: Kontrat Yönetimi  
Tüm Yönleriyle Satınalma Süreçleri Otomasyonu  
5 Adımda Satınalma Kültürü Oluşturma  
Satınalma'da Gözardı Edilen Bir Detay: RFQ (Fiyat Talebi) ve RFP (Teklif Talebi) Farkları  
Satınalma Yöneticileri İçin 6 Önemli KPI (Performans Kriteri)  
Yapay Zeka ve Machine Learning'in Satınalma'da Kullanımı  


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha