Laboratuvar Ekipmanları: Her Laboratuvarda Bulunması Gereken 3 Temel Cihaz

Yazar: Isil Arikan ,
Mayıs 16, 2018
Laboratuvar Ekipmanları: Her Laboratuvarda Bulunması Gereken 3 Temel Cihaz


Laboratuar ekipmanları, en son teknolojik özelliklere sahip olduğunda ve belirlenen standartlara göre düzenli olarak kalibre edildiğinde araştırmacıların daha iyi verimlilikle çalışmalarını yürütmelerini ve -bahse konu olan eğer bir tanı laboratuvarıysa- teşhis prosedürlerini gerçekleştirmelerini kolaylaştırır. Son teknoloji ile uyumlu bu tür laboratuar ekipmanları, bilim adamları, laborantlar ve araştırmacılar için yeni yollar açar, test ve deneyleri hızlı, hassas ve güvenilir bir şekilde yürütür.

Siz de gerek okulunuz, gerek herhangi bir sektörde faaliyet gösteren işletmeniz, gerekse tıbbi tanı laboratuvarınız için pazarda satışa sunulan binlerce laboratuar ekipmanı arasında nasıl seçim yapacağınızı düşünüyor olabilirsiniz. Ki sektör özelinde de her laboratuvarın farklı ihtiyaçları var. Başka bir deyişle bir tıbbi tanı laboratuvarıyla ünversitelerin kimya bölümü laboratuvarları, bir tekstil fabrikasının test laboratuvarıyla bir ziraat okulunun laboratuvarı bambaşka ihtiyaçlara, dolayısıyla da bambaşka satınalma kriterlerine sahip. Ancak bazı laburatuvar ekipmanları var ki, sektör ne olursa olsun, amaç ne olursa olsun her lavoratuvarda bulunması gereken temel cihazlardan. O yüzden isterseniz en başa dönelim ve amacı ne olursa olsun herhangi bir laboratuvarda bulunması gereken ekipmanlardan bahsedelim.

 

Santrifüj

Farklı yoğunluklardaki sıvı, gaz veya akışkan maddelerin birbirinden ayrılması amacıyla kullanılan santrifüj cihazlarının çalışma prensibi da basittir aslında. Birbirinden ayrıştırılması gereken materyalleri içeren bir kap (konteyner veya tüp) belli bir hızda döner ve merkezkaç kuvveti materyalin içindeki ağır maddeleri kabın çeperlerine doğru iter. Böyleyce maddeler birbirinden ayrılır. Tüm laboratuvar ekipmanları arasında hemen her amaca hitap eden tek cihaz olan ve sessiz çalışma gibi bir özelliği de bulunan santrifüj cihazları hızlı da sonuç verir. Araştırma ve tanı laboratuvarlarının vazgeçilmez ekipmanı olan santrifüj cihazları 30 – 2000 USD arası çok geniş bir fiyat skalasında istenilen kalite ve spesifikasyonlarda bulunabilir. 

 

Spektrofotometre

 

Bir maddenin emdiği ışık miktarını ölçen spektrofotometre de her laboratuvarın değilse de farklı amaçlarla çalışan pek çok laboratuvarın ihtiyacı. Analiz yöntemi olarak dalga boyu kullanılan cihazlar UV spektrofotometre olarak da biliniyor. Laboratuvar ekipmanları arasında en hassas cihazlardan biri olan ve kalibrasyonu bir profesyonel tarafından özenle yapılması gereken spektrofotometrelerin fiyatları ise (marka, model, kalite ve teknik spesifikasyonlarına göre) 500 USD – 10.000 USD arasında geniş bir fiyat yelpazesine de sahip. 

 

Manyetik Karıştırıcı

Sıvı çalkalama amaçlı kullanılan manyetik karıştırıcılar da standart laboratuvar ekipmanları arasında yer alır. Kabın içindeki yer alan manyetik çubuğun kap dışındaki zıt etkiye sahip manyetik alanla etkileşime geçmesi, çubuğun bu sebeple dönmesi ile kaptaki sıvıyı da karıştırması prensibiyle çalışır. Küçük boyutlu bir laboratuvar ekipmanı olan manyetik karıştırıcılar aynı zamanda uygun fiyatlıdır da. Model, teknik özellikler ve kaliteye göre değişmekle birlikte 20 – 1000 USD aralığında manyetik karıştırıcı bulunabilir. 


Yazıya "her laboratuvarda bulunması gereken" diyerek başladık ancak 3 cihazdan bahsettik. Bundan beher, tüpler, kimyasal maddeler, çözücüler gibi ürünlerin bazı laboratuvarlarda gereksiz olabileceği sonucu çıkmamalı zira bu yazıda bahsettiğimiz makine kapsamına giren laboratuvar ekipmanları idi. 


FiyatimBu olarak 2 yıla yakın bir süredir çeşitli üniversitelerin laboratuvar ekipmanları satınalmalarında da çözüm ortağı olarak en kaliteli servisi vermeye hayret ediyoruz. Herhangi bir amaçla servis veren laboratuvarınıza ekipman satınalması için linkinden talepte bulunabilirsiniz.  


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha