En Popüler 5 Online İş Modeli

Yazar: Isil Arikan ,
Mart 28, 2018
En Popüler 5 Online İş Modeli


Teknolojinin büyük bir hızla gelişmesi ile koordineli olarak çalışma ve iş yapma kültürü de değişiyor. 9 – 5 mesaileri, haftasonu tatilleri, yıllık izinler hala daha büyük bir kitlenin yaşam tarzı olmakla beraber farklı seçenekler de giderek artıyor. Tabii teknoloji dedik ama bunun başka sebepleri de var. 

İhtiyaç Öncelikleri: Finansal ihtiyaçlar yüzyıllardır çalışma hayatında temel motivasyondu, ki bu yine değişmiyor. Ancak popüler kültür artık “zaman” kavramını da önemli bir hale getirdi. İnsanlar zamanlarını kendilerinin yönetebileceği, belki daha az kazanıp kendilerine daha çok zaman ayırabilecekleri iş modellerini de değerlendiriyorlar. Internet ortamı ise bu açıdan binlerce seçenek sunuyor.  

Nüfus Patlaması: Tabii büyük bir ivmeyle artan dünya nüfusu da yeni gelir kapıları aralamaya insanları zorluyor. 

Mobilite: Büyük şehirlerde, birbirinin aynısı günlerden oluşan hayatlar yaşamayı giderek çok daha az insan tercih ediyor. Bu da çalışma modeli açısından insanları yeni arayışlara sürüklüyor. Hem mobil olabilecekleri, hem de hala para kazanabilecekleri seçenekleri değerlendiriyorlar. 

Finansal İhtiyaçların Artması: Popüler kültür de insanları daha fazla harcamaya, dolayısıyla daha fazla kazanmak zorunda olmaya zorluyor. Dolayısıyla bir işi olan ek olarak ne yapabilirim diye düşünüyor. 

 

Günün sonunda internet üzerinden iş yapan insanların sayısı katlanarak artıyor. Kimileri var olan kurumsal işine ek olarak bu tarz işler yaparken, kimileri de mesleğini ve hayatını bu şekilde değiştiriyor. Her durumda online iş modelleri artıyor ve çeşitleniyor. 

Peki son birkaç yılda “en çok tercih edilen, az ya da çok mutlaka kazandıran online iş modelleri nelerdir” dersek... Aslında onlarca madde yazabiliriz ama En Popüler 5 Online İş Modeli yazısında isterseniz gruplandırarak listeleyelim. 

 

1.    Online Ticaret

Herhangi bir ürünü, herhangi bir online platformda satarak kazanmak en sık tercih edilen işlerin başında geliyor. Zira biraz ticaret becerisi dışında herhangi bir birikim veya eğitim de gerektirmiyor. 

Kendi internet sitenizi kurarak satış yapabileceğiniz gibi, bazı online mağazalarda dükkan açarak veya instagram üzerinden de satış yapabilirsiniz. 

Püf Noktası: Rekabetin yoğun olduğu ürün gruplarından kaçının. İşe başlarken iyi bir pazar araştırması yapın. Tüketiciler neye ihtiyaç duyuyor ve neye zor ulaşıyor? Pazarda hangi alanlarda boşluk var? Bu boşlukları bulup değerlendirmeniz halinde online ticaret sizin için gerçekten kazançlı olacaktır. Aksi halde, rekabet edebilmek adına sürekli fiyat kırmanız, bazen zarar etmeniz kaçınılmaz olacağı için uzun ya da kısa vadede günlerce emek ve zaman harcayıp, hiç kazanamama sonucuyla karşılaşabilirsiniz. 

 

2.    İçerik Üretimi

Blog veya vlog tarzı içerik üretip pazarlayabileceğiniz, kendi işinizi kurarak veya freelance olarak çalışabileceğiniz işlerin tamamını bu grupta toplayabiliriz aslında. Bu tarz işlerde biraz yetenek de gerekiyor. Kazancı ve maliyeti ise çok değişken. Ürettiğiniz içeriklerin SEO uyumlu olup olmaması, tıklanma sayısı gibi etkenler sonucu çok etkilerken freelance veya kendi internet sayfanız olması da elde edeceğiniz kazancı belirliyor. Temelde şöyle bir fark var: 

Freelance olarak içerik üretmek istediğinizde elde edebileceğiniz gelir sınırlıdır ancak garantidir. Kendi websitenizi, youtube kanalınızı oluşturmanız halinde ise herhangi bir kazanç garanti değildir ancak başarılı olmanız halinde çok daha yüksek kazançlar (reklam, affiliate marketing ve backlink gelirleri) elde edebilirsiniz. Ki maliyet olarak da ticarete atılmaktan çok daha uygundur bu yol.  

Püf Noktası: İçerik üretimi işine girmek istiyorsanız yazma veya kamera karşısında konuşma, rahatlık gibi yetkinliklerinizin olması gerekir. Ve bunu kendi sitenizi kurarak yapmaya niyetiniz varsa seyahat, yoga, spor, teknoloji gibi rekabetin çok olduğu konulardansa, daha niche konular özelinde yapmalısınız. 

 

3.    Freelance İşler

Aslında yukarıda saydığımız içerik üretimi de dahil olmak üzere yüzlerce farklı konuda freelance çalışmak mümkün. Sadece neye yatkın olduğunuzu bilmeniz yeterli. Bu tarz işlerden bazıları; 

-          Sesli dosyaların yazılması (transkripsiyon)

-          Çeviri

-          Grafik tasarımı

-          Herhangi bir konu veya ülke özelinde websearch işleri

-          Sosyal medya pazarlaması

-          Web sitesi tasarımı

-          Yazılım

-          SEO optimizasyonu

-          Özel ders vermek

-          Seslendirme

ilk anda akla gelenler. Bu tarz işleri ise Upwork, Freelancer, Uzmankirala, bionluk, guru, peopleperhour, truelancer, TopTal ve daha onlarca platform üzerinden bulabilirsiniz. 

Püf Noktası: Bu tarz online işlerin en zor kısmı başlangıcı. Herhangi bir platformda, kayda değer bir başarı ve kazanç elde edene kadar iş almakta zorlanabilirsiniz ancak pes etmemenizi öneririm. 

 

4.    Mobil Uygulama Yazılımı

Bu biraz daha yazılım profesyonellerine yönelik bir online iş olmakla birlikte, aklınızda daha önce kimsenin düşünemediği ve tutacağına inandığınız bir fikir varsa bir yazılımcı ile ortak olarak da uygulayabilirsiniz. Bu herhangi bir soruna çözüm üreten bir uygulama olabileceği gibi (sözlük, çiçek gönderme, restoran bulma aplikasyonları gibi) telefon üzerinden oynanan basit veya karmaşık oyunlar da olabilir. 

Püf Noktası: Aslında diğer işler gibi mobil uygulama yazılımında da kayda değer bir gelir elde etmek için sıradışı ve ihtiyaç duyulan bir yazılım ortaya koymalısınız. 

 

5.    Web Sitesi Yazılımı

Aslında freelance olarak yapılabilecek işler arasında vermiştik ancak sıradışı bir web sitesi bir fikriniz varsa yazılımını yapabilir (veya yazılım yapabilecek bir uzmanla ortak olabilir) ve bu fikri bir girişimcilik projesine dönüştürebilirsiniz. Unutmayın, yemeksepeti.com, sahibinden.com gibi web siteleri bugün çok popüler olsa ve hatta pek çok benzeri olsa da bir zamanlar sıradışı fikirlerdi. 

Püf Noktası: Aynı şekilde, web sitesi üzerinden kazanç elde etmek için daha önce yapılmamış ve bir ihtiyaca cevap veren bir proje bulmalısınız.


Bloglarımızdaki ürünler hakkında bilgi almak için bize yazın

Captcha